Moczenie pierścieni w nafcie coś da?

Sony
Forumowicz

przez Sony » 2010-09-20, 15:44

Takiech rzeczy moim zdaniem nie kupuję się w zamiennikach. Pojeździsz poł roku i znowu zaczną sie problemy. Zamiennik to se do malucha moge wsadzić a nie do mojego Hondżitsu. A to już moja 3 Honda więc wiem co mówie. I nie musze być jakimś specem od silników który montuje Bóg jeden wie co do niego...Po prostu troche praktyki i teorii.
Honda 4 Life

spurek
Moderator

przez spurek » 2010-09-20, 16:40

kurcze, dziwię się trochę, że masz 3 hondę a trochę mało wiedzy. Piszesz, że rzeczy nie kupuje się w zamiennikach a pytasz o moczenie pierścieni w nafcie?? ;)

Chłopaki ci dobrze piszą, za 500pln kupujesz części i masz problem ze zjadaniem oleju, na naprawdę dobrych częściach. Spokojnie części typu NPR, ACL, czy chociażby nawet uszczelka pod głowice Earling'a wytrzyma 1/2 roku, a wydaje mi się że jak dobrze zrobisz remont to długie lata. Wszystko jest kwestią jak remont został zrobiony i jak docierany silnik, jak zmieniany był olej itp. Pewnie, że można pakować graty najdroższe jakie są, ale po co?
Części na dobry mały remont (pierścienie, panewki, uszczelniacze, uszczelka pod głowice) to koszt :
Panewki kmpl. ACL race 360 / możesz zapakować zwykłe ACLy
uszcelka Earlinga 90 / ASO 250pln
Uszczelniacze Costeco 100 / Można dorwać NOKi trochę drożej
Pierscienie RIK 200 / NPR 150pln

Na takim zestawie, przy dobrze wykonanej robocie auto na dotarciu silnika nie łyknęło zauważalnych ilości oleju ( z bagnetu nic nie zniknęło) a olej po ponad 1kkm jest w pięknym kolorze- nigdy bym nie powiedział że to możliwe, a jednak.
Silnik robiony był, do co tu dużo pisać - dokatowania, na KJSach, superOSach itp.... jest co prawda świeżo po dotarciu ale rokowania są bardzo pozytywne.
GRUNT TO DOBRA ROBOTA, bo kiepski mechanik nawet z najlepszej części nie zrobi super silnika.
I'm so JDM, my blood type is TypeR.

ED9-->ED9-->ED9 + EE8-->CH1 + EH6 + ED9-> CH1 + CG2 + RD2 + NA1

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2010-09-20, 17:14

skoro uważasz ze pierścienie NPR lub panewki ACL to zamienniki gorsze od oryginału to mam proźbe odpuść remont bo szkoda marnować silnika

spurek napisał(a):Pewnie, że można pakować graty najdroższe jakie są, ale po co?

no ale on mówi o częściach z ASO a od kiedy te sa z najwyższej półki ;)

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2010-09-20, 20:58

A co do metody z tytułową naftą - To chyba chodzi o zalewanie nafty do jeszcze nie rozebranego silnika, o dziwo czasem to nawet pomaga ;)

APOL
Forumowicz

przez APOL » 2010-09-20, 21:34

Mibars napisał(a):A co do metody z tytułową naftą - To chyba chodzi o zalewanie nafty do jeszcze nie rozebranego silnika, o dziwo czasem to nawet pomaga ;)

teoretycznie to może działać na zapieczone pierścienie ale tak czy inaczej będzie to leczenie syfa pudrem

Bostorn
Forumowicz

przez Bostorn » 2010-09-20, 21:35

Sony napisał(a):To daj mi 500 złoty na pierścienie. Chętnie przyjmę.
Najlepiej powiedzieć że się nie oszczędza. Widze że dużo bogatych ludzi tu zagląda.
Brakuje tu jeszcze wypowiedzi... tylko z Hondy albo z HKS, są najlepsze.

daj to po ślubie i to nie od razu...

po 1 a po 2 gdybyś był kumaty zorientował byś się ile takie cacko na allegro kosztuje

powiem Ci mały dowcip, mowisz że mam kasy jak lodu a ledwo na paliwo mi starcza pieniędzy.....

niedawno jak jeszcze jeździłem w motocrossie padł mi motor... 2x remontowalem silnik koszta jakie mnie to wynioslo to ponad 4 tys zł sam motor prawie 8

nie załowałem na części bo wiedziałem że to jest na krótką mete, pech tak chciał że ciągle robilem ten motor zamiast jeździc, jak cos zrobilem i uzbieralem pieniądze to zaraz cos nowego wyskoczyło, po prostu padło kupilem

czasami na części np tłok 350zł i uszczelki łącznie 450zł czekałem pół roku zanim nazbierałem i mogłem sobie zrobic motor i wymienic to i owo, pół roku zbierałem zasrane 450zł

znajomy miał podobny motor, pieniędzy mu nie brakowało, ale był strasznie skompy, jeździł na najtańszych olejach, kupował najtansze części i inne kombinacje, zamiast naprawic i wymienic wolał związac, zakleic i tak dalej

pewnego dnia prosil mnie o pomoc odnośnie tłoka, doradzilem powiedzialem co i jak, dla niego bylo za drogo, znalazł cos tanszego, zadowolony ze ma 30zł w kieszeni

miną tydzien, wyjeździł 20l benzyny na nim to w przeliczeniu na motogodziny jakies 4h
kiedy na porządnym tłoku przejeździ się spokojnie od 20-zawodowo do 40 amatorsko

co się stało?? wysadziło mu tłok, połamało, z cylindra za 1000zł zrobiło miazge, nie nadawał sie do użytku, głowica 500zł była cała porysowana i pełno kulek było w nią powbijanych gdyż przez to że załował pieniędzy na tłok i inne części wysadziło łożyska ktore zmasakrowały cylinder, głowicę oraz kartery w środku

miesiąc poźniej chłopak znowu jeździł, nie wiem jakim cudem zrobił motor ale jak się dowiedziałem w jego naprawę włożył 4500zł kiedy ja pomimo pecha jakiego miał moj ktm zrobilem 2 remonty i fakt faktem sprawiło mi to wiele frajdy, chociaż długo musialem nie raz czekac i zapracowac na części...

tak więc po 1 kolego nie rzucaj się jak głodny na suchary tylko z tego powodu że cos się tobie nie podoba

po 2 na kombinacjach daleko nie zajedziesz, prędzej czy później będziesz miał jeszcze większe problemy

lepiej poczekac, zarobic parę groszy i cieszyc się z jazdy niż pluc sobie w brodę i żałowac że się nie dało tych 30zł więcej na części i chciało się zaoszczędzic

bo można zaoszczęzic ale na butach, chlebie, maśle czy kiełbasie, najwyzej sraka Cie weźmie ale nie na aucie i takiej ważnej części jaką są uszczelki, pierścienie czy
uszczelniacze
Pixy, dziffki i lasery, tak balują offroaderzy :D

Czerwone małe ferrari :)
http://www.polskajazda.pl/Samochody/Honda/CRX/115306

ktm offroad Białystok TEAM
http://www.offroadbialystok.pl/

spurek
Moderator

przez spurek » 2010-09-20, 22:15

przema72 napisał(a):skoro uważasz ze pierścienie NPR lub panewki ACL to zamienniki gorsze od oryginału to mam proźbe odpuść remont bo szkoda marnować silnika

spurek napisał(a):Pewnie, że można pakować graty najdroższe jakie są, ale po co?

no ale on mówi o częściach z ASO a od kiedy te sa z najwyższej półki ;)

ja o tych pierścionkach (chyba z APARTu :rotfl2: ) za 500pln :)

Dobra nie brechtamy bo tak nie ładnie :( :razz:

Serio Sony, rób remont na tych gratach co ci tutaj piszemy, a będziesz na bank zadowolony. Jak nie masz nikogo kto ci dobrze zrobi remont to popytaj tutaj, myślę że fachowców godnych polecenia jest tutaj kilku. Powodzenia
I'm so JDM, my blood type is TypeR.

ED9-->ED9-->ED9 + EE8-->CH1 + EH6 + ED9-> CH1 + CG2 + RD2 + NA1

Poprzednia strona