wszystko zaczęło się od kiedy wymieniłem uszczelkę pod deklem zaworów na zamiennik, olej zaczął uciekać właśnie pod tą uszczelką i od czasu do czasu zapalała się kontrolka oleju (po zapłonie świeciła się jeszcze z sekundę dwie) więc niezbędne stały się dolewki oleju
jakiś czas temu wymieniłem tą uszczelkę na oryginał ale chmury pozostały
, kontrolka zapala się rzadziej ale jednak się zapala. jak na razie nie zanotowałem ubytków oleju i stąd właśnie moje pytanie
Skąd biorą się te chmury skoro oleju nie ubywa i co z tą kontrolką dlaczego raz gaśnie od razu a raz świeci się wyraźnie dłużej (jeśli było by coś nie tak to cały czas wyrzucałaby problem)... ?
(Dodam tylko ze przed pierwszą wymianą uszczelki wszystko było ok, a chmurki pojawiały się tylko przy baaaardzo wysokich obrotach i to nie jakieś specjalnie wielkie)

Wg mnie łączysz fakty zupełnie niepotrzebnie, po pierwsze kontrolka oleju zawsze będzie się świecić chwilę po odpaleniu zanim pompa zrobi ciśnienie, oleju masz zbyt mało (lub pompa padła) jak podczas pracy silnika się zaświeci, nie po uruchomieniu, bo wtedy zawsze na zimno będzie się świecić moment dłużej niż później jak olej już jest rozgrzany i rozlany po silniku.
, trochę mnie uspokoiłeś ale mimo to będę bacznie obserwował oliwę.