Witam.
Temat podobny do 2k na tym forum (min. do tego poniżej forum/viewtopic.php?t=34292). Ale moze ktoś miał podobny problem i drobny szczegół komuś wyda się znajomy.
Zaczeło się od pożaru (niewielkiego) pod maską na zjeździe z A4.
Filtr (gabkowy grzybek) nad kolektorem zapalił się, a od niego weże do chłodzenia turbo.
Na A4 nic sie nie dzialo, jak podjerzdzalem na stop to kłęby dymu zaczęły sie wydobywać spod machy.
Wtedy silnik zgasł nie wiem dlaczego, ale nie mogłem go juz odpalić.
Myslalem ze jakiś tłok spłynął...
Rano usunałem pogorzelisko, wypiałem chłodzenie turbo i dalem stary OEM'owy obieg,
dolałem 0.5l wody i fura normalnie zapalila ale na wolnych obrotach gaśnie.
Generalnie musze utrzymywać obroty na poziomie 1000RPM żeby nie gasł.
Po takiej jeździe (1h) pracował juz normalnie na wolnych.
Podjete akcje w celu zlikwidowania problemu nie przyniosly efektow:
- brak kodów błedu,
- przeczyszczona kopółka i palec,
- sprawdzone swiece ( NGK stopien zimniejsze, brak objawów stuków lub zbyt bogatej mieszanki) dają iskre.
- sprawdzony silnik krokowy (dobry), po wypieciu obroty zaczynaja mocno falować.
- AFR jak sie dławi na poziomie 18-19:1, powyżej 1000RPM AFR w okolicach 14:1 (bez obciążenia)
- cisnienie paliwa na listwie w normie (zwieksza sie wraz z dodawaniem gazu)
Co nie było jeszcze zrobione:
- nie krecony srubką na przepustnicy,
- nie czyszczona przepustnica (moze palaca sie gombka cos zalepila?),
- nie sprawdzony czujnik temperatury (prawdopodobnie dobry, czyt. o obd1),
- wtryski? (pracuja na zbyt dużym obciązeniu)
Inne bugi w samochodzie:
- na pewno rozregulowane zawory,
- stuka (mam nadzieje że to te zawory), raczej nie panewa, ewentualnie prowadnice albo pompa.
Po zmianie na aparat i komp obd1 silnik pracował równo na 950RPM, ale był jeszcze zimny.
Wiec nie wiem co by sie dzialo na ciepłym. Ale pracował wyraźnie na ssaniu więc i czujnik temperatury jest prawdopodobnie dobry.
Chcialbym uniknąć poszukiwania na zasadzie, wymien połowe silnika i powinno banglać.
Sytuacja jest dość dziwna bo, przed jazdją po A4 było dobrze, po akcji ze spłonięciem elementów już nie jest dobrze.
Prosba o propozycje.