Jestem posiadaczem del sola b16a2, i mam do was pytanko co ma zrobić, badz od czego to zależy kiedy jak gasimy silnik wydobywa się fajny syk ze stozka. Chodzi mi o cos takiego jak na tym filmiku na koncu http://pl.youtube.com/watch?v=65XmLrz6ofc u mnie w słupsku jerzdza dwa rexy i tez tak fajnie syczą, i próbowałem nawet zmienić storzek i dolot na ich i tez nic nie daje
ale mu zaworki grają, ja też tak mam w dolocie, ale po co Ci to? dla szpanu? wg mnie to kwestia rury dolotowej, jak jest gumowa to nie slychac podcisnienia przy odjeciu gazu czy gaszeniu auta, ze stalową/aluminową słychać, przynajmniej u mnie
del Sol Captiva Blue Baby 190KM/220Nm @ 0,55bar SOLD ITR DC2 #2079 196KM/201Nm SOLD CB600F HORNET '10 SOLD cvc 8gen FK3 glasstop EXECUTIVE @ DESMOND REGAMASTER - 180KM/407Nm SOLD w garażu MX-5 NA '90, XJ6N i Hornet 600 Cafe Ricer Project
podoba mi się to, no i dla szpanu moze też troszeczke:P kurcze ja ma rure metalową i stożka i niby coś takiego jest ale bardzo bardzo cicho, zmieniałem rówiniże dolot od kolegi i jego stozka od rexa i tez tego nie ma nie wiem o co chodzi. Wogóle jak porównywalismy nasze dwa silniki b16a1 i b16a2 to mój jakos całkie inaczej gasnie bardzo szybko
najpepiej słychac ten syk jak nie ma stozka!! moze weź wyciagnij u siebie stozek i zgas auto powinien byc ten fajny syk mozesz tez wyciagnac całą rure dolotową od przepustnicy i sprawdzic czy ci syczy z przepustnicy
[ Dodano: 2008-08-23, 13:13 ] dla porównania mój kolega ma w d16z6 sportowy kolektor ssacy i mu mega zajebiscie syczy nawet jak auto chodzi słychac jak zasysa powietrze i słychac ten ssssssssssssssssss:D
Mój brat w jajku ma stożek k&n + kibel rura na + CAJ i świszczy mu jakby miał turbo pod maską. Ale on nie robił tego dla dźwięku tylko dla mocy, którą przy dobrze zrobionym caju czuć u niego.
A ja uważam, że dolot powinno się robić pod moc a nie pod syczenie.
Zdecyduj się jaki dolot chcesz. Co chcesz nim osiągnąć (czy ma ci dodać mocy w dolnym czy w górnym zakresie obrotów), poczytaj, załóż taki dolot jaki ci pasuje, a to czy będzie syczeć czy nie to już kwestia wtórna.
Mi stożek K&N założony na seryjną rurę od dolotu gumowym reduktorem syczy jak głupi.
Przy każdej zmianie biegu jak wysprzęglam to zaciąga powietrze (chyba przez podciśnienie czy cuś, nie znam się ).
Ale jak będę serię wymieniał na dedykowany dolot i doprowadzał zimne powietrze spod zderzaka to nie będę się tym specjalnie przejmował czy będzie dalej syczało czy nie.
Syczeć to powinien blow off przy turbo
"Speed has never killed anyone, suddenly becoming stationary... That's what gets you." - Jeremy Clarkson
to syczenie to nie od stożka. miałem tak jak miałem odkręconą śrubę za bardzo w przepustnicy. wyczyściłem, śrubka bardziej wkręcona, dolot seryny z wkładką K@N i przy gaszeniu auta już nie jest tak bardzo słyszalne. ale w sumie jak się otworzy przepustnice na max podczas jazdy czy nie jazdy do też syczy, i to bardzo...eeee nie wiem
ale skoro mam dolot i stozka to jeszcze chciałbym osiagnac te fajne syczenia przy gaszeniu silnika:) ale widze że też nie wiecie od czego to zależy, trudno widze że trzeba zostawic tak jak jest