mam owalne tuleje cylindrow zwlaszcza na czwartym cylindrze, rozbieznosc wynosi 0,17mm. Z tego co widzialem w manualu hondy to pierwszy szlif powinno sie robic do 0,25mm, czyli w jakims warsztacie powinni mi zrobic ten pierwszy szlif.
Tylko teraz nie wiem co bedzie lepsze, bo czy po pierwszym szlifie trzeba tez zmieniac tloki na o 0,25mm większe czy wystarczy dobrac nadwymiarowe pierscienie tłokowe ?
owalizacja 0,17 nie znaczy ,ze 1szy zlif da rade. bo tuleja nie wyciera sie symetrycznie i okragla a na owal i to z przewaga na jedna sciane. i po szlifnieciu na te 0,25 moze byc dalej ubytek.
tulejowanie bloku wydaje mi sie ,ze to taka reanimacja...i nie za bardzo sie na da do hondy.co innego Dartony
a szlif zostal przewidziany przez konstruktorow jako rodzaj naprawy.
jeszcze jest taka opcja choc nie wiem jak mozliwa.,ze ludzie zmieniaja same pierscienie w podobnych silnikach bez wykonywania pomiarow i potem jest super zerowe spalanie oleju ale jak to mozliwe to nie wiem.
nie mam rys, patrzylem pod swiatlo to powierzchnia niemal ja lustro, progow tez brak.
co do tego nieszlifowania i wymiany samych pierscieni to nawet zalozylem taki temat z ankieta jakis czas tutaj na forum i 8osob tylko wymienilo pierscienie i chyba tylko jedna robila cos wiecej... tez mi sie to wydaje dziwne...
to wcale nie jest dziwne
nie będzie się spalał olej przy takiej owalizacji jak piszesz na nowych pierścieniach
a nie szlifiją bo jest duuużo taniej
ale jak ma być dobrze i na długo to wiadomo że szlif
a co do tulejowania to się nie opłaca bo drożej wyjdzie (jedynie się opłaca przy jakimś turbo jak tuleje na mocniejsze zmieniasz itp)
badam napisał(a):pozatym nie ma zamiennikow 025 sa 0,5 i 1
Nie wiem jak w D serii, ale ja kupiłem do B serii nadwymiar na 0,25 i to OEM Honda. Wszyscy mi tłumaczyli że nie ma, nie występuje, a ja taki zamówiłem z USA i mi taki przysłali, oryginalnie zapakowany ASO i nawet po pomiarach wyszło te 0,25. Nawet w manualu piszą o takim nadwymiarze (dla Integry)
tyle co zwykłe. W USA do B serii same tłoki OEM kosztują około 250$, pierścienie jakieś 130$. U nas nawet nie pytałem Sorry Badam nie zrozumiałem, że chodzi Ci o zamienniki.