Pare pytan odnosnie silnika.

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-05-28, 13:00

no w pierwszy przy rozrządzie :ok:
sprawdź ta lampę na innym silniczku i już będziesz miał kilka niewiadomych wykluczonych

rafisz
Forumowicz

Samochód: accord 8 gen CW2

przez rafisz » 2008-05-28, 17:50

god_of_ha napisał(a):kolego znakow nie widzisz bo kolo pasowe na dole jest zle zalozone... mysle ze ot tak sobie... tam jest male naciecie na klin ktory wchodzi na wal i w kolo pasowe... wtedy bedzie wszystko gralo... puzniej przyspieszajac badz opuzniajac zaplon... to jak brakuje ci miejsca na aparacie zaplonowym to po prosu poszez to wejscie na srube pilnikiem ...

tak apropos lampie bym nie ufal... no moznaq zaufac jak sie juz swoj silnik bardzo dobrze zna i skladales go od podstaw i wiesz ze nic sie nie przesunelo... i na kole i na walkach itp... najlepiej jak chcesz dodatkowo/ DODATKOWO powiedzialem/ okreslic gorny martwy punkt polozenia cylindra to odkrec pierwsza swiece pierwszego cylindra zaraz liczac od paska rozrzadu i machaj kolem pasowym tak aby tlok podszedl pod sama gore... wczesniej zamias swiecy wloz sobie jakis dlugi srubokret zamias niej i bedziesz widzial czy ci sie podnosi tlok czy nie i do jakiego momentu .. 3m sie

JAKOS KOLEDZY CIE NIE ZROZUMIELI BO JESZCZE NIE ZABIERALI SIE ZA TAKIE RZECZY... ONI POPROSTU JEZDZA DO ASO HAHAHAHAHHHHHHHH!!!!

[ Dodano: 2008-05-27, 23:39 ]
RAFISZ !!!!RAFISZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
CYTUJE!!!!!!!!
wtedy mozesz sobie krecic aparatem ile ci pasuje, a komp i tak bedzie sobie sam dobieral kat wyprzedzenia

kto ci to powiedzial ze komp i tak se dostosuje kat wyprzedzenia zaplony

WIELKA BZDURA JEST TO CO TY TERAZ POWIEDZIALES !!!!!!!!!!!!!!
chyba nie widziales nigdy jak to sie ustawia... czy ty wogule wiesz co to jest kat wyprzedzenia zaplonu ? i kiedy jest zmieniany przez komputer ?????

hahahahhh
RAFISZ wcale bym sie nie udzielal koledze i na forum jak masz wprowadzac w blad
KOMPUTER owszem zmienia kat wypredzenia zaplonu poprzez modul aparatu do cewki i [lubiezne posuwanie dupa w tyl i przod] na swiece... no ale wzgledem okreslonych obrotow...
wtedy sobie zmienia RAFISZKU hehe jak przyspieszasz
ale jak mu wyprzedzis na starcie kat to on w puzniejszych fazach wyprzedzi go jeszcze bardziej ....
NIE SLUCHAJCIE RAFISZA HEHE !!!
to se RAFISZ PRZESTAW APARAT O KAT 90 STOPNI CIEKAWE CZY CI KOMP WYRÓWNA HAHAHAHAHHHHHHH!!!!!!!!!!

ciekaw jestem jakim cudem chcesz zmienic ustawienie zaplonu o 90 st. - bedziesz przestawial walki/walek zeby tak zrobic czy poprostu wypilujesz fasolki na aparacie zaplonowym(tyle ze az tak duzo jest to niemozliwe) :rotfl2:
nie ma zadnej roznicy czy ustawiasz zaplon lampa za 10 zl z bazaru czy jakims cudem techniki za 300 zl pod warunkim oczywiscie ze zrobisz to dobrze
kat wyprzedzenia zaplonu yyyyy.... a co to jest mozesz mi pojasnic :rotfl2:
z tym zalozeniem kola pasowego tez pojechales- bez klina hehe toz nawet glupi by o tym nie zapomnial...
a co do samego ustawiania - sprawdzilem to na zalozonej zworce (tak od komputera - taka jak sie zaklada do chcby nawet dyskow PATA :rotfl2: ) jak i przy zdjetej, na zdjetej moglem sobie krecic ile mi pasuje i w ktora chce strone a iskra i tak nie zmieniala swego polozenia, po zalozeniu zworki pieknie wszystko sie przesuwalo...poza tym piszessz ze na chodzacym silniku - to ja stawiam pytanie a jak chcesz ustawic zaplon na niechodzacym, w takim samochodzie jak honda crx, tak mozna bylo robic w aucie typu maluch na przykladi to tylko w tych z aparatem zaplonowym, w modelu EL juz tak latwo nie jest, lampa z tego linka co podales (wnioskujac po opisie) jest zwykla lampa jakie mozna kupic nawet na bazarze za jak napisalem wczesniej 10 zl, no chyba ze ma jakis ukryte funkcje o ktorych nie wie nawet sprzedawca, albo nie chce sie nimi pochwalic...faktem jest ze ta z bazaru nie ma obudowy z ABSu i "super bright xenon flash" jak to napisali na tej aukcji, a zwykly palnik (tez nawiasem mowiac ksenonowy) typu IFK 120 produkcji bylego ZSRR...
masz tu manual jakbys nie wiedzial o jaka zworke chodzi panie wszechwiedzacy :nieok:
images_2ndgen/manual_II_pliki/5-11.pdf

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2008-05-28, 18:25

Ok, też się podepnę. Słyszałem, że jeśli się nie ma lampy, to ktoś "wprawiony" da rade ustawić zapłon (oczywiście nie tak dokładnie) na "słuch", tzn. przyspieszać do momentu usłyszenia delikatnych stuków (spalanie stukowe?) i później minimalnie opóźnić. Podczas takiego ustawiania, też trzeba spiąć zworkę? Znajduje się ona pod schowkiem po stronie pasażera? Jeśli lekko przyspieszyłem zapłon bez zwierania, to nic nie dało? I muszę wrócić do poprzedniego położenia, spiąć zworkę i dopiero próbować regulować? Sory za pytania, ale z tym jeszcze się nie babrałem, to nie wiem ;) Pozdrawiam :)
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

przema72
Forumowicz

przez przema72 » 2008-05-28, 22:39

na słuch nie da rady :) chyba ze w wsk125 , jak przestawiasz o +/- 5° to możesz się przysłuchiwać , nawet praca silnika sie nie zmienia , na aparacie to będzie +/- 1mm na śrubie ale dla silnika 10° to już różnica duża , ten kto mówi ze na słuch da rade to zwyczajny druciarz a nie mechanik

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2008-05-29, 11:25

Dziękuję :) Jutro oddaję i tak furkę do remontu silnika, więc dopiero jak odbiore kupie sobie lampke stroboskopową :) Pozdrawiam.
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

Poprzednia strona