fotele bimarco
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

letek
Forumowicz

fotele bimarco

przez letek » 2011-11-15, 19:39

Witam pojawiła się okazja zakupu foteli bimarco jest to model expert lub e. Znajomy ma dwa komplety jeden siedzi w rajdowce i tam na boku jest naklejka homologacyjna. Drugi jest taki sam tylko bez żadnej homologacji. Pytanie brzmi czy ten drugi zestaw jest dopuszczony do ruchu i kjs bo żadnego "E" na nim nie znalazłem ma to homo drogowe?

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-17, 23:01

Fotele nie mają czegoś takiego jak homo drogowe. Albo maja homo FIA (jak w przypadku tego pierwszego), albo nie mają. W takim przypadku możesz jeździć w nim we wszystkich imprezach które nie wymagają homo FIA (np. KJS)
Mój del Sol na części! --=> http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=60462 <=--

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-11-20, 21:50

to piszesz o bimarco czy wogóle o fotelach?

np pasy mają http://allegro.pl/pasy-szelkowe-sportow ... 44318.html

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-22, 22:43

Homologacje foteli: FIA lub wcale
Homologacje pasów: FIA, drogowa (E) lub wcale

Oznacza to, że jeśli fotel ma homologację to jest to homologacja FIA - wymagana na zawodach w których sa wymagane :) (w KJS nie są). Jeśli nie ma homologacji żadnej, to możesz w nim legalnie jeździć po drogach publicznych i w imprezach które nie wymagają FIA (np KJS).

Z pasami jest już inaczej. Tutaj nawet poruszając się po drogach publicznych, potrzebujesz (przynajmniej w teorii) homologacji. Każde pasy powinny mieć homologację minimum drogową (E) lub FIA (jeśli startujesz w zawodach gdzie ejst wymagana).

Można to też potwierdzić patrząc na seryjne elementy Twojej Hanki. Twoje seryjne pasy mają (musza mieć) homologację drogową "E". Seryjne fotele natomiast nie mają żadnej homologacji bo nie musza jej mieć :)

Tylko, żeby mi zaraz ktoś nie napisał, że jeździ bez homo pasów i jest ok :). Od razu odpowiadam, że ja mam pasy 3" bez homo i tez w nich jeżdżę po drogach publicznych jak i w KJS, jednak na pewno nie jest to do końca legalne :)
Mój del Sol na części! --=> http://www.honda-crx.info/forum/viewtopic.php?t=60462 <=--

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-11-22, 22:54

No własnie chodzi o full legal, większość części samochodowych musi mieć E widać to np na lampach. TO do kjs moge mieć pasy z FIA?

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2011-11-22, 23:08

luxu$, czy jestes pewny, ze w kuble bez homo mozesz jezdzic po drogach publicznych? Bo ja znam przypadek, gdzie dowodzik polecial wlasnie za kubel.
Druga sprawa pasy - To, ze szelki maja homologacje drogowa, to zapewne tak samo jak powiedzmy z kierownicami z homologacja drogowa - i tak mozesz stracic dowod, nawet jesli ja masz - rowniez nie jest to wziete z "ksiezyca". Znam przypadek. Niestety, nasze przepisy sa tak skonstruowane, ze czasem nawet niebiescy sie gubia i nie wiedza co w jakiej sytuacji zrobic. Podobnie masz np. z wywalona kanapa. Teoretycznie, jak masz auto powiedzmy na 5 osob, to przepis mowi ze MAKSYMALNIE 5 osob moze poruszac sie danym autem. A jesli nie masz kanapy z tylu to po prostu wiecej niz 2 osoby nie moga jechac i powinno byc legalnie, ale i tak dowodzik za to moze poleciec. I nigdy nie znajdziesz wlasciwej odpowiedzi na pytania tego typu, bo to zalezy na kogo trafisz.

[ Dodano: 2011-11-22, 22:10 ]
letek napisał(a):No własnie chodzi o full legal, większość części samochodowych musi mieć E widać to np na lampach. TO do kjs moge mieć pasy z FIA?

Oczywiscie ze mozesz miec pasy z homo fia. Wrecz wskazane, bo byle szit nie dostanie tej homo, a wiadomo ze dobre pasy to podstawa w rajdowce

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-23, 00:22

FuRioN napisał(a):luxu$, czy jestes pewny, ze w kuble bez homo mozesz jezdzic po drogach publicznych? Bo ja znam przypadek, gdzie dowodzik polecial wlasnie za kubeł.

A czemu niby nie mogę? Pokaż mi przepis w którym do poruszania się po drogach publicznych jest potrzebna jakakolwiek homologacja siedzenia. Idąc dalej... podaj mi jakikolwiek seryjny fotel w CRXie który ma jakąkolwiek homologację :) Skoro seryjny jej nie ma, to równie dobrze ten kubeł który mam w aucie może być kubłem seryjnym i nikt nie jest mi w stanie w jakikolwiek sposób udowodnić, że tak nie jest.

Co do pasów to nie rozumiem z jakiego powodu miałbym stracić dowód skoro posiadają homologację? Jedyny możliwy powód to taki, że są nie właściwie zamontowane.

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2011-11-23, 00:42

luxu$, A powiedz mi, od kiedy prawo w Polsce jest logiczne? Tak juz jest i koniec. Jeden Cie pochwali ze masz bezpieczniejszy fotel i pasy, ktory lepiej Cie trzyma itd. a drugi powie, ze takie rozwiazanie nie zostalo przewidziane w aucie i sobie gadaj. Tak samo kierownica - srednica powiedzmy 30 cm i ma homo E, mimo, ze w naszym kraju ma miec srednice 35 cm. Wiec 2 sprzeczne przepisy. A przypadkow gdzie wlasnie ludzie za kiere typu raid z homo E tracili dowod jest miliard. To samo tyczy sie innych rzeczy, a ja podaje przyklad. I tak jest ze wszystkim. Spierac natomiast nie ma sie co. Bo zawsze przy tych dyskusjach ktos bedzie mowil, ze nie ma takiego przepisu, ze auto nie moze miec kubla czy pasow szelkowych, wiec wychodzi na to ze wszystko jest ok, a potem poleci Ci dowod. Wszystko zalezy od tego na kogo trafisz i niestety nic nie wywalczysz, bo takie mamy przepisy, ze nie wiadomo co nam wolno a czego nie.

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-23, 18:35

A czy widziałeś jakie było pytanie kolegi na początku? Bo wg mnie trochę się za bardzo zagłębiłeś we wszystko :) patrząc na Twoje wypowiedzi, to kolega broń Boże nie może jeździć w niczym oprócz serii. :)

Kolega zadał pytanie czy ten bez naklejki homologacyjnej jest dopuszczony do ruchu.

Odpowiedź brzmi: jest tak samo dopuszczony do ruchu jak i do KJS jak ten z naklejką.

Patrząc na Twoje rozumowanie to naklejka FIA na np pasach tez nic nie da, bo policjant może powiedzieć, że jego interesuje homo E (drogowe), a nie FIA (nie ma obowiązku nawet wiedzieć co to jest homo FIA).

Co do zabierania dowodów, to jak ktoś daje zabrać sobie dowód, bez wymagania od policjanta uzasadnienia popartego przepisami, to już tylko powinien winić samego siebie. Od razu mi się przypomina sytuacja, jak raz jadąc gdzieś niedaleko Lęborka, zatrzymała mnie Policja za wyprzedzanie wg nich na linii jednostronnie ciągłej. Odpowiedziałem jedynie, że wyprzedzanie owszem jest zabronione, jednak ja powracałem na swój pas po manewrze wyprzedzania zaczętego na przerywanej i nie przyjmuję mandatu. Jakieś 20 min zajęło im dojście do tego, że jednak "chyba mam rację", ale mandatu, ani wezwania do grodzkiego nie dostałem. Inna osoba podpisała by mandat i tez by później pisała po forach, że kończyć wyprzedzania na jednostronnie przerywanej nie można, bo dostała za to mandat.

Ta historyjka tylko po to, żeby pokazać, że z tym zabieraniem dowodów jest tak samo... za głośny wydech bez pomiaru db, za ciemne szyby bez pomiaru przepuszczalności, fotel bez homologacji E, chociaż cos takiego nie istnieje itd... Dasz sobie za to zabrać dowód? Sam jesteś sobie winny za to, ze sobie dałeś zabrać!

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2011-11-23, 19:33

luxu$ napisał(a):Kolega zadał pytanie czy ten bez naklejki homologacyjnej jest dopuszczony do ruchu.

Odpowiedź brzmi: jest tak samo dopuszczony do ruchu jak i do KJS jak ten z naklejką.

Dokladnie, jest tak samo dopuszczony do ruchu - albo i nie - zalezy na kogo trafisz w razie ewentualnej kontroli. Ale to temat rzeka ;)

luxu$ napisał(a):Patrząc na Twoje rozumowanie to naklejka FIA na np pasach tez nic nie da, bo policjant może powiedzieć, że jego interesuje homo E (drogowe), a nie FIA (nie ma obowiązku nawet wiedzieć co to jest homo FIA).

Otoz to. 95% policjantow (tych upierdliwych) nie bedzie wiedzialo co to jest homologacja FIA i... i tak stracisz dowod w razie kontroli. I raczej nic nie ugrasz niestety. Zreszta jesli chodzi o pasy szelkowe z homologacja drogowa tez ktos sie znajdzie zeby sie doczepic, bo przeciez takie rozwiazanie pasow nie zostalo przewidziane w tym aucie. Stad tez jak ktos nie chce miec problemow z tym zwiazanych, to czy ma homo czy nie, zostawia seryjne pasy i w razie jak beda chcieli zabrac Ci dowod, to jedyne co beda mogli zrobic to wlepic Ci mandat za jazde bez pasow, bo byles przypiety szelkami, ktore "nie powinny" sie znajdowac w aucie.

luxu$ napisał(a):Co do zabierania dowodów, to jak ktoś daje zabrać sobie dowód, bez wymagania od policjanta uzasadnienia popartego przepisami, to już tylko powinien winić samego siebie. Od razu mi się przypomina sytuacja, jak raz jadąc gdzieś niedaleko Lęborka, zatrzymała mnie Policja za wyprzedzanie wg nich na linii jednostronnie ciągłej. Odpowiedziałem jedynie, że wyprzedzanie owszem jest zabronione, jednak ja powracałem na swój pas po manewrze wyprzedzania zaczętego na przerywanej i nie przyjmuję mandatu. Jakieś 20 min zajęło im dojście do tego, że jednak "chyba mam rację", ale mandatu, ani wezwania do grodzkiego nie dostałem. Inna osoba podpisała by mandat i tez by później pisała po forach, że kończyć wyprzedzania na jednostronnie przerywanej nie można, bo dostała za to mandat.

Ta historyjka tylko po to, żeby pokazać, że z tym zabieraniem dowodów jest tak samo... za głośny wydech bez pomiaru db, za ciemne szyby bez pomiaru przepuszczalności, fotel bez homologacji E, chociaż cos takiego nie istnieje itd... Dasz sobie za to zabrać dowód? Sam jesteś sobie winny za to, ze sobie dałeś zabrać!

Nie rozumiem, co ma wyprzedzanie w miejscu niedozwolonym, do tematu, wiec zostawie to bez komentarza bo nijak sie to ma do dyskusji.
Oczywiscie, ze nie dam sobie zabrac dowodu za za glosny wydech bez pomiaru czy folie na szybach, bo wrecz zaden policjant, ktory wie ze tego nie sprawdzi nie bedzie probowal. Natomiast za cala reszte rzeczy o ktorych pisalem - owszem, moze zabrac Ci dowod i czy bedziesz go chcial oddac czy nie, to i tak skonczy sie tym samym. No chyba, ze masz znajomosci na stacji diagnostycznej, to ok. Odzyskasz go bez robienia z auta serii. Tak jak pisalem wczesniej, to jest temat rzeka, a ja mam dziwne wrazenie ze slepo kierujesz sie przepisami, ktore u nas sa bardzo czesto dwuznaczne, jak w przypadku o ktorym pisalem - kiera raid 30 cm z homo E, mimo ze u nas kierownica musi miec 35 cm srednicy. 2 wzajemnie wykluczajace sie przepisy. Wiele rzeczy tez zalezy od indywidualnej interpretacji niebieskiego i nic z tym nie zrobisz. Oczywiscie uwazam, ze i tak to nie jest duzy problem, bo zawsze w razie ewentualnej utraty dowodu mozna przywrocic auto do serii i potem znowu wrzucic kubly, szelki, kierownice itd., ale trzeba sie liczyc z tym, ze jednak dowod mozna stracic.

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-23, 20:21

Ta anegdota o wyprzedzaniu była tylko po to, żeby pokazać, że policjant też jest omylny, dlatego nie można się ślepo podpożądkowywać, jeśli uważasz, że masz rację... Jak napisałem, wiele osób przyjęłoby w tym wypadku mandat, zamiast odmówić przyjęcia.

Tak samo jest z dowodem... wielu by po prostu oddało dowód, co nie musi oznaczac, że powinni oddać.

Skoro uważasz, że w aucie można mieć tylko serię, to jak wytłumaczysz auta rajdowe, które jeżdżą dojazdówki po drogach publicznych? Poruszają się po drogach publicznych w kubłach i w pasach szelkowych, nie montowanych w dodatku w seryjnych punktach auta i co mogą? TAK, mogą, tak samo jak Ty możesz w swojej Hondzie w kubłach i w pasach szelkowych.

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2011-11-23, 20:31

luxu$ napisał(a):Skoro uważasz, że w aucie można mieć tylko serię, to jak wytłumaczysz auta rajdowe, które jeżdżą dojazdówki po drogach publicznych? Poruszają się po drogach publicznych w kubłach i w pasach szelkowych, nie montowanych w dodatku w seryjnych punktach auta i co mogą? TAK, mogą, tak samo jak Ty możesz w swojej Hondzie w kubłach i w pasach szelkowych.

Sa to auta z ksiazka samochodu rajdowego i zarejestrowane jako rajdowki, a nie cywilne auta. To jest ta subtelna roznica.

luxu$
Forumowicz

przez luxu$ » 2011-11-23, 21:45

Co za bzdura... budując rajdówkę nigdzie jej nie przerejestrowujesz jako auto rajdowe. I co masz niby w dowodzie wpisane? Rodzaj pojazdu: samochód rajdowy?

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2011-11-23, 21:50

FuRioN napisał(a): zarejestrowane jako rajdowki,

Zarejestrowane jako rajdówki? Raczej conajwyżej jako auta dwuosobowe. Chcesz mi powiedzieć, że ma w dowodzie dodany wpis "samochód rajdowy", tak jak diagnosta dodaje wpis "inst gazowa" albo "hak"? :D A to , że rajdówka ma książkę, to policjanta nic nie interesuje.
:O

letek
Forumowicz

przez letek » 2011-11-23, 23:10

różnie jest z tymi przepisami, raz na kjs nie chcieli gościa puścić bo miał pasy z FIA bo startował tym samochodem w RPP, a dla innego tylko że amatora nic nie powiedzieli na brak otulin twardych nad glowa i miekkich ktore mial ale byly one palne.

Dodam tylko że samochód musi spełniać homologacje drogową czyli seria. Wszystkie przeróbki muszą być zgodne z homologacją rajdową pojazdu lub załącznikiem J ale tam są opisane auta grup N A S2000 T itd nie ma grupy auta rajdowe amatorskie :)

Następna strona