(w KJS nie są). Jeśli nie ma homologacji żadnej, to możesz w nim legalnie jeździć po drogach publicznych i w imprezach które nie wymagają FIA (np KJS).
. Od razu odpowiadam, że ja mam pasy 3" bez homo i tez w nich jeżdżę po drogach publicznych jak i w KJS, jednak na pewno nie jest to do końca legalne 
letek napisał(a):No własnie chodzi o full legal, większość części samochodowych musi mieć E widać to np na lampach. TO do kjs moge mieć pasy z FIA?
FuRioN napisał(a):luxu$, czy jestes pewny, ze w kuble bez homo mozesz jezdzic po drogach publicznych? Bo ja znam przypadek, gdzie dowodzik polecial wlasnie za kubeł.
Skoro seryjny jej nie ma, to równie dobrze ten kubeł który mam w aucie może być kubłem seryjnym i nikt nie jest mi w stanie w jakikolwiek sposób udowodnić, że tak nie jest.
patrząc na Twoje wypowiedzi, to kolega broń Boże nie może jeździć w niczym oprócz serii.
luxu$ napisał(a):Kolega zadał pytanie czy ten bez naklejki homologacyjnej jest dopuszczony do ruchu.
Odpowiedź brzmi: jest tak samo dopuszczony do ruchu jak i do KJS jak ten z naklejką.
luxu$ napisał(a):Patrząc na Twoje rozumowanie to naklejka FIA na np pasach tez nic nie da, bo policjant może powiedzieć, że jego interesuje homo E (drogowe), a nie FIA (nie ma obowiązku nawet wiedzieć co to jest homo FIA).
luxu$ napisał(a):Co do zabierania dowodów, to jak ktoś daje zabrać sobie dowód, bez wymagania od policjanta uzasadnienia popartego przepisami, to już tylko powinien winić samego siebie. Od razu mi się przypomina sytuacja, jak raz jadąc gdzieś niedaleko Lęborka, zatrzymała mnie Policja za wyprzedzanie wg nich na linii jednostronnie ciągłej. Odpowiedziałem jedynie, że wyprzedzanie owszem jest zabronione, jednak ja powracałem na swój pas po manewrze wyprzedzania zaczętego na przerywanej i nie przyjmuję mandatu. Jakieś 20 min zajęło im dojście do tego, że jednak "chyba mam rację", ale mandatu, ani wezwania do grodzkiego nie dostałem. Inna osoba podpisała by mandat i tez by później pisała po forach, że kończyć wyprzedzania na jednostronnie przerywanej nie można, bo dostała za to mandat.
Ta historyjka tylko po to, żeby pokazać, że z tym zabieraniem dowodów jest tak samo... za głośny wydech bez pomiaru db, za ciemne szyby bez pomiaru przepuszczalności, fotel bez homologacji E, chociaż cos takiego nie istnieje itd... Dasz sobie za to zabrać dowód? Sam jesteś sobie winny za to, ze sobie dałeś zabrać!
luxu$ napisał(a):Skoro uważasz, że w aucie można mieć tylko serię, to jak wytłumaczysz auta rajdowe, które jeżdżą dojazdówki po drogach publicznych? Poruszają się po drogach publicznych w kubłach i w pasach szelkowych, nie montowanych w dodatku w seryjnych punktach auta i co mogą? TAK, mogą, tak samo jak Ty możesz w swojej Hondzie w kubłach i w pasach szelkowych.
FuRioN napisał(a): zarejestrowane jako rajdowki,
A to , że rajdówka ma książkę, to policjanta nic nie interesuje.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość