KJS - w co najpierw zainwestować?
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

Iron man
Moderator

KJS - w co najpierw zainwestować?

przez Iron man » 2007-03-09, 20:34

Taki dylemacik mam. Stopniowo przygotowuję autko do kjs (w miarę przyrostu dosyć skromnych funduszy) - i teraz - w co najpierw zainwestować? Kupić jakiś sportowy używany zawias, założyć lepsze hamulce czy może na początek kupić zestawik Energy suspension? Co da mi najbardziej wymierne i zauważalne efekty w pokonywaniu zakrętów?
:O

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2007-03-09, 23:32

Ciezki temat - wszystko zalezy od rodzaju imprezy. Jesli typowe kjsy - zawias. Bo dobry zawias da ci najwiecej - jesli imprezy beda szybsze to mi zaczelo brakowac hamulcow i to byl wiekszy problem - klocki sie palily :) Suspension kit na kjsy wg mnie to najmniej potrzebne z tych trzech.]
Pozdro

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2007-03-09, 23:51

Zawias asfaltowy - cos twardego, opony, hamulce, wybebeszyc i rozeprzec bude ... tyle ;] no i o kuble nie zapomnij zebys nie fruwal po kabinie :rotfl:
Podpis już chyba dawno nieaktualny :D
ed9 -> ee9 -> what next ??? =]
www.beerhondawawa.pl
www.arsperformance.ksu.pl

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-10, 09:36

Cześć:)
W pierwszej kolejności to doprowadzenia auta do jak najlepszego stanu, sprawdz wszystko i zrób :) Jak typowo KJSowe próby to ręczny ci będzie potrzebny. Kup pare felg stalowych i opon używanych :)
Pojeździj troche żeby zobaczyc czego autku brakuje, czy hamulce sie nie wyrabiają, czy jakieś problemy z zawieszeniem, a może brak mu mocy :> ?
Nie wiem na jakich imprezach chcesz jeździc, ja jeżdze na kjsach często dość nie równych i w takim przypadku nie przesadzaj z obniżaniem zawieszeniem.
Nie wiem też o jakich funduszach piszesz. Na początek to chyba jednak felgi, opony, naprawa tego co potrzeba, start w jak najwięcej imprezach, później samo wyjdzie co potrzeba zrobic :)

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2007-03-10, 09:40

z tymi oponami masz racje. dla przykladu u nas na Torze Kielce kjs'y odbywaja sie w calosci po asfalcie przy czym tor jest dosc sliski stad tez kluczowa role odgrywaja dobre opony

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-03-10, 09:54

Ja rozumiem, że kolega dopiero co zaczyna i ja jeździłem najczęściej po sliskich nawierzchniach, koła ciągle mielą i sie zuużywają. Nie chodziło mi o to, że opony odgrywają jakąś kluczową role, ale o to że trzeba ćwiczyc, jeździc na imprezy i pare oponek zostanie na tych imprezach :D Moga sie zdarzyc jakieś wypady z drogi, dlatego zapasowy komplet felg mile widziany :)

Na początku najlepiej pojeździc, żeby kasy nie ładowac. Ja odrazu zainwestowałem w zawieszenie, a za mało jeszcze o tym wszystkim wiedziałem, teraz jest za sztywne na szutrowe próby. Teraz wiem, że wysokie zawieszenie jest dobre :D tylko je usztywnic lekko, żeby sie auto do ziemi nie kładło.
Wszystko zależy na jakich imprezach będzie sie jeździc ;)

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-03-10, 10:10

Oj że oponki się zużywają to fakt - kilka treningów a z bieżnika mało co zostało ;P
Co do zawieszenia to wiem że za niskie nie jest dobre, wręcz przeciwnie. Planuję zakupić coś tak do -35mm
KJS-y u nas są zróżnicowane, zdarzają się dziurawe partie ale najczęściej jest równo

Filipetti
Forumowicz

przez Filipetti » 2007-03-27, 10:01

Z mojego doświadczenia w KJS, proponuje zainwestować w hamulec ręczny, kubełek, pasy szelkowe i kask, bez którego nie wystratujesz w rajdzie. Seryjne zawieszenie Crxa jest w miarę OK na takiego typu imprezę, ze względu na bardzo zróżnicowane trasy. Ale zanim zaczniesz uzbrajać auto to doprowadź go do dobrego stanu technicznego, żebyś nie zrobił ani sobie, ani nikomu z zewnątrz krzywdy, ponieważ czasem na KJS osiąga się niemałe prędkości:)
Pozdrawiam i życzę miałej zabawy.

piechu
Forumowicz

przez piechu » 2007-04-01, 13:10

Ja też w tym roku zaczynam starty w CRX, wcześniej inne samochody. I z doświadczenia przynajmniej w Krakowie wiem że liczy się dobre zawieszenie i hamulce, bo wystarczająco mocny silnik w Crx już jest. Dlatego obecnie zbieram pieniądze na nowe amortyzatory Blistein B8 sprężyny były w samochodzie sprowadzonym z niemiec - niebieski HR. No i mam troche dylemat jakie założyć hamulce - myślałem nad zestawem na tył Mikoda nacinana nawiercana+klocki EBC lub innej firmy może Ferodo, a na przód i tu nie wiem czy brembo ale do CRX są chyba tylko zwykłe tarcze wentylowane lub EBC ale to troche drogo. Może ktoś wie co się dobrze sprawdza przy troche ostrzejszej jeździe. :diabelek:

Nevada
Forumowicz

przez Nevada » 2007-04-01, 19:45

zawias: seria sprężyna + Bilstein B8
hamulec:klocki na przód Ferodo DS2500 i gładkie tarcze

dobry i uniwersalny zestaw i w miarę możliwości dobre, świeże opony (Toyo T1R, Potenza RE-720...)

Nie wiem jakie są KJSy u Was, ale w Trójmieście ręczny jest praktycznie nieużywany.

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2007-04-01, 21:32

Odnośnie ręcznego to u nas jest bardzo podobna sytuacja.
Co do zawiasu - ja planowałem go położyć -35 mm. Nie wiem na ile jest to rozsądne...

Qzyn
Forumowicz

przez Qzyn » 2007-04-02, 11:37

Ja mam obecnie ceerke postawiona na -30mm i wg mnie bedzie idealna :)

piechu
Forumowicz

przez piechu » 2007-04-02, 21:41

Ja myśle że priorytetem są amortyzatory najlepiej bilstein a obniżenie to byle nie zadużo tak do 30mm. A jak z tymi hamulcami bo cały czas nie wiem. Czy wybrać brembo gładkie czy inwestować w jakieś nacinane no i klocki. Na razie tylko jedna wypowiedź na ten temat, a fajnie by było usłyszeć jeszcze kogoś opinie. Przy okazji czy cena 106 zł za tarcze brembo to dobra cena?

Haro
Forumowicz

przez Haro » 2007-04-04, 16:16

Gość co ma sklep internetowy z gratami mi doradzał, ze najlepszym zestawem jest gładka tarcza, ferodo 2500 i płyn Motula RBF600.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-04-04, 21:20

Odnośnie hamulców to znowu sprawa wygląda tak, że zależy to od typu kjs.
Na zwykłe kręciołki wystarczą seryjne hamulce, takie miałem przez cały tamten rok, hamowało sie ok, ręczny był super :) Już jednak przy szybszych próbach hamulce sie gotowały.
Na ten rok zakupiłem tarcze ebc turbo grove przód/tył + klocki ebc red stuff. Hamują super ale nie odrazu, po pierwszym hamowaniu dopiero jak sie lekko rozgrzeją. Na torze w Poznaniu sprawowały sie ok. Jedynym minusem to jest to, że ręczny zrobił sie jakiś gumowy, wcześniej był ok, teraz na asfalcie trudno zblokować koła :( Płyn mam ferodo dot 5.1 jakiś tam sportowy nie pamiętam dokładnej nazwy. Ręczny jakiś do kitu sie zrobił. Ostatnio ściągałem koła, żeby sprawdzic czy wszystko jest ok i wygląda, że jest ok, klocki są blisko tarczy, linke naprężyłem i przez jakiś czas ręczny był ok i znowu sie posuł :(

Następna strona