Płyta pod silnik EE8
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

letek
Forumowicz

przez letek » 2012-03-18, 21:49

Nikt nie mówi, że się nie nagrzewa ale:
po to jest wiatrak żeby chłodzić
po to jest dobry olej żeby nie tracił swoich własności smarnych
po to jest wskaźnik temperatury

mam płytę bez dziur miałem d serie teraz mam b i nic się nie dzieje, szeroka chłodnica ori ed9

Gładki
Forumowicz

przez Gładki » 2012-03-18, 22:17

Pierwszy raz słyszę o rajdowej płycie z dziurami. W wyścigach to może i tak ale nie jak się jeździ po wyrypie. Wyobraźcie sobie co się dzieje z taką płytą jak jej otwór trafi na kant krawężnika. Nigdy nie widziałem aby np. firma Sabelt co robi dedykowane płyty do rajdówek serwowała w nich jakiekolwiek otwory. To samo się tyczy karbonowych płyt pod silnik. Jak ktoś nie użytkuje, nie jeździ i się nie zna to nich nie miesza koledze w głowie i nie podsuwa idiotycznych pomysłów bo tylko zniszczy sobie auto. Swoją Ceerę użytkuję tylko w rajdowy sposób i jakoś przez ten okres nie zauważyłem aby wiatrak uruchamiał sie częściej. W zasadzie to ciężko mi powiedzieć kiedy go ostatnio słyszałem a wiem, że jest sprawny.

Lax2
Forumowicz

przez Lax2 » 2012-03-18, 23:05

Wiatrak i tak idzie na krótko ,poza tym mam zrobione zgrabne wyloty ciepła na masce ;) do celowo będzie drugi wiatrak Co do oleju to popieram bo on tu jest nośnikiem ciepła. A propo drugiego wentylatora ma ktoś już coś takiego ogarnięte?
Lepiej martwym niż drugim ;)
http://www.silesiaboxing.pl

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2012-03-18, 23:36

ciastek napisał(a):wyczytałem w "Przyjaciółce" ale redakcja zapewnia, ze wszystkie opisywane przez nich przypadki są poparte doświadczeniami czytelniczek :D

Bajki opowiadasz. Przejechane kilkadziesiąt kjsów, treningów itp, bez żadnych dziur w płycie i żadnych problemów z wentylacją nie ma. Bez żadnej dodatkowej chłodnicy. Rajdówki prosto z rsmp (np evo 9) jakoś też nie mają - tak swoją drogą.
Także piedzieli kolega kacapały ;)
:O

atom1
Moderator

przez atom1 » 2012-03-19, 01:26

roznie to moze byc, te otwory nie zaszkodza na pewno a trafic nim w kraweznik na pewno o wile trudniej niz sama miską

crx akurat w serii ma bardzo wydajna chlodnice plynu do tego sieszna chlodnice oleju takze - moze tak byc ze akurat nie ma problemow z przegrzew2aniem
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

ciastek
Forumowicz

przez ciastek » 2012-03-19, 09:46

Iron man, przez dwa latał miałem auto tylko na tor, które musiało znosic katy dwóch kierowców także doskonale wiem co się dzieje w komorze podczas dnia na RS'ie ;)

Iron man napisał(a):Rajdówki prosto z rsmp (np evo 9) jakoś też nie mają - tak swoją drogą.

masz rację, ale chyba co innego przygotowac profi auto a co innego tylko wsadzić płytę pod silnik. Lax wyjaśnił dokładnie co jeszcze zamierza zrobic i chwała mu za to.
Poza tym kolejna sprawa, że chyba nie wierzysz, że w profi rajdówkach pchają płyte ze zwykłej grubej blachy która odbija ciepło jak lustro :rotfl:
Poczytaj, popatrz w necie jak wyglądają profi płyty pod silnik, wszystkie mają otwory (bo już o tym czego sa zrobione nie wspomnę).
A to, ze zachaczy otworami o krawężnik to już wogle mega bzdura :rotfl:

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2012-03-19, 10:05

Aluminium przecież nieźle odprowadza ciepło. Nikt nie mówi tutaj o blasze jak w czołgu. W profi rajdówce co prawda uświadczysz inny materiał, np płyta jest z karbonu i do tego jeszcze cienka aluminium, ale tutaj mówimy akurat o niskobudżetowych autach do amatorskiego upalania.
Także nie będziemy się spierać więcej - Ty masz swoje doświadczenia i wnioski, ja swoje. Niech tak zostanie
:O

Gładki
Forumowicz

przez Gładki » 2012-03-19, 10:21

Widzę kolego Ciastek, że jesteś jednym z tych który wszystko wie najlepiej. Zwrócę ci tylko uwagę na to, że jada wyścigowa "nieco" różni się od rajdowej. Nadal się z tobą nie zgodzę co do otworów w płycie w aucie rajdowym. Co do profi płyt są one zrobione z karbonu i także nie posiadają otworów. Zgadzam się z Tobą co do tego, że sposób przygotowania różni się "nieco" nie mniej jednak budowa ceery nie wymaga dodatkowych modów o czym pisał kolega Iron man.

BTW. krawężnik nie jest bzdurą a tylko jednym z wielu elementów które można przychaczyć płytą i zdażają się one częściej niż myślisz a Twoja ignorancja i podejście do rozmowy świadczy w moim mniemaniu o tym, że kompletnie nie wiesz o czym piszesz.

letek
Forumowicz

przez letek » 2012-03-19, 10:45

ciastek napisał(a):że w profi rajdówkach pchają płyte ze zwykłej grubej blachy która odbija ciepło jak lustro

http://www.evo.org.pl/viewtopic.php?t=2058

no nie wiem

ciastek
Forumowicz

przez ciastek » 2012-03-19, 12:12

letek, doczytaj co tam jest napisane - ta osłona jest wykonana z włókna aramidowo-karbonowego!
Gładki, w żadnej mojej wypowiedzi nie ma igorancji dla nikogo z Was i nigdzie nie napisałem, ze wszystko wiem najlepiej. Po prostu obstaje przy swoim bo wiem, że jest to logicznie i praktycznie uzasadnione. To, ze te otwory pomagają nie muszę chyba udowadniać. A nie mówię, żeby je robić na wielkość arbuza ale kilka o średnicy ok 5cm.
To tak samo jak chłopaki zakładają grubsze chłodnice (pomimo, iż oem też daje radę), msd (mimo, iż nie posiadają moc gdzie seryjny zapłon jeszcze daje radę), większe pompy paliwa, leją oleje typu valvi vr1 itp itd - są to wszystko części składowe, tak samo jak i otwory w płycie - które składają się finalnie na moc i osiągi auta.
Pozornie nic się nie dzieje i bez tych otworów, ale wierzcie, że więcej pomagają niż szkodzą.

gilu89
Forumowicz

przez gilu89 » 2012-03-19, 12:46

ciastek napisał(a):ale wierzcie, że więcej pomagają niż szkodzą

ma chłopak rację, czasem zależy też wiele od konstrukcji auta, ale warto tam zrobic mały przewiew :ok:
i na pewno sie o nic nie zahaczy...

foxbox
Forumowicz

przez foxbox » 2012-03-19, 15:53

lubie takie rozmowy ;-)

Ja spotkałęm sie z jednym uzasadnionym przypadkiem gdzie dziory mialy sens, a mianowicie Citroen AX GT, umiejscowienie chlodnicy i konstrukcja pasa przedniego pokusila nas, zeby płyte wygiac ku górze i zrobic z niej sanki, zeby w razi co auto sie przeslizgnelo po jakis smieciach. Płyta lekkim łukiem wychodzi ok 15cm ponad płaszczyzne pozioma. Olej po załozeniu płytu zaczał sie bardziej grzać, nawiercilismy na wysokosci miski olejowej 6 otworów po ok 30mm srednicy i juz schładzał się o 10stopni.
Płyta nie zasłaniałą chłodnicy, jedynie miske olejową, takze widać że czasem otworki mogą pomóc, ale w hondzie nie widze takiej potrzeby, w zadnej jeszcze nie doswiadczyłem problemów z temperatura wody czy oleju po zalozeniu płyty.

Poprzednia strona