fotele bimarco
Wszystko co zwiazane z przygotowaniem rexow
1/4 mili, kjsy i inne

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2011-11-23, 23:15

letek, tak jak Ci mówiłem - zostaje tylko załącznik J i homologacja auta i na tym trzeba się wzorować. Inna sprawa że do ED9 nie ma homologacji, więc już jest kwestia do dyskusji, ale na BK często podciągają to do Civica.
Wszystko zależy w sumie od technicznego na BK, jeden przepuści samochód z klatką wykonaną z rur grzejnikowych giętych na imadle, a drugiemu będzie przeszkadzać że w seryjnym samochodzie została wyjęta tylna kanapa (u nas kilku tak swego czasu usadzili na BK :rotfl: )
:O

FuRioN
Forumowicz

przez FuRioN » 2011-11-23, 23:57

Iron man napisał(a):
FuRioN napisał(a): zarejestrowane jako rajdowki,

Zarejestrowane jako rajdówki? Raczej conajwyżej jako auta dwuosobowe. Chcesz mi powiedzieć, że ma w dowodzie dodany wpis "samochód rajdowy", tak jak diagnosta dodaje wpis "inst gazowa" albo "hak"? :D A to , że rajdówka ma książkę, to policjanta nic nie interesuje.

A czy ja mowilem cokolwiek o dowodzie rejestracyjnym takim samym jak w aucie osobowym? To nie ma nic z tym wspolnego, dlatego tez przerejestrowanie auta na 2 osobowy nic nie zmieni, tak samo jak sam wpis ze jest to samochod rajdowy. Jesli bedziesz zainteresowany tematem, bez trudu znajdziesz sobie informacje na ten temat :ok:

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2011-11-24, 00:04

Taaa, bo rajdówka ma inny dowód rejestracyjny. Taki specjalny ze znakiem wodnym 206 WRC ;)
:O

Gładki
Forumowicz

przez Gładki » 2011-11-26, 23:59

FuRioN napisał(a):
Iron man napisał(a):
FuRioN napisał(a): zarejestrowane jako rajdowki,

Zarejestrowane jako rajdówki? Raczej conajwyżej jako auta dwuosobowe. Chcesz mi powiedzieć, że ma w dowodzie dodany wpis "samochód rajdowy", tak jak diagnosta dodaje wpis "inst gazowa" albo "hak"? :D A to , że rajdówka ma książkę, to policjanta nic nie interesuje.

A czy ja mowilem cokolwiek o dowodzie rejestracyjnym takim samym jak w aucie osobowym? To nie ma nic z tym wspolnego, dlatego tez przerejestrowanie auta na 2 osobowy nic nie zmieni, tak samo jak sam wpis ze jest to samochod rajdowy. Jesli bedziesz zainteresowany tematem, bez trudu znajdziesz sobie informacje na ten temat :ok:

Rajdówki nie mają wbite w dowodach, że są samochodami 2 miejscowymi bo byłyby niezgodne z homologacją producenta i tym samym nie mogłyby zostaś dopuszczone do startów. To prawda, że polskie prawo jest zawiłe i często wykluczające się. Rajdówka ma książkę samochodu rajdowego kupę gratów ze znaczkiem FIA a bez E czyli teoretycznie nie spłenia przepisów o ruchu drogowym amimo tomusi mieć zrobiony normalny przegląd aby być dopuszczoną do stratów bo porusza się na dojazdówka jak każdy inny uczestnik ruchu.

Odpowiadająć na pytanie autora tematu: W świetle prawa nie możesz poruszać się z fotelem z homo FIA jak i bez niej. Ma być E i koniec. Co do tego, że fotel nie ma E... nie ma bo nie musi. Jest homologowany z całym samochodem przez producenta.

PS. Na zawodach fotel z FIA lub E przejdzie. Bez znaczka teoretycznie na BK powinni Cię usadzić.

Pozdrawiam
Gładki.

Poprzednia strona