Stłuczka :-/
Warszawa i okolice.. jest Was tam wielu :)

kordianek
Forumowicz

Stłuczka :-/

przez kordianek » 2011-01-20, 15:42

Witajcie, wiem, że to nie CRX, a Swift GTI,ale to podobne lata i zbliżone założenia, więc pewnie z podobnymi problemami przychodzi nam się mierzyć, a że na wasze forum wchodzę od lat ( bardzo je cenię ) i przez lata też marzyłem o reksie, to może mi coś pomożecie...

Od paru miesięcy jestem szczęśliwym posiadaczem Swifta GTI - niestety w poniedziałek jakaś mało rozgarnięta pani - a właściwie dwie - wjechała mi w tył na tyle niefortunnie, że wleciałem na samochód stojący przede mną (miałem już odpuszczony hebel). Na miejsce wezwaliśmy "po bożemu" policję, ta stwierdziła winę babek, które wjechały mi w tył. Jako, że była to stłuczka typowo "kanapkowa" i przy małych prędkościach uszkodzenia nie są bardzo poważne ( jestem laikiem więc tak mi się wydaję ), ale dla PZU ( ubezpieczyciel kobiety ) i tak kwalifikują Suzi jako "szkodę całkowitą". Nie dostałem jeszcze żadnych pieniędzy, ale domyślam się, że kasa będzie mocno zaniżono ( w końcu to 1993 rok ) i nikogo nie będzie obchodziło to, że ceny jakichkolwiek GTI zaczynają się praktycznie od 4 tys. wezmą jakiś eurotax i siema.... Stąd moja wstępna decyzja o naprawie Suzi w jakimś warsztacie za "odszkodowanie", plus ewentualnie "dorzucenie ze swoich".

Do wymiany/naprawy:
-na bank prawy reflektor+postjówkę - mam nadzieję, że allegro coś wymyśli :-),
-prawe tylne nadkole - już wcześniej było spruchniałe i do roboty, teraz się po prostu odkształciło i jest klops...
- tylni zderzak - chyba, że uda mi się znaleźć magika, który wyspawa mi tworzywo ładnie
-podłoga pod bagażnikiem w okolicy nadkola się trochę "zagięła", niewiele ale trzeba będzie wyprostować...
- zderzak przedni wydaję się w dobrej kondycji chociaż nie wiem jak z mocowaniami, ale tak czy inaczej mam nadzieję, że sie jakoś poskleja/wyspawa
- obudowa "grilla/plastra miodu" też się powykrzywiała... ;/

Światła tylne, przeciwmgielne, i lewy reflektor z postojówką są nieruszone, tak samo jak chłodnica, więc mam nadzieję, że poza blachą wszystko gra. Poniżej dorzucam parę zdjęć:

http://img135.imageshack.us/i/45485533.jpg/
http://img705.imageshack.us/i/10448958.jpg/
http://img560.imageshack.us/i/58961300.jpg/
http://img830.imageshack.us/i/19482300.jpg/
http://img694.imageshack.us/i/25070651.jpg/
http://img703.imageshack.us/i/18860183.jpg/

Studiuję teraz w Warszawie (a jestem z Kołobrzegu...) i kompletnie nie mam pojęcia do jakiego blacharza/lakiernika się udać, gdzie szukać pomocy, gdzie robią w miarę tanio i dobrze, gdzie drogo i perfekcyjnie i ile to może kosztować :-) I tutaj parę pytań do was, może mi pomożecie?:

1. Wiecie może ile przywrócenie Suzi do życia może orientacyjnie kosztować? Pomijając koszty reflektorów, zderzaków i takich pierdół - chodzi mi szczególnie o wyprostowanie podłogi, zrobienie nadkola i pomalowanie zrobionych elementów. Nie jestem hiper estetą i liczę się z tym, że nowego samochodu mieć nie będę, ale chcę móc nim spokojnie pojeździć.

2. Macie może jakieś typy/doświadczenia z blacharzami/lakiernikami/spawaczami tworzywa w okolicach Wawy? Mieszkam na Bemowie i najchętniej wstawiłbym samochód gdzieś tu, ale jeśli byłoby warto to oczywiście gdzieś podjadę ( niechętnie bo mi trochę tylni zderzak o oponę obciera... :-/

3. Jak pewnie widzicie na zdjęciu praktycznie cały prawy bok był już do robienia przed stłuczką - ile waszym zdaniem mogłoby kosztować zrobienie tego wszystkiego teraz?

Wiem, że takie wyceny po obejrzeniu 4 zdjęć nie będą bardzo trafne, ale dadzą mi przynajmniej jakikolwiek punkt odniesienia w planowaniu napraw....

Na razie czekam na propozycję wyceny z PZU, a Suzi czeka pod blokiem. Wiem, że najłatwiej pytając o koszty byłoby podjechać po prostu do jakiegoś blacharza, ale dopóki nie dostane z PZU chociaż propozycji, nie mam zielonego pojęcia jaką kwotą na robotę będę dysponował.

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informację.
Pozdrawiam
Kordian

mlody.majonez@op.pl
Forumowicz

przez mlody.majonez@op.pl » 2011-01-21, 09:18

Zadzwon do Krzyska AUTO-PERZ, Blacharstwo Lakiernictwo Samochodowe,
Warszawa-Pruszkow
kontakt 503-928-634,ogarnie bez problemu a co do ceny to zawsze mozna sie z nim dogadac.
Naprawial juz pare aut z forum miedzy innymi moje foty w zakladce moj crx.
AUTO-PERZ, Blacharstwo Lakiernictwo Samochodowe,
Warszawa-Pruszkow
kontakt 503-928-634

kaczorzgr
Forumowicz

przez kaczorzgr » 2011-01-21, 09:32

nie zakładaj takich scenariuszy, że będziesz dokładał do interesu. Pzu to dobra firma i raczej nie ma problemów z odzyskaniem od nich kasy. Masz wbrew pozorom dosc mocno uszkodzony samochód. u mnie w rexie po bardzo podobnych uszkodzeniach samego przodu dostałem 5,200zl a rocznik zblizony. Wersja GTi Twojego samochodu jest już pewnego rodzaju rarytasem na polskich drogach i powinni rzucic kasą. Jeżeli dadzą za mało odwołąj się. Nie ma opcji żeby z czyjejś winy dokładac jeszcze do naprawy swojego samochodu!!!! Powodzenia życzę!!
"Są tylko 3 prawdziwe sporty: walki byków, alpinizm, automobilizm. Reszta to tylko gry..."
E.Hemingway

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-01-21, 12:12

PZU nie jest dobra firmą...
A to ze jest wersja GTi to dla niektórych firm nic nie znaczy. Ja miałem VTi, a zstały mi policzone cześci jak za zwykła wersję, dopiero wejście z,,mordą'' i odwolanie to zmieniło.
Nie pisze że tak na pewno bedzie, ale lepiej byc przygotowanym na napisanie odwolania.
Tutaj ewidentnie jest szkda całkowita wg ubezpieczyciela i na sile bedzie chcial zanizyc wartosc całego auta (biorac przykladowo najtańsza wersję), i na siłe bedzie pdnosił wartosc wraku, tak by zapłacic najmniej.
Takie jest moje zdanie, i obym sie pomylił...
Najgorsze jest to przy starszych autach, że idą na szkodę całkowitą nawet małe stluczki, wtedy polityka ubezpieczyciela jest taka jak wyżej napisałem, wtedy najmniej wyplaca . A wg nich naprawa bedzie nieekonomiczna...
HOTMOT.pl

foxbox
Forumowicz

przez foxbox » 2011-01-21, 12:24

Dobry warsztat masz na ul. Skwer wyszynskiego 1 na woli Jak Ci zrobia auto, to nie zauwazysz z zewnatz, ze byl bity, conajwyej po faldach na podlodze ktorych nie odprostujesz do konca. Maja teraz dobre terminy, bo z poczatkiem roku, jest maly ruch w interesie.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-01-21, 13:54

Ja jako również właściciel swifta na Twoim miejscu kupiłbym drugą budę a raczej auto nowsze za jakieś 2k i przerzucił wszystko ale jeśli nie masz możliwości zrobienia tego samemu to zostaje Ci naprawa tej, która po fotkach widzę ze nie była w najlepszym stanie a teraz przynajmniej możesz pozbyć się całej tej rdzy :)

Jak coś to forum swifta jest tutaj:

Kącik organizacyjny: http://zlosnik.pl/ubbthreads.php?ubb=po ... =25&page=1
Kącik techniczny: http://zlosnik.pl/ubbthreads.php?ubb=po ... =33&page=1

Ps. masz farta że halogeny całe bo je najtrudniej dokupić :) Reszta części do swifta to grosze.

kordianek
Forumowicz

przez kordianek » 2011-01-21, 14:34

Dzięki wam za wszelkie info. No właśnie na formum swifta to się zrobił wątek - masz zardzewiałego grata i weż go daj na złom :-/ - a mi bardziej chodzi właśnie o adresy jakiś blacharzy/lakierników w wawie, żeby to porobić/wycenić... Co do drugiej budy to sęk w tym, że właśnie nie mam kompletnie jak zrobić przekładki samemu - pomijając już brak umiejętności :] - to po prostu nie mam w Wawie nawet garażu :-/ Co do "rarytasowego" GTI to zgadzam się w stu procentach :-] ale podejrzewam ze ubezpieczalnia będzie mocno trzymać się swojego zdania, ale skoro zachęciacie do odwołań to może spróbuje. Z tymże CRX ma tą przewagę, że jest oddzielnym sportowym modelem Hondy, a Swistak GTI po prostu sportową specyfikacją i podejrzewam, że będzie tak jak wspominaliscie civem vti - policzą po najmniejszej linii i tyle... Z tą rdzą to jak go kupowałem to liczyłem się z tym, że po zimie czeka mnie wizyta u blacharza i robota prawego boku, bo to zdecydowanie najgorsza część samochodu więc może nie stało się tak źle... Zobaczymy... Przelatałem nim w niecałe 2 miesiące z 12 tys. km i jakoś tak niebardzo widzi mi się złomowanie, bo nie przysporzył mi ani jednego problemu :-) a jak trochę go pooglądałem moim amatorskim okiem przy wymianie oleju od spodu to wydaje mi się, że ma stosunkowo zdrową podłogę - co ponoć jest ogromną bolączką swiftów :-) Więc plan mam na razie taki.... Zobaczę co zaproponuje PZU - w jakimś zakładzie polecanym przez was poproszę o wycenę i zobaczymy, czy się zmieszczę w kwocie odszkodowania - hope so... :-) No właśnie jeśli chodzi o elementy plastikowe, to mam nadzieję, że da radę je odratować i przy okazji zmniejszyć koszty naprawy. Będę was informować i bardzo proszę o polecane warsztaty :-)

INO
Forumowicz

przez INO » 2011-01-22, 09:07

Jeżeli nie zależy Ci bardzo na odległości (45 km od Wawy) i na czasie to mogę polecić http://www.automichal.pl/
Kolo robi na prawdę dobrą robotę - pracowałem u niego 3 lata i nie jedno widziałem co on potrafi zrobić z auta po solidnym dachowaniu.
Ma podpisaną umowę z PZU więc może będą bardziej hojni gdyby z nim zagadać a lubuje sie w limitowanych i rzadkich modelach aut....
Dla niego nie liczy się kasa tylko opinia i zadowolenie klienta - PZU płaci to on nie oszczędza na częściach i negocjuje najlepszą opcję żeby z jego warsztatu wyjechał samochód a nie jakiś ulep po kosztach.
W biurze ma mase dyplomów i pucharów za 1 i 2 miejsca w konkursach blacharsko-lakierniczych w Niemczech.
Złapać u niego dobry termin jest na prawdę ciężko - samochody czekają na parkingu na swoją kolej nawet do miesiąca...no chyba że trafi się jakiś rarytasik, bardzo rzadki egzemplarz albo solidnie skasowane auto to wtedy traktuje to jako wyzwanie i kolejka nie ma znaczenia....

pusty24
Forumowicz

przez pusty24 » 2011-01-22, 11:20

http://lakiernik.info.pl/

zarejestruj sie i zalóz temat,jest dzial z wycenami,

[ Dodano: 2011-01-23, 10:24 ]
i jak?pomogli? ;)
plasko oczkowe 32 w kontakcie z szyba calibry powoduje zamieszanie!

USŁUGI BLACHARSKO LAKIERNICZE
889969661 503499363

kordianek
Forumowicz

przez kordianek » 2011-01-23, 13:42

No pomogli, a przynajmniej uspokoili - jest grupa lakierniko/blacharzy, którzy zabraliby się za to za około 1000 zł, biorąc pod uwagę że chcę po prostu jeździć, więc mam nadzieję, że kwota z ubezpieczenia wystarczy... Może nawet na robotę trochę lepszą niż "da radę jeździć" :-) No ale zobaczymy.... Widomo, że zdjęcia to jedno, a obejrzeć auto na żywo i wycenić to coś zupełnie innego, ale jakiś obraz kosztów już mam naszkicowany. Teraz czekam na informację z PZU i mam nadzieję, że nie będzie źle. Dzięki wielkie za wszelką pomoc i za link do forum z wycenami. Na bank skorzystam z waszych rad, a jak już wszystko będzie porobione, to może się spróbuje wprosić do was na jakiś crxowy warszawski spocik :-) No chyba, że będziecie mi za bardzo uciekać :-)

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2011-01-23, 14:20

Hehe jako, że też mam swifta na podwórku to ojciec za lekko zarysowany zderzak i lekko pękniętą blende dostał 1900zł :O gdzie naprawa trwała 5 min (wymiana blendy) i dalej tak jeździ bo nie widać nic prawie. Napewno kasy ci starczy
Obrazek