Solka Poznań
Tutaj zamieszczajcie linki do ogłoszeń z internetu - może ktoś coś wie na temat danego samochodu...

malder
Forumowicz

Solka Poznań

przez malder » 2010-03-29, 18:23

Byłem dzisiaj oglądnąć tę solkę: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10188934
Nie kupiłem jej z prostego powodu WBREW TEMU co pisało w ogłoszeniu auto nie ma ABSu. Niestety, może ktoś będzie polemizował ale założyłem sobie poduszkę i ABS - tak już mam :)
Właściciele zarzekali się że nie wiedzieli, ale sorry trzeba być idiotą, żeby nie wiedzieć czy się ma Abs czy nie - wychodzi to po pierwszym mocnym hamowaniu, poza tym nie znam auta które nie miało by kontrolki - jest to ważna rzecz i jej awaria musi być w jakiś sposób sygnalizowana. Udawali wielce zdziwionych :szok: Tłumaczy to tak niską cenę za 98 a właściwie za 97 jak się okazało - ale nic mogła być przecież I-sza rej w 98.
Dla mnie nauczka na przyszłość - prosić o zdjęcia kontrolek i nie ufać w to co w ogłoszeniu.
Przejdźmy teraz do stanu technicznego.
Auto sprawdzaliśmy w ASO Hondy w Poznaniu. Sprawdzono stan lakieru, numery nadwozia, zawieszenie, odbyto jazdę próbną. Ogólnie rzecz biorąc auto jest w stanie NIENAGANNYM !!!
Tak dokładnie jeśli komuś nie zależy na absie to radzę się spieszyć i nie zastanawiać.
Tak to fakt jestem wkurwiony, 100 zeta na wache, 200 na serwis, cały dzień w plecy dla mnie i kolegi no ale po to chyba jest forum. Opis badania zostawiłem właścicielom - mnie się nie przyda.
Ale z tego co pamiętam to z ważniejszych uwag:
1.Malowany blotnik maska i klapa tylna - tak jak mówili właściciele.
2.Nie wiadomo nic o wymianach filtrów pasków itp ale to każdy i tak zrobi po kupnie sam dla siebie - wiec mniejsza z tym.
3.Trzeba wyważyć koła - pikuś
4.Trzeba wymienić osłony wahaczy czy coś w tym stylu - nieduży koszt, żadna naprawa
5.Miska olejowa lekko wgniecona - normalne przy tym zawieszeniu ale bez wpływu na stan techniczny auta.
6.Tłumik końcowy do wymiany.
7.Wszystkie kontrolki działają prawidłowo.
8.Aha auto zostało umyte myjką - dach nie cieknie
A zatem auto jest w stanie idealnym jak na solkę. Naprawdę gdyby nie ten ABS to już by stała pod domem :cry: Polecam, naprawdę jeśli nie jest to dla kogoś problem. Mam nadzieję że wypociny się do czegoś przydadzą ;)

P.S. Oficjalnie dementuje pogłoski ze po 1995 wszystkie miały abs i 4 tarcze - w serwisie przyznali że NIEKTÓRE NIE MIAŁY.

skobel
Forumowicz

przez skobel » 2010-03-29, 20:20

Tak podpowiem tylko że oprócz kontrolki ABS można rozpoznać po przewodach z pomarańczowymi kostkami niedaleko puszki bezpieczników oraz dodatkowej puszcze bezpieczników do instalacji ABS, ale potrzebne jest zdjęcie komory silnika.

burik

przez burik » 2010-03-29, 20:40

Nie kupiłeś jej ze względu na ABS?? hmmmm ciekawe aż tak tobie zależy na tym?? Jak w takim dobrym stanie to aż grzech nie brać :P

malder
Forumowicz

przez malder » 2010-03-29, 22:05

Skobel masz rację, pod maską nie widać było pompy abs-u, nie było też kabli.
Burik, tak sobie wykombinowałem - choruję na to auto od lat i chciałbym mieć to co sobie założyłem. Fakt że auto jest fajne ale plułbym sobie w brodę chyba za każdym razem jakby się koła blokowały. Nie kupuje tego auta na rok po to żeby zobaczyć czy np podoba mi się jazda bez dachu - to ma być moja zabaweczka na lata i tyle. No nic trzeba szukać dalej i już:)

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2010-04-05, 22:40

Znam to autko i powiem ci niestety, że jesteś dziwny koleś jeżeli go nie kupiłeś...
Autko jest 97 ale I rej w DE była 98 i tak jest zarejestrowane. Czyste zadbane pachnące z nową skórą... od kobiety która je bardzo szanowała.
ABS... po co ci to, naucz się jeździć i hamować to żaden ABS nie będzie potrzebny...
Ja wolę auta bez ABS-u bo mam pełną kontrolę nad autem już kiedyś zdarzyło mi się wyjechac na połowę skrzyżowania bo ABS sfiksował na garbach..
Ach... będziesz żałował wiesz jak trudno znaleźć dobrą Solkę. Jeszcze ostatni wypust? Normalnie to majątek kosztuje...
Nie ma to jak zgrabna sylwetka

malder
Forumowicz

przez malder » 2010-04-05, 23:30

Może i jestem dziwny ale dziwny jest też ktoś kto nie wie co ma w samochodzie i robi :szok: ze to ona nie ma "abs-ów". Troche to jest smieszne. Dal mnie nieszczerość i tyle - liczenie ze sie nie zorienuje czy co?
Mam jakieś tam swoje założenia i tego sie bedę trzymał.
Swoja drogą dziwi mnie że dalej jest wystawiona. Wiem, że stała w zeszłym roku [te same fotki nawet były] i nie poszła. Poza tym to co napisałem nie miało przecież na celu pogrążyć sprzedającego - przeciwnie auto jest super i wszystko to napisalem sadzac ze powinna w takim razie szybko znalezc nowego pana. Jest to przeciez ocena obiektywna tym bardziej ze zostawilem im kwity z serwisu wiec sa do wgladu.
Uwazam ze zachowalem sie fair - w przeciwienstwie do nich - a co do nauki jazdy to juz mam to za soba na jakis czas przynajmniej tak sadze.

elcomo
Forumowicz

przez elcomo » 2010-04-07, 23:40

Źle mnie zrozumiałeś kolego :D
Wiem że nie napisałeś nic negatywnego poza tym, że w aucie nie ma ABS-u - wiesz jeździła kobieta mogła nie wiedzieć zakładam, że nie musiała się o tym przekonywać na drodze.
To takie dziwne? Nie dopatruję się tutaj próby wprowadzenia w błąd kogokolwiek - mogła nie wiedzieć? No mogła.

Napisałem, że jesteś dziwny bo skoro szukasz IGŁY to ABS nie powinien być wyznacznikiem owszem ułatwia ale nie załatwia wszystkiego ;)
Solkę jest ciężko sprzedać i tak samo ciężko kupić godny egzemplarz ten kto sprzedawał doskonale o tym wie ten kto kupował również :D
Uważam, że zrobiłeś błąd ponieważ nie znajdziesz solki w takim stanie za te pieniądze i tyle a cena jest taka bo Ani się śpieszy ze sprzedaniem auta i nie chce się z nim bujać.
Tylko tyle i aż tyle pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach :ok:
Nie ma to jak zgrabna sylwetka

malder
Forumowicz

przez malder » 2010-04-10, 18:53

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C12482948

Dalej nie znalazła chętnego - hmmm.... Nie dość, że dalej kłamią o ABS-ie to jeszcze cenę podnieśli - śmieszne trochę...

czingis
Moderator

przez czingis » 2010-04-10, 22:43

a widzisz, że jest to teraz ogłoszenie komisu?

malder
Forumowicz

przez malder » 2010-04-10, 23:00

oczywiście, dodatkowo auto stoi dalej na allegro za 13500 - bez sensu jak dla mnie a jak sie wstawia do komisu to trzeba cenę zaniżyć niestety no bo przecież ich narzut...

bratek30
Forumowicz

przez bratek30 » 2010-04-11, 11:41

Mam identyczną Solkę, w takim samym kolorze w wersji Esi z 96 roku, spełniające Twoje wymagania.Nie ma tylko skór.Mogę sprzedac