3 Del Solki - typowa wada?
Tutaj zamieszczajcie linki do ogłoszeń z internetu - może ktoś coś wie na temat danego samochodu...

l0h-s
Forumowicz

3 Del Solki - typowa wada?

przez l0h-s » 2011-04-24, 19:03

Witam!
Ostatnio w mojej okolicy pojawiło się kilka Del Solek, ale wszystkie mają jeden zasadniczy problem. Występującą dość dużą szparę między maską a przednim zderzakiem. Czy to jest dość powszechne zjawisko w Solkach czy to zbieg okoliczności, że wszystkie trzy Del Solki z mojej okolicy są po poważniejszym dzwonie i stąd ta szpara
To te Del Solki:
http://moto.allegro.pl/honda-crx-delsol ... 84356.html widać, że ogólnie auto zmęczone, a przerwa między maską a zderzakiem mocno widoczna
http://otomoto.pl/honda-crx-del-sol-C18552421.html auto wygląda na zadbane, no ale znowu problem tej szpary:(
http://moto.allegro.pl/crx-elektryczny- ... 54647.html i znowu ten sam problem

Czy to oznacza, że raczej na pewno były jakieś dzwony i nie warto tracic czasu na ich oglądanie, czy jest to wynikiem jakichś innych czynników? Wiem, że ze zdjęć wiele nie można wnioskować, ale rzuccie swoim doświadczonym okiem na te oferty i podpowiedzcie coś niedoświadczonemu koledze:) Z góry dziękuję!

Tutaj dodatkowo jeszcze jedna dość ładna Del Solka do oceny, gdzie nie widać tego problemu http://otomoto.pl/honda-crx-del-sol-C18608859.html

polkar
Administrator

Samochód: del Sol

przez polkar » 2011-04-24, 19:38

To jest co najmniej 15 letnie auto i RACZEJ mał prawdopodobne że znajdziesz bezwypadkową Hondę, ba malo które auto w tym wieku jest bezwypadkowe.
Wszystko kwestia tego jak jest zrobione.
Druga sprawa, która Cie nurtuje to ta szpara. Wyjasnienie proste - nie ma tam uszczelki maski włożonej, stad tak to wyglada.
Trzecia sprawa to cena - nie wiem ile chcesz wydac na auto, ale znajac tok rozumowania przeciętnego Polaka to jak najmniej...
Kupując auto patrz tez na stan auta, czym młodsze, tym większe prawdopodobieństwo, że bedzie w lepszym stanie, choć nie ma tak do końca reguły. Chcac kupic solke w dobrym stanie to te 10 - 12tys musisz liczyc
HOTMOT.pl

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-04-24, 19:39

Ja nie mam takiej szpary mimo że nie mam uszczelki pod maską i auto mialo dzwona.

McRancor
Forumowicz

przez McRancor » 2011-04-24, 19:47

U mnie wygląda to tak, że szpara jest, ale wypełniona uszczelką, a jak popatrzysz na zejście maski ze zderzakiem przy reflektorze to przy szkle linie schodzą się idealnie (tak jak w tej "doinwestowanej" i nie tak jak w tej "GSZ". Szpara jest widoczna bo wypełnia ją (a przynajmniej powinna) czarna uszczelka - w czerwonym aucie to po prostu razi.

Posłuchaj polkara - dobrze prawi, nietłuczone solki to rzadkość i raczej patrz na to żeby się na łeb nie lało (uszczelki 1995+) i żeby silnik jeszcze działał, niż na linie - je można wyregulować, a nowe uszczelki 3K kosztują :)

Moja była walona, sam zlecałem klepanie. Nowy pas przedni za 100zł załatwił sprawę, a spasowanie to kwestia śrubokręta, klucza 10 i chęci.

qba_21
Forumowicz

Samochód: CRXEE8

przez qba_21 » 2011-04-24, 21:00

moim zdanie nie do końca liczy sie to czy auto miało stłuczkę bo większość ją miało w swojej historii tylko to jak po stłuczce zostało zrobione
Najpiękniejszy widok dla oka.......... piękna kobieta w CRXie...... a jaka kobieta w CRXie nie jest piękna:D

oskarr17
Forumowicz

przez oskarr17 » 2011-04-24, 21:32

Moja Sola miała dzwona z lewej strony i widać szpare. Ja się tym nie martwie bo auto jeździ jak należy, kupiłem ją za duże pieniądze ale było warto!

l0h-s
Forumowicz

przez l0h-s » 2011-04-24, 23:25

Żeby sprawa była jasna, ja nie łudzę się, że znajdę 15letnie bezwypadkowe auto.. niestety w tym kraju to jest niemal niemożliwe, a jeśli już ktoś ma takie auto to albo trzyma je dla siebie albo chce sporo więcej niż inni. Dla mnie ważne, żeby auto nie było zespawane z dwóch "u szwagra w stodole" po kosztach.

Sprawa tej uszczelki rozwiewa moje wątpliwości, dzięki bardzo za odpowiedz.
A wg tego co mówi Polkar to wychodzi na to, że tylko ta ciemna jest godna uwagi. Coś w tym jest, że lepiej kupić drożej niż później żałować. Wiele młodych, niedoświadczonych (w tym także mogłem być ja) zobaczy dobrą cenę, kupi Solkę za 7tys. a nie za 10-11, bo zawsze lepiej oszczędzić te kilka tysięcy, a później się okazuje, że aby doprowadzić tą tańszą do w miare satysfakcjonującego stanu trzeba wrzucic tyle, że łączna suma jest większa niż za tą potencjalnie droższą.

Pozdrawiam i dziękuję

DamianHonda
Forumowicz

przez DamianHonda » 2011-04-25, 07:49

Trzeba obejżeć wszystkie 3 na żywo i wtedy można myśleć. Jak jestes w okolicy to smigaj.

oskarr17
Forumowicz

przez oskarr17 » 2011-04-25, 12:11

Tak masz racje, lepiej dopłacić więcej i cieszyć się bezawaryjnością : )
Ja kupiłem Solke rok temu i zobaczyłem na aukcji za duże pieniądze i od razu wziąłem. Dodam, że nawet nie oglądałem innych.