DEL SOL a TUBA Bass????
Coś dla crxowych audio

zbiknieff
Forumowicz

przez zbiknieff » 2011-09-24, 02:47

Zabudowa będzie na 100% w bagażniku... Uparłem się na dwie 12", bo mi leżą w garażu dwa właśnie takie suby... Szukam jedynie pomysłu jak by to wsadzić żeby to ładnie wyglądało.. Dlatego prosiłem o jakieś foty ;) z pomysłami...
Obrazek

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-09-24, 03:24

Ja bym zrobił zabudowy po bokach bagażnika wypełniając te luki za kielichami bliżej tyłu auta. Dociąży się tył a bagażnik dalej zostanie w miarę kwadratowy żeby się dało coś przewozić ;)

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-09-24, 11:21

Tylko, że tutaj w grę nie wchodzi tylko "wypełnienie nieużywanej przestrzeni" ale i dobre zlitrażowanie zabudowy. A głośnik 12" potrzebuje raczej sporo litrów, nie mówiąc już o dwóch sztukach ;) Druga sprawa, z tego co widziałem bagażnik u Ketiwa, pionowo raczej nie wejdą te głośniki, chyba że nie chcesz już wsadzać dachu do bagażnika ;) Więc musiały by być na leżąco bądź po skosie. zbiknieff, co to dokładnie za głośniki?
SPRZEDAM TANIO RESZTĘ CZĘŚCI Z ED9:

forum/viewtopic.php?t=45295

bialykoszalin
Forumowicz

przez bialykoszalin » 2011-09-24, 13:33

forum/viewtopic.php?t=38488&postdays=0&postorder=asc&start=0

[ Dodano: 2011-09-24, 13:35 ]
a może jeden głośnik zamiast koła ;)

kamyk91
Forumowicz

przez kamyk91 » 2011-09-24, 14:03

zbiknieff, Jeśli nie jesteś maniakiem audio i nie lubisz gdy napierdalał sam bass to wydaje mi się, że jak wsadzisz jeden 12' w miejsce koła bedzie git. Trochę podniesiesz podłogę. W końcu 12' to 30cm jak na del sola duźy głośnik, do normalnego słuchania muzyki powinno starczyć.

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-09-24, 14:05

Ja jednak wsadzilbym głośnik do kabiny bo solka z tego co wiem ma blachę miedzy bagaznikiem a kabiną wiec efekt brzęczącej tablicy będzie a przyjemnego dzwieku w kabinie mało to jak puszczanie glosno muzyki w pokoju i wychodzenie z niego do drugiegio pokoju. w środku też można coś zabudować
Alarmy, Centralne Zamki, Blokady Zapłonu, Czujniki Parkowania ,Radia, Głośniki, MONTAŻ SERWIS
forum/viewtopic.php?t=30961&postdays=0&postorder=asc&start=0

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-09-24, 14:23

Gawend napisał(a):Ja jednak wsadzilbym głośnik do kabiny bo solka z tego co wiem ma blachę miedzy bagaznikiem a kabiną wiec efekt brzęczącej tablicy będzie

Chłopie, to jest sztywna blacha, element karoserii, a nie rejestracja przykręcona do zderzaka dwoma śrubkami ;) Po drugie jak już ktoś wcześniej wspomniał, są miejsca, gdzie blachy nie ma i jest połączenie bagażnik - buda. Trzecia sprawa, niskie dźwięki się rozchodzą wkoło, niezależnie od usytuowania głośnika praktycznie, to nie tweetery, które należy umiejscawiać kierunkowo na słuchacza :ok:

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-09-24, 14:34

Dawca44 napisał(a):
Gawend napisał(a):Ja jednak wsadzilbym głośnik do kabiny bo solka z tego co wiem ma blachę miedzy bagaznikiem a kabiną wiec efekt brzęczącej tablicy będzie

Chłopie, to jest sztywna blacha, element karoserii, a nie rejestracja przykręcona do zderzaka dwoma śrubkami ;) Po drugie jak już ktoś wcześniej wspomniał, są miejsca, gdzie blachy nie ma i jest połączenie bagażnik - buda. Trzecia sprawa, niskie dźwięki się rozchodzą wkoło, niezależnie od usytuowania głośnika praktycznie, to nie tweetery, które należy umiejscawiać kierunkowo na słuchacza :ok:
|||

Czytaj ze zrozumieniem ...

Po chłopsku napisalem ci nizej jak bys doczytał (puścić muzyke w pokoju wyjść z niego zamknać i sluchać rozchodzacego sie basu za drzwiami)

Bagaznik to zamkniete pomieszczenie w ktorym nikogo niema puszczanie tam muzyki ..bez sensu

Lepiej wstawic glosnik do srodka ustawić na minimum niż do bagaznika i dać na maxa bo i tak efekt bedzie sto kroć gorszy

Edit :

Czyli jakja słucham muzyki to siedze w pokoju a nie za ścianą Do tych ktorzy nie widza roznicy zalecam puścić fajny bass w domu wyjść z niego i słuchac jak jest w środku a jak na zewnątrz Ja lubie to co w środku i widzę róznice

a kolega zrobi jak zechce ja nigdy w zyciu nie wsadze glosnika basowego do bagaznika ktory jest odseparowany blachą chyba ze blacha zniknie :P
Alarmy, Centralne Zamki, Blokady Zapłonu, Czujniki Parkowania ,Radia, Głośniki, MONTAŻ SERWIS

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-09-24, 16:52

Gawend napisał(a):a kolega zrobi jak zechce ja nigdy w zyciu nie wsadze glosnika basowego do bagaznika ktory jest odseparowany blachą chyba ze blacha zniknie :P

W dupie byłeś i gówno widziałeś za przeproszeniem i bez urazy ;) W solce po bokach między błotnikami jest bardzo dużo wolnej przestrzeni która przechodzi powietrze i dźwięk z bagażnika do środka. Ja miałem skrzynie z głośnikiem 25cm zamiast koła zapasowego (może jeszcze kiedyś do tego wrócę) i grało tak samo jak w moim drugie aucie które wtedy miałem czyli swifcie hatchbacku :P Gdzie bagażnik od wnętrza auta nic nie dzieliło oprócz półki.

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-09-24, 16:52

Również czytaj ze zrozumieniem. :ok: Co innego puścić muzykę w pokoju obok, co innego wsadzić SAM SUBWOOFER do bagażnika. Siedzenie w pokoju obok, to tak jak byś również średnie i wysokie tony wsadził do bagażnika! Dobry, odseparowany przedni zestaw (i wygłuszone drzwi) podpięty pod wzmacniacz to 75% sukcesu. Sub w bagażniku ma to uzupełniać i wg mnie najniższe tony, jakie on ma generować, przez te luki w grodzi bagażnik-kabina spokojnie się przeniosą.

sebas
Moderator

przez sebas » 2011-09-24, 17:05

Dawca44, Nie wiem czy to do mnie ale ja to wiem bo dokładnie tak mam, nawet suba wyjąłem bo był mi zbędny ;) Za dużo basu...

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-09-24, 17:08

sebas, a czy w czasie poniżej minuty zdążył bym przeczytać Twojego posta i Ci odpisać? :rotfl: Moja odpowiedź (jak i Twoja) tyczyła się Gawend'a. Bo w tej sprawie mamy chyba podobne zdanie, jak widać w w/w postach ;) :rotfl:

Gawend
Forumowicz

przez Gawend » 2011-09-24, 18:36

:) to wkladajcie sobie suby do bagaznika :) a ja dalej twierdze ze lepiej jest kupic coś malego i wsadzic do auta niz trabic basem w bagazniku :) A Sebas odnosnie tego czy bylem w dupie i gowno widzialem to raczej malo adekwatne do dyskusji jak widac tego nawet nie potrawisz . ja niemam solki z tego co wiem napisalem .. jak wiesz lepiej wystarczy napisac a nie kogoś obrazać Pozdrawiam :) niestety niedlugo przestane zabierac glos na tym forum bo zdanie odmienne od zdania niektorych konczy sie obrazanie a nie dyskusja i nie do tego sluzy forum agresywni uzytkownicy powinni byc karani
twierdze maly glosnik w srodu jest milo a nie tuba lupacz w bagazniku :)

Dawca 44 jak lubisz słuchac poglosu bassu bo tak pisales wczesniej to ok ja lubie sluchac tego co gra glosnik a nie tylko czesci zakresu zagluszonego blachami
A w domu tez mozna zauwazyc jaki bas odsluchasz wewnatrz pomieszczenia a jaki na zewnatrz |
|
|i nie napisalem nie bedzie grac ale efekt bedzie napewno gorszy niz glosnik w aucie bo do solki włozysz 20cm glosnik basowy wewnatrz kabiny i naprawde mozna osiagnac bardzo przyjemne brzmienie nie potrzeba ogromnego glosnika ani wielkiego wzmacniacza chyba ze chcesz robic łup łup na cała okolice to zalecam wielki sub w bagazniku :P gdzie indziej go nie wsadzisz:)

Trochę w tym siedzę i oprocz przodu przyda sie tez jakiś tył

Ale ciekawi mnie gdyby zrobić zabudowe z boku a bassrefleks skierowac własnie w te przestrzenie pomiedzy ? ktoś robił juz takie modzenie ? wtedy cale cisnienie szlo by bezposrednio do kabiny nierozchodzac sie nigdzie indziej

Dawca44
Forumowicz

przez Dawca44 » 2011-09-24, 20:03

Gawend, spoko luz ;) Ja też nie lubię napierdalania, tylko muzykę :) I w edku miałem zestaw na przód ESK165 w wygłuszonych drzwiach, pod wzmakiem 4-kanałowym. 2 kanały na system, 2 w mostku na sub ES200. Maleństwo, w dodatku w bagażniku, ale nie potrzebowałem nic więcej, bo to już było za dużo jak się pokrętełkami przyszło pobawić :) Więc nie myśl że jestem z tych "co musi być jebnięcie i wszyscy w koło się obracać mają".

Każdy robi jak chce, ale większość profesjonalnych instalacji, ma w bagażniku jakąś skrzynkę, bądź też zabudowę i gra to pięknie :ok:

Pozdrawiam, peace&love i buziaczki :rotfl:

zbiknieff
Forumowicz

przez zbiknieff » 2011-09-24, 20:21

Gawend napisał(a):a ja dalej twierdze ze lepiej jest kupic coś malego i wsadzic do auta niz trabic basem w bagazniku

Lubie "czarne" rytmy i BAAARDZO niski i głęboki bas... co jest bardzo ciężko osiągnąć bez 12" w Bass Reflex'ie... Obecnie mam wsadzonego suba 12" w bagażniku i daje rady, ale chce żeby oprócz efektu dźwiękowego jakoś to wyglądało ;) ...chyba pomyślę nad wykorzystaniem tej przestrzeni koła zapasowego... ;)

Poprzednia strona   Następna strona