Wymiana paska rozrządu
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

SprytnyJim
Forumowicz

Wymiana paska rozrządu

przez SprytnyJim » 2005-02-01, 11:23

Po pierwsze primo, wstawiam ten temat ponieważ szukajka nie dała mi wyczerpujących informacji.

Po drugie primo stoję przed faktem wymiany paska rozrządu. I teraz, potrzebuje informacji (najlepiej krok po kroku) jak to zrobić by czegos nie spier*****. Mam pewne pojęcie o tym jak to powinno być zrobione, ale znając życie to o czymś zapomniełem. Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji, w której operacja się udała ale pacjent nie przeżył.
Chce się za to wziąc sam po to, żeby nie zostawiać kasy w warsztacie i żeby nabyć nowego doświadczenia.

Prosiłbym o info od osób, które samodzielnie przeprowadzały taki zabieg i który skończył się powodzeniem.

Z góry dziekuję za wszelkie informacje.

Kaspol
Forumowicz

Samochód: crx ee8

przez Kaspol » 2005-02-01, 18:12

ojojoj.masz wielka racje zeby kasy nie zostawiac w serwisie:)a wiec.jak juz masz odsloniety rozrzad to poluzniasz napinacze i sciagasz pasek.zakladasz nowy i teraz najwazniejsze.muszisz patrzec czy zeby sie pokrywaja tzn.na tym kole co jest pasek jest kreska i na obudowie silnika tez:)musza byc rowno.jak sa nawet o 1 zabek zle to auto nie rowno pracuje i nie ma mocy:)napinasz napinacze,zakladasz obudowe i jest git :mrgreen: (najlepiej przed sciagnieciem rozrzadu rzuc okiem na te kreski i potem bedziesz wiedzial jak to zalozyc:)))

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2005-02-01, 18:50

Mówie z góry, że nie wymieniałem. Ale z tego co mi mówili w serwisie to w wałkach są jakieś dziury, w które przed zdjęciem paska wkłada się np. wiertło fi5 i wtedy nic się nie obróci.
Polużniasz napinacz, zdejmujesz opasek i nic się tobie nie przestawi.
Czy ktoś o tym słyszał??
Life is 2 short to drive 2 slow.

kejkej
Forumowicz

przez kejkej » 2005-02-01, 20:11

Osobiscie tego nie robilem (i robic nie bede, wole sie takich rzeczy nie dotykac) ale wszystko bylo robione na moich oczach :wink: Nie wiem gdzie na walkach sa jakies dziury (mam sporo fotek jak ktos chce moge podeslac) ale na kolkach walkow i tym od walu sa znaczniki w jakim polozeniu powinny byc ustawione (kreski na krawedziach kolek i strzalki na ich ramionach ktora strona ma byc skierowana ku gorze) 8)
"Some people tell me that I need help, Some people can fuck off and go to hell.."

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2005-02-01, 23:05

kejkej ja bym te fotki bardzo poprosił bo u mnie jest podejżenie, że "fachowcy" przestawili mi rozrząd lub pasek przeskołych. Muszę to sprawdzić, więc takie fotki bardzo mi się przydadzą.

alpiniste@poczta.onet.pl
Life is 2 short to drive 2 slow.

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2005-02-02, 00:21

bedziesz mial problem z odkreceniem kola pasowego ,trzeba je zblokowac zeby odkrecic ,normalnie jest do niego specjalny klucz (otwory na kole pasowym)ale pewnie dasz sobie rade ,ostatecznie samemu mozesz go zrobic ,na wale jest kreska ktora musi byc w lini ze strzalka na bloku ,jesli chodzi o gore to na kolkach walkow masz znaczki UP => chyba wiadomo o co chodzi ,pozatym sa tam rowniez znaczki po dwa na kole walka ktore musza byc w lini z drugim walkiem ,i oczywiscie napinacz dobrze napiac (maslo maslane) ,po ustawieniu warto zakrecic kilka razy walem zeby sprawdzic czy nie jest na kolizyjnym (zle ustawiony rozrzad! czyt. silnik mowi papa) i to mniej wiecej tyle 20min roboty

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2005-02-02, 09:37

sorry ze sie wtrace ale te zdjecia moglibyscie wrzucic na forum. jesli ktos kiedys bedzie chcial wymienic sobie pasek to bedzie sie mial czym podeprzec a tak to musi pisac do was i prosic o fotki itd. dzieki temu forum zyska na uzytecznosci. pozdrawiam 8)