Sportowe wałki rozrządu ktos wkładał?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

konik
Forumowicz

Samochód: wrx

Sportowe wałki rozrządu ktos wkładał?

przez konik » 2006-07-16, 21:07

mam pytanko ile kosztują sportowe w miare, ile mogą dodać ? odczuje wyraznie pod nogą? moze ktoś z was ma? i czy wystarczy załozyc same wałki czy tez nie wiem do tego inne talezyki i sprezynki, przeprogramowanie kompa itd?

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2006-07-16, 22:28

kiedys gadalem ze swiatkiem i mowil ze same walki mi codow nie dadza :)
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-16, 22:37

Ludzie strzeżcie się? Do świątka bym wałka do ciasta nie dał do zrobienia. Pogadajcie z Rudolfem czy naprawdę nie warto wymieniać wałków :)
Ostatnio edytowano 2006-07-17, 23:58 przez Michael-CRX, łącznie edytowano 1 raz
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

fazer
Forumowicz

przez fazer » 2006-07-16, 22:38

opowiedz nam cos wiecej o swiatku??????? myslalem ze t pozadna firma, w kazdym razie na hamownie niek nie nazekal
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-16, 22:56

Osobiście nie mam żadnych doświadczeń ze Świątkiem (i nie chcę raczej mieć), ale generalnie tyle historii co się nasłuchałem o wałkach od świątka to dziękuję za taką robotę.

Oczywiście wyjdzie to pewnie taniej niż ściągać wałki z USA no ale moim zdaniem ww tym wypadku oszczędny traci dwa razy. W ogóle wałki do Z5/A9 są drogie, bo w USA nie mają tych silników więc ciężko je dorwać.

Ja uważam osobiście, że wałki są zbyt istotnym elementem, żeby oszczędzać na nich. No ale ostateczną decyzję oczywiście podejmujecie sami.

[ Dodano: Nie Lip 16, 2006 10:58 pm ]
Btw. Z tego co wiem Godula jest nie lepszy.

Popytajcie Jerry'ego on tam był chyba co nieco zorientowany na temat Świątka i Goduli
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

Endrju
Forumowicz

przez Endrju » 2006-07-17, 07:23

Jak chcesz sobie spierdolić motor - zakładaj wałki Świątka. Po góra 5-8 tys km wypłyną krzywki wraz z olejem podczas wymiany. Nie lepiej kasę za te wałki przechlać, albo przedupczyć. Zamawiałem je kilka razy dla znajomych i zawsze było to samo. Dlaczego ten olej podczas wymiany tak się pięknie świeci? Ściągasz dekiel i co? O matko boska częstochowska... :zaskoczony: Gdzie się podziały krzywki... Te jego wałki to jeden wielki wał. A to wszystko przez to że są napawane a nie robione od podstaw... Odradzam.
ARG Performance
Mechanika, tuning, serwis. Przygotowanie samochodów do sportu i na ulicę.

Telefon - 790-898-832

fotolog.argperformance.pl

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-17, 17:28

Co do wałków. Jak ktoś jest zainteresowany to Pinki dowiadywał się kiedyśtam ile kosztują wałki do Z5/A9 z USA i przypuszczam, że jak go grzecznie zapytacie to napewno odpowie :)

Majlo - Wyciągnąłem rękę, Ty wiesz o co chodzi...
Ostatnio edytowano 2006-07-17, 23:54 przez Michael-CRX, łącznie edytowano 2 razy

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-07-17, 17:47

nie jezdze po tobie tylko nie lubie jak ktos mowi oczyms oczym nie ma pojecia
ty mislisz ze wstawiasz walki do b i bez strojenia robisz 14.2??
tam w silniku jest tyle nadlubane ze glowa mala.
wiec nawet jak bys wstawil walki tody to nic one nie dadza bez reszty
TAJPAR in da haus

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-17, 17:55

Ok ludzie. Za sugestją Majla piszę sprostowanie, dla tych, którzy ewentualnie mogliby się nie zorientować OCB - Rudolfa czas 14,2 nie jest oczywiście uzyskany samymi wałkami, ale kupą innych rzeczy, o których nie piszę, bo to nie czas i miejsce, a i nie wiem, czy sam zainteresowany chce, żeby o tym pisać.

Tak czy inaczej przyjęte jest, że same wałki mogą dać do 20% mocy (czyli mając Z5/A9) można uzyskać do, mniej więcej, 25 KM.
Ostatnio edytowano 2006-07-17, 23:59 przez Michael-CRX, łącznie edytowano 1 raz

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-07-17, 18:51

Niech sie wypowiadaja osoby ktore znaja temat
a nie ze on zrobil to a inny tamto.

Michael nie potrzebnie zaczales bo tak naprawde na ten temat malo wiesz...

Majlo napisz ile co kosztuje, kazdemu sie przyda a Ty znasz ceny !

W przeciwnym wypadku obaj sie nie odzywajcie tutaj bo temat sie rozrasta a wniosków brak jak narazie !!

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-07-17, 19:15

Mariusz19b napisał(a):Michael nie potrzebnie zaczales bo tak naprawde na ten temat malo wiesz...

OMFG - napisałem, że Rudolf włożył wałki, a idzie tutaj na mnie jakiś pojazd, że nie wiem co kto ma itd. Nauczmy się wszyscy czytać, ze zrozumieniem, a nie będzie problemów, bo póki co napisałem kilka faktów:

1. Rudolf ma wałki i jest zadowolony z przyrostu.
2. Pinki sprawdzał ile kosztują wałki do Z5/A9 i zna ich cenę.
3. O wałkach Świątka jest zła opinia.

Jak o czymś dyskutujemy to proponują o tym co napisałem, a nie o tym czego nie napisałem.

Pzdr

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-17, 23:57

michale i majlo
jak macie ochote pogadac to macie od tego priva.
nastepne smiecenie i odbieganie od tematu nt innych potraktuje jako prowokacje i odpowiednio potraktuje upomnieniem :diabeleknie:
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Ref
Forumowicz

przez Ref » 2006-07-18, 01:28

25 BHP samymi walkami - Wiekszej bzdury dawno nie czytalem, jak bedziemy liczyc "procentowo" To wyjdzie, ze 400 BHP jest osiagalne w NA bez bolu w kazdej chwili.

Poza tym, nie tylko w PL i US robia walki.
Spokojnie w UK mozna cos znalezc do D serii.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2007-01-06, 14:13

Czesc :)
Widze, że temat lekko umarł :( a konkretów brak.
Może ktoś coś więcej wie na temat sportowych wałków ? Mnie szczególnie interesują do D16Z5.

Odnośnie wałków świątka to wczoraj byłem w jego firmie troche pogadałem tam z kimś i dowiedziałem się pare ciekawych rzeczy. Jak bym zamówił do crxa to wystarczy wysłac orginalne wałki na wzór, które sie później dostaje spowrotem całe i zdrowe. Oni robią drugi komplet wałków, nie napawają starych. Może te napawane właśnie sie szybko ścierały. Wczoraj mi powiedzieli, że robi z jednego kawałka całkiem nowe w jaki sposób to już nie wiem.

U świątka to jest 1520 zł za dwa wałki.
Może znacie jakieś inne firmy w Polsce, które zrobiły by to lepiej ?

Jak wyglądaja ceny wałków z poza Polski. Ktoś z Was wie coś konkretnie, jaka firma, jaka cena itp. ? Tak szukając po internecie bardzo ciężko znalezc do D16Z5 sportowe wałki, jak już są to do D16Z6 lub B16..

Jeszcze taki pan robi sportowe wałki, ale nic o nich nie słyszałem:
http://www.heinrich.rajd.com/

Jeszcze odnośnie świątka ktoś ma jakieś doświadczenie z nim, a nie usłyszane/wyczytane informacje ? Szukając po różnych forach znajdą sie ludzi którzy narzekają na niego, a są też tacy co chwalą. Przecież ta firma istnieje już dosc długo i chyba wiedzą co robią.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2007-01-06, 14:18

jest jeszcze godula w krakowie...jest tez zakład rewar również w Krakowie który przygotowywał wałki do repliki Poloneza OBR 2000 który startuje w wyścigach górskich.
Co do Heinricha zdania są podzielone. Polecam przeszukać forum fiat&furious i poczytać. Maluchowcy to jedna z wiekszych społeczności która korzysta z usług takich fachowców.
pozdrawiam

Następna strona