hamulce.zablokowany tłoczek
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

piotrwicha
Forumowicz

hamulce.zablokowany tłoczek

przez piotrwicha » 2006-04-24, 21:25

w sobote gdy jechałem pod dość dużą górke i długą ok 2km!czułem jakby samochód nie miał coś siły ale myśle góra duża to pewnie mi sie wydaje!ale redukuje bieg i czuje jak coś mnie "trzyma"stanołem patrze a z lewego koła tak sie dymi że nic nie widać tarcza i docisk miejscami rozgrzany do czerwoności!nie odbił tłoczek!wyciągnołem klocki popompowałem hamulcem tłoczek wyszedł bardziej wepchnołem go do końca założyłem klocki i wszystko śmiga!co to mogło być że go zblokowało i czy może się to powturzyć?

tomek
Forumowicz

przez tomek » 2006-04-24, 21:54

Mianowicie stary płyn zawiera wodę ,podczas hamowania wzrasta temperatura płynu nawet powyżej 100 stopni celsjusza , W TEJ TEMPERATURZE WODA ZWIEKSZA GWAŁTOWNIE
OBJĘTOŚC , CZYLI ZWIĘKSZA SIĘ CIŚNIENIE I WŁAŚNIE MOŻE ZABLOKOWAĆ ZACISK. DOKŁADNIE TAKĄ PRZYGODĘ MIAŁEM WYMIENIŁEM PŁYN I SIĘ
TO NIE POWTÓRZYŁO.OCZYWIŚCIE NIE TWIERDZĘ ŻE W TYM PRZYPADKU JEST TAK SAMO.
Ostatnio edytowano 2006-04-24, 22:46 przez tomek, łącznie edytowano 1 raz

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-04-24, 23:07

Spoko ziom :)

Ostatnio zajełem się tylnimi hamulcami bo słabo hamowały a pozatym ręczny prawie nie brał. Okazało się że klocki prawie się nie ruszają w prowadnicach, sporo rdzy było pod blaszkami w zaciskach i klocek sie blokował. Po drugie klocki zjechane już mam :razz: a tarcze były cieniutko szlaka pokryte :nieok:

jednym słowem polecam częściej przeglądać hamulce i calą reszte części w bryce.

piotrwicha
Przejrzyj dokładnie te zaciski, poruszaj tłoczkami mozliwe że nadają się do wymiany, alebo do regeneracji. Tarcze też mogły się pogiąć. ja bym z takimi hamulcami nie jeździł spokojnie :nieok:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-25, 00:27

zapiekanie tloczka to przycyzna skorodowanych powierzchni jego lub zacisku. oczywiscie jak popada to ci sie to powtorzy.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com