jaki kod bledu? po wymianie aparatu zapłonowego
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

APOL
Forumowicz

jaki kod bledu? po wymianie aparatu zapłonowego

przez APOL » 2006-03-15, 23:19

po kolei:
miałem błąd nr 8 - czujnik GMP lub jego obwód
wymieniłem aparat zapłonowy ( używany oczywiście- zlepek najlepszych podzespołów z dwóch różnych aparatów)
po zamianie błąd zniknął
odłączyłem klemę w celu resetu kompa, pochodził 10 minut na postoju, wyjechałem na próbę, ustawić kompa itd
przejechałem 4 km na obrotach do 2500
nagle zapala mi się błąd na tablicy ( WKU.... SIĘ)
ściągam dywanik, patrzę na kompa a tam mrugnięcie kontrolne i dalej mruga więc liczę
po około 70 mrugnięciach zwątpiłem- MRUGA CAŁY CZAS
odpalam silnik , mruga cały czas- czy to oznacza odliczanie przed detonacją czy jest jakaś zwara? a moze coś nie tak zrobiłem?
pomóżcie

falo
Forumowicz

Samochód: ed9

przez falo » 2006-03-15, 23:36

A moze to bład 1 ? Tak nieśmialo spytam

APOL
Forumowicz

przez APOL » 2006-03-15, 23:43

wątpię bo jak pojawia sie błąd to pomiedzy cyklami mrugnieć jest chwila przerwy a w moim przypadku odstępy między mrugnięciami są równe

co ponadto ( może się okazać istotne) po zaistnieniu błędu i zapaleniu kontrolki check engine, zgasiłem silnik a po kolejnym odpaleniu check zniknął ale komp wymruguje błąd

czy to się komuś zdażyło czy tak ma być?

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-16, 00:13

normalne jest to ze po wylaczeniu stacyjki blad zostaje zapamietany przez kompa a check sie nie swieci na desce.

jesli masz migniecie i 2 sek przerwy i znowu migniecie i tak wkolko to masz blad nr 1 czyli sonda lambda.

bledem z twojej strony bylo resetowanie calego ecu, wystarczylo wyciagnac bezpiecznik "hazard" i pamiec usterek zostalaby skasowana.

jak chcesz podjedz do mnie w okolicach polwiejskiej jestem codziennie

jutro jestem od 10-18

zobacze co ci tam swieci.
tel 500 410476
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Szakal
Forumowicz

przez Szakal » 2006-03-16, 10:44

APOL! Mam dokładnie to samo. 2 tygodne temu wymieniałem sprzęgło i dla lepszego dojścia wyciągnąłem aparat zapłonowy. Od tgo momentu (wcześniej wszystko było ok) zapala mi się kontrolka wtrysku i dioda na komputerze zaczyna migać (nie wskazuje błędu). Po zgaszeniu i odpaleniu kontrolka gaśnie ale i tak po jakimś czasie znowu się zapala. Mam przypuszczenia że zapłon jest źle ustawiony i dlatego tak się dzieje ale nie mam czasu tego sprawdzić. Jeżeli ktoś wie co to może być to proszę o pomoc.

APOL
Forumowicz

przez APOL » 2006-03-16, 11:34

no to nie zostałem sam z problemem, to juz coś
nic tak nie cieszy jak cudza krzywda ;)

[ Dodano: 06-03-16, 15:21 ]
A moze to bład 1 ? Tak nieśmialo spytam

a jednak na to wyglada bo wymieniliśmy sonde lambda i jakoś błąd sie nie pojawia
czy to byl zbieg okoliczności czy błędy mogą pojawiać się jeden za drugim po każdym kolejnym resecie? wcześniej nie wybijało błędu pierwszego więc nie wiem co jest grane