Za wysokie obroty na biegu jałowym
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rolek
Forumowicz

Za wysokie obroty na biegu jałowym

przez rolek » 2006-03-13, 10:34

Po remoncie głowicy silnika Z5 okazało się że na biegu jałowym obroty silnika już rozgrzanego trzymaja się w okolicy 1300-1400, nie wiem czym to jest spowodowane i w jaki sposób można to wyregulować.
Czy może ktoś miał podobne objawy?
Nie wiem czy dobrze myślę ale podczas demontażu pękł wężyk podciśnienia który odpowiada chyba za regulację ssania. Wyjeliśmy zaworek znajdujący się w kolektorze dolotowym po prawej stronie przy samej głowicy silnika (różowe kolanko) i podczepiliśmy tam drugą rurkę tak aby zachować szczelność połączenia. Praca silnika wróciła do normy. Niestety po przejechaniu kilku km i rozgrzaniu silnika, obroty oscylują na zbyt wysokim poziomie. Po odczekaniu około 2 min wracają do 700-800obr ale gdy zaczyna się jazda na skrzyżowaniach silnik dalej łapie za wysokie obr, które po kolejnych 2min wracają do odpowiedniego stanu.
Jakieś pomysły? :(
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-13, 23:23

sprawa jest prosta, po resecie kompa musisz potrzymac auto kilkadziesiat minut na biegu jalowym do wlaczenia wentylatora, aby komp dostosowal dawke powietrza na wolnych obrotach.

u mnie po resecie tez po rozgrzaniu silnika obroty leca na ok 1400 ale jak posiedze 10 minut to spadaja i potem juz jest dobrze. daj sie silnikowi dostosowac.

wiecej info: czyszczenie silniczka krokowego, reset kompa, regulacja IAC
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com