Gdzie znajduje sie cewka zaplonowa? i pare innych rzeczy
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Fletch
Forumowicz

Gdzie znajduje sie cewka zaplonowa? i pare innych rzeczy

przez Fletch » 2006-02-17, 19:04

Witam.Chodzi mi o cewke zaplonowa w2 gen d16a9 ,ile kosztuje klucz do swiec , czy dam rade sam wymienic drazki kierownicze i ktory cylinder ma nr 1 (regulacja zaworow).Apropo zaworow czy wam tez tak ciezko idzie wsunac listek szczeliniomierza pod dzwigienke(cholernie malo miejsca jest).A jeszcze co to jest ET w felgach.Pozdrawiam

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-02-17, 19:35

więc tak:
1. klucz do świec 16mm z długą przedłużka np. taki z allegro
http://www.allegro.pl/search.php?string ... %C5%9Bwiec
2. Cewka to nr. 16 na schemacie (cewka - coil inductor)
schematy.php?schematy=images_II/schematy/silnik/distributor_tec
3. Tak sam dasz rade wymienić końcówki drążków ale pamiętaj by potem pojechać na ustawienie geometrii.
4. Cylinder nr 1 to pierwszy po lewej stojąc przed autem, ted od strony aparatu zapłonowego.
5. Nie wiem nigdy sam nie ustawiałem zaworów :rotfl:
Life is 2 short to drive 2 slow.

Fletch
Forumowicz

przez Fletch » 2006-02-17, 20:20

senkju Alpiniste , co do cewki to jest blisko aparatu chyba (dzis patrzylem i nic :rotfl: ) co do drazkow to na oslonach gumowych sa takie opaski metalowe (tez do wymiany?) Co z tymi zaworami i ET chlopaki nie wieze ze nie wiecie :zaskoczony: a co do klucza do swiec to firmy TOYA to daje rade?

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-02-17, 20:40

na drozkach nie ma oslonki gumowej chyba ze chodzi Ci o sworzena le on wychodzi razem z drazkiem. trzeba nieco sily i sposobu by to zorbic ale da rade. potem zbieznosc! co do zaworkow to wyreguluj wszystkie na 0,15 ale tak zeby wpustowe byly ciasno a wylotowe luzno. masz w manualu jak to zrobic albo poniuchaj na forum bo bylo nie raz.
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-02-17, 21:06

O ET też co chwila jest temat. Google nie gryzą ;)

Klucz do świec nie musi byc dobry bo lekko się przykręca świece.
Może się przydać albo magnes na przedłużce albo lepiej kawałek gumowej rurki do wyciagania i wkładania świec :ok:

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-02-17, 21:45

w kluczu do siwec jest gumka lapiaca za ceramiczna czes i swieca wychodzi z kluczem. genialny patent!! ;)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2006-02-17, 21:47

Moze tylko ja sie dziwie... ale kolega pyta sie o ET bo nie wie co to jest, pyta sie tez, o drazki i o to, ktory to pierwszy cylinder itp a SAM chce sie zabrac za regulacje zaworow nie majac podstawowej wiedzy domowego mechanika, hmmm troche to dziwne.
Obawiam sie, ze jego posty z pytaniami beda sie tu mnozyc a mnozyc ... "a kiedy jest zawor zamkniety.... a ktory to wydechowy... a dlaczego a dlaczego tamto...
Nie uzywa ( jak wiekszosc nowych ) opcji szukaj...
Nie chce tez urazic Go, lecz obawiam sie o jego i jego auta zycie jak cos spierd...
Jednak zycze samozaparcia w dazeniu do celu
Z CeeRiXowym pozdrowieniem
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością

Fletch
Forumowicz

przez Fletch » 2006-02-18, 08:10

wyluzuj kolego dopiero zaczynam przygode z ceerka wiec sie nie dziw a ze zadalem trochge wiecej pytan niz zwykle to chyba swiadczy o tym ze naprawde chce jak najwiecej sie dowiedziec o autku :) co do opcji szukaj to zapewniam cie ze uzywam co do obaw o moje i ceerki zycie to jestem ubezpieczony :D Pozdrawiam

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-02-18, 11:32

Alpiniste napisał(a):więc tak:

4. Cylinder nr 1 to pierwszy po lewej stojąc przed autem, ted od strony aparatu zapłonowego.

wedlug schematu 1 cylinder to pierwszy od paska rozrządu

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-02-18, 13:00

Natrafiłem na coś takiego jeśli chodzi o felgi.

http://importnut.net/wheelinfo.htm

kubus_akustyk
Forumowicz

przez kubus_akustyk » 2006-02-18, 15:05

Fletch, nie naskakuje na ciebie, jednak zderzenie twoich pytan z tym co chcesz sam robic, porownalem sobie do wyprawy na ksiezyc ale nie wiedziec co to rakieta.
Co do ilosci pytan to im wiecej tym lepiej, przy takich okazjach wszyscy sie uczymy.
Co do zycia to zadne ubezpieczenie ci jego nie zwroci i na pewno sam o tym wiesz.
Co do cylindra to koniu ma racje.
Co do ET to Walter dal linka do pelnego info.
Co do klucza do swiec to z ta gumka trzeba uwazac bo czasamu zostaje na swiecy i mozna dlugo walczyc nim sie zalozy fajke na nia.
Co do opsji "szukaj" to zapene nie tylko ja sie ciesze, ze korzystasz z tego Fletch.
Zycze dalszej milej i owocnej przygody z autkiem
Pozdrawiam CeeRiXowo
Może i wyobraźnia z wiedzą w konkury chodzą, ale za to obie przegrywają z bezmyślnością