Xeramic - wyniki testów po przejechaniu około 2000 km.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Dedmike
Forumowicz

Xeramic - wyniki testów po przejechaniu około 2000 km.

przez Dedmike » 2006-02-08, 13:46

witka...

testy Xeramica zakończone...poniżej wyniki...próby były robione przy tych samych warunkach pogodowych czyli temperatura, wilgotność, itd oraz na tych samych ustawieniach samochodu Daewoo Lanos 1,5 SOHC 8V...po przejechaniu ok 2000 km jak zaleca producent...
tak naprawde mierzyłem tylko przyspieszenie od 0 do 100 km/h - stoperem...próby powtarzalne:

przed podaniem preparatu - przyszenie na gazie - od 0 do 100km/h - 17.1 sekundy

po podaniu Xeramica - przyszenie na gazie - 0d 0 do 100km/h - 15.39

ponadto zaobserwowałem lepszą elestyczność silnika, polegającą na tym iż autko "ciągnie" lepiej z mniejszych obrotów...oczywiście wyciszenie silnika także jest zjawiskiem zauważalnym...

moim zdaniem dobry produkt...polecam!!
mój projekt VTI... :

forum/viewtopic.php?t=25656

CRX --- chwała japońskim inżynierom...

Ali-En
Forumowicz

przez Ali-En » 2006-02-08, 15:45

Ja dodam tylko ze po wlasniu xeramica spadlo mi zuzycie oleju... zauwazalnie!!

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-02-08, 17:35

Ponad sekunda roznicy w przyspieszeniu?! Nie bijcie ale nie wierze... Trzeba bylo g techem sie pomierzyc, bylyby bardziej miarodajne wyniki.
Ile to cus kosztuje i gdzie mozna dostac??

szumal
Forumowicz

przez szumal » 2006-02-08, 23:28

No własnie chetnie dam sie przekonać jezeli to naprawde coś daje. Po to jest forum żeby sie czegos dowiedziec. Jeżeli tylko czas na 400 poprawiłby sie o 0.1 sek, ceerka jadla mniej oleju a czesci mniej by sie zużywały to kupiłbym od razu. Jaka cena jest tego??

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-02-09, 01:05

40 zł w Norauto widziałem wczoraj.
W takim kartonowym pudełku.
Life is 2 short to drive 2 slow.

Davids
Forumowicz

przez Davids » 2006-02-09, 02:54

a mi polecił mechanik produkt o nazwie MOTOR-LIFE nie jest to zaden uszczelniacz (one podobno zatykają rózne rzeczy) ale uszlachetniacz do metlau poprawia włąsciwości metalu , zmniejsza tarcie itp jeździł an tym świętej pamięci Kulig [*] i zalewali mu tym cąły silnik :)

Mechanik mówił ze przejechał an tym 300 000 km POLDKIEM !! i po wyjęciu wału ludzie sie go pytali czy to nowy czy po szlifie :) - to daje do myśłenia zreszta do tej pory nim jeździ (chyba tym :))

Wiem ze wlał to sobie VEN i ja też bede wlewał już u mnie w domu lezy :)
Stosuje sie 50ml na 1 litr oleju (mozna nawet cały silnik tym zalać :)), jest do zastosowania wszedzie gdzie jest metal takze do skrzyni, defyrencjału, uk. kierowniczego czy klimy !!

koszt takiego cacka to ok 50zł za 250ml ...
VEN zalał i mu autko ciszej chodzi zrresztą niech sam powie co zaóważył !!

PS - jak chcecie to dostarcze więcej informacji na temat tego produktu !!
HONDA ZBLIŻA - podaj dalej !!!

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2006-02-09, 08:29

Ceramizer nic nie zatyka!!!! on tylko wypełnia ubytki...nie jest powiedziane, ze jak wlejesz do silnika w/w preparat polepszą ci się osiągi...napewno polepszy ci się jakośc pracy...bo jeśli masz silnik w super stanie to mozesz tego nie odczuć...tutaj akurat się polepszyły bo silnik w lanosie był już bardzo słaby...co nie znaczy że teraz jest w igła stanie...jest od tego daleki...

jeśli chodzi o moje autko, któremu także zaaplikowałem tenże środek, to napewno przy zapalaniu rano jest dużo lepiej w tym sensie, ze te silniki mają to do tego, iż grają im hydrauliczne popychacze zaworów (czy jakoś tak) zaraz po zapaleniu jak jest zimny silnik...taki klekot specyficzny przez sekunde lub wiecej...po zalaniu i przejechaniu ok 2000 km klekot ustał...silnik się wyciszył jeszcze bardziej...jak dla mnie bomba...w moim nie mierzyłem czasu przyspieszenia bo miałem igła stan wiec wlałem tylko pro-forma...

tutaj link do przykładowej aukcji... http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=83956788

ja płaciłem ok 50 zł za 500 ml...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-09, 09:18

Dedmike, Tak chwalisz, ze trzeba to sprawdzic. 60 zl kosztuje ten specyfik do silnika i skrzyni biegów, wiec nie tak zle. Szkoda jednak, że nie zrobiłes dokładniejszych testów było by to bardziej wiarygodne i przydatne informacje.

VEN
Forumowicz

przez VEN » 2006-02-09, 11:08

co do specyfiku MOTOR LIVE - faktycznie zalałem sobie tym silniczek - niestety nie robiłem żadnych testów , ale zauważalne było to że silnik zaczoł ciszej pracować - pewne jest również to że łączy się tylko z metalem nie uszczelnia niczego i nie zapycha, jeszcze jedno jego zastosowanie to jest w opisie - tłoczki chamulcowe - wstrzykuje się pod osłonkę gumową i jeśli ciężko chodziły lub zacinały się to skutecznie to wyeliminuje - zrobie skan ulotki i zapodam tutaj

Neon
Forumowicz

przez Neon » 2006-02-09, 11:54

ale czy przy stosowaniu tego Xeramica nie trzeba czasem nie przekraczac jakiegos pulapu obrotow?:)

Jakos nie bardzo widze jezdzic 2-3kkm (?) do 3k (?) obrotow CRXem... ja bym sie przy jakims wyprzedzaniu napewno nie raz zapomniał...

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2006-02-09, 12:30

Neon napisał(a):ale czy przy stosowaniu tego Xeramica nie trzeba czasem nie przekraczac jakiegos pulapu obrotow?:)

Jakos nie bardzo widze jezdzic 2-3kkm (?) do 3k (?) obrotow CRXem... ja bym sie przy jakims wyprzedzaniu napewno nie raz zapomniał...

trzeba przez iles tam set km. Pozniej juz normalnie jezdzisz

Alpiniste
Forumowicz

przez Alpiniste » 2006-02-09, 13:27

Ja wypowiem się tak.
Xeramica stosowałem do czyszczenia wtrysków i jestem zadowolony, jest różnica.
Odnośnie Xeramica do skrzyni i silnika to czytałem wiele opinii na ten temat, jest to marka znana w świecie i jakieś testy były przeprowadzane, to co ludzie piszą nie zawsze jest zgodne z prawdą.
Natomiast moge się wypowiedzieć jako metalurg odnośnie Motor life

Były robione testy i cała praca naukowa odnośnie uszlachetniaczy do metalu na Politechnice Częstochowskiej z tego co pamiętam i chyba ta praca jest w sieci - looknijcie na googlu :rotfl:

Dodatki do metalu zmniejszające tarcie są dzielone na fizyczne i chemiczne.
Motor Life jest dodatkiem chemicznym, który na poziomie molekularnym reaguje powierzchniowo z metalem, po przeprowadzonych pracach i doświadczeniu w rajdach m.in. Hołowczyca i innych wynikło, iż zdecydowanie zmniejsza tarcie (nawet suche), zmniejszając zużycie paliwa, zwiększając moc auta i ogólnie podwyższając własności wytrzymałościowo powierzchniowe przy zachowaniu ciągliwego rdzenia materiału (więc nic nię pęknie - coś jak obróbka cieplna np. łożysk).

W odróżnieniu od dodatków teflonowych, które swego czasu były bardzo reklamowane nie miesza się on z olejem - olej jest tylko nośnikiem preparatu.

Dodatki teflonowe osadzają się na tulejach i cylindrach mzatykając pikropęknięcia i pory redukując tarcie ale tylko w teorii ponieważ uszczelnią nam silnik i zwiękzy się kompresja jesdnak zawsze zachodzi jakieś minimalne tarcie i skrawanie materiału + nagar i tu się pojawia problem poniważ wykazano, że ponieważ ma od dużą lepkość i przywiera do gładzi cylindra to do niego przylepiają się opiłki metalu + cały inny syf w silniku i poruszający się tłok powoduje ewidentne ścieranie tulei i działa to na zasadzie pasty ściernej :blee: :blee: :blee:

Xeramica nie uzywałem do silnika i nie znam nikogo osobiście takiego dlatego się nie wyowiadam na ten temat ntomiast kiedyś oglądałem próby Motor Life i tak:

Koleś miał wałeczki metalowe (takie jak łożyska wałkowe), które się obracały, było to zamocowane na dźwigni z kluczem dynamometrycznym, którym gościu dosiskał to do powierzchni w ośrodku smarującym (olej). można było oglądać wskazania klucza by zobaczyć z jaką siła gość dociska te wałki.
I sprawa wyglądała tak:
Po około 30 sec juz było widoczne zużycie (wgłębienia + pitting) potem wziął inny wałeczek i go zamocował a do tego oleju wlał kilka kropli Motor Life i dusił :rotfl: po wieszaniu się kluczu tak, że wyszedł ponad skalę i prawie zagotowaniu oleju wałeczek był cały - Ludzie w szoku węszą jakąś ścieme. Pomimo, że wszystkie wałeczki w jednym pudle.
No to przyszedł facet z "widowni" wyybrał wałeczek a prowadzący powiedział, że teraz będzie trudniej, zlał chłodziwo i zamiast niego wlał wode i kilka kropli Motor Life. Po kolejnym wieszaniu się na kluczu i wyparowaniu wody i prawie spaleniu tego wałeczka praktycznie nie było widać uszkodzeń.
Facet jeszcze mówił, że w rajdach zdarza się, że chłopaki z pękniętą miską olejową i bez oleju dojeżdzali do PITSTOPów i nić się nie działo :poklony: :poklony: :poklony:

To tyle z mojej strony jeżeli już coś kupować to ten Motor Life i mam zamiar go kupić.
Co do stosowania to silnik, przekładnie wszelkiego typu - hydrauliczne też, zaciski hamulcowe pompu wspomagania i klimatyzacji, układ chłodzenia i nawet można do paliwa dodać by pompe paliwa stuningować :rotfl:
Life is 2 short to drive 2 slow.

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-02-09, 14:49

Kupiłem tego Xeramic i też go sprawdze. Lada dzien bede wymieniał olej w crxie na Castrola mineralny, zmierze cisnienie w cylindrach i wleje tego xeramic, po przejechaniu paru set km zmierze ponownie. Ciekawi mnie czy będzie jakas różnica, a jak sam nie sprawdze to nie będe wiedział :) Kupiłem też tej firmy dodatek do skrzyni biegów i też chyba zaryzykuje i doleje.

Przemek
Forumowicz

Samochód: Ballada

przez Przemek » 2006-02-09, 15:28

na stronie importera motor-life mamy dostep do ulotki na jego temat :
http://www.motorlife.pl/pics/products/pl-ulotka-box.pdf
oraz do pracy na temat wlasciwosci tego preparatu napisanej przez prof z Uniwesytetu Zielonogorskiego:
http://www.motorlife.pl/pics/products/p ... e-book.pdf
http://bracia.com.pl

Dedmike
Forumowicz

przez Dedmike » 2006-02-09, 15:56

2000 km tzreba przejachać nie przekraczając 2500 RPM...

pozdrawiam

Dedmike
mój projekt VTI... :

Następna strona