Witam! Pojawił się chyba niebagatelny problem w mojej ceerce, otóż podczas jazdy dają się zaobserwować wyraźne skoki napięcia, zdarza się to w bardzo różnych odstępach czasu i na różny okres czasu. Objawia się to tym, że nagle, na pare sekund wszystko w samochodzie co jest zasilane prądem dostaje tak jakby dodatkowego kopa napięciowego. Nie spotkałem się wcześniej z takim problem więc zwracam się o wszelką radę i pomoc. Dodam, że klemy na akumulatorze są ok, i sam akumulator również, alternator ładuje, komp nie wywala żadnego błędu, warunki pogodowe nie mają tutaj znaczenia, w grę raczej nie wchodzi wilgoć bo ceera stoi w ogrzewanym garażu. Podejrzewam, że może to być regultor napięcia albo coś w tym stylu. Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem? Dzieki za wszelkie info. Pozdr.
Gość
przez Gość » 2006-02-05, 15:18
ja sie spotkalem tylko ze wtedy to byly szczotki w altern. Zawieszaly sie raz byl styk raz nie
tylko przy tym musal by byc slaby akumulator choc niekoniecznie,a przygasac ci tez moze z powodu jakiegos malego zwarcia
Ja miałem podobną sytuację z tym, że u mnie w trakcie jazdy padło ładowanie zupełnie. Ja bym radził sprawdzić najpierw wszystkie połączenia kablowe przy alternatorze. Przeczyść na początek styki i jak to nie pomoże to dopiero zabierz się za rozbiórkę alternatora.
nie wiem czy dobrze radze ale morze to byc wina tego --->Schemat Czesc nr "11" na tym schemacie. To ejst Wogole czesta przyczyna jesli dzieje sie cos niedobrzego z prądzikiem. Ja tak przynajmniej mialem tez dzialy mi sie cuda wianki na kiju tez czasami byly dziwne kopy... potem zas przy wlaczonych swiatlach akumulator nie byl wogole ladowany. Jak nie znajdziesz przyczyny to zerknij na to. jak cos zalatwie czesc od reki.
sprawa prosta-jśli cały czas ładuje ci na maxa czyli powyżej 14.4v ( czasem jest to 18 i wiecej) masz walniety regulator napięcia który jest w alternatorze,jeżeli masz takie skoki ze raz jest dobze raz nie - kabel idący od akumulatora na rozrusznik i alternator musi mieć gdzieś przerwe z opisu wnioskuje ze odkręcił sie przy alternatorze lub jak wyżej wspomnianym rozruszniku.Najlepiej jak byś miał miernik i przyłożył w akumlator jak silnik pracuje powinieneś mieć tak od 13.8 do 14.4v
Jeszcze jedna rada jek jezdzisz i wszystko ma takiego kopa powłaczaj tam pare zeczy np dmuchawe... i nie kręc go po obrotach bo spalą ci nie tylko żarówki!!!
regulator napiecia - jesli jest tak jak mowisz, na wszelki wypadek wez woltomierz i przyloz do klem akumulatora przytrzymaj na obrotach okolo 1500 i mierz napiecie przez jakis czas, napiecie powinno sie zawierac w przedziale 14,2-14,4 V
jesli skacze i jest wyzsze to regulator napiecia i nie szukaj innej przyczyny bo szkoda twojego czasu.
powodzenia
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata ---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com