Witam
Kupiłem w niedziele crx del sol rok 95, mam problem ponieważ samochód ma za niskie wolne obroty a jak jest zimny to gaśnie .Dodatkowo jak jest zimny to czuć zapach benzyny(coś nie tak z saniem?) przy zapalaniu tak jakby jej nie spalał .Może ktoś wie co może być przyczyną tego stanu rzeczy.Z góry dzięki za pomoc .silnik z tego co pamiętam to d16z6.
sprawdz przekaznik od pompy paliwa, czy pompa dobrze podaje, ja tak mialem. chodzil nierowno i obroty spadaly no i czasem nie chcial nawet zapalic, pojechalem do kolesia on wyjal przekaznik do pompy i znalazl w nim zimny lut, przelutowal go i chodzi ok a co do zapachu to niewiem
Silniczek krokowy jest przykręcony do przepustnicy 2 srubami, do niego idą 2 węzyki z płynem chłodniczym i kabelek z okrągłą wtyczką. znajduje się on przy wlocie do przepustnicy od strony ściany grodziowej.
okrecic 2 srobki, przeczyscic a jak nie pomoze to tak samo zrobic z przepustnica ale tam juz najlepiej dokupic uszczelke ktora ktora kosztuje kilka zlotych
Nio właśnie wszycy tu mówią odkręć silniczek krokowy, przeczyść porzepustnice. Ale nikt nie mówi jak to zrobić domowymi sposobami. Czyżby nikt tego nie robił????????? Prosze o instrukcje jak to zrobić???
przepustnice trzeba wyczyścić w miejscu gdzie w środku zamyka się ten krążek i po zamknięciu powinien być tam delikatny prześwit a najczęściej prześwitu brak bo się syf zbiera i wtedy silnik ma problem z obrotami bo jest za moło powietrza i za dużo paliwa leje żeby wyrównać obroty, silniczek przepłukałem denaturatem(ze względu na to że nie przewodzi prądu) i czyściłem pędzelkiem bo tego się nie da rozebrać.