problem z silnikiem ale nie rexa
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

beata22staw
Forumowicz

problem z silnikiem ale nie rexa

przez beata22staw » 2007-03-06, 18:08

WITAM
Jeśli komuś przeszkadza taki temat proszę usunąć....
Szukam pomocy może ktoś spotkał się z takimi cudami..
A więc...
gofer 1.3 ful szpryca....
Wydmuchnął uszczelkę pod głowicą.... mianowicie ...planowałem głowice była sprawdzana na szczelność itd. ....po złożeniu chodziło autko bez problemu... po przejechaniu 1200km wydmuchnął znowu uszczelkę pomiędzy cylindrami.... od rozrządu i okopcona była przy zapłonie pomiędzy cylindrami...w tym momencie zacząłem szukać przyczyny... głowica jest ok. w 100% .............. I doszukałem się ze TŁOKI OD STRONY ZAPLONU WYSTAJA PONAD BLOK jakby się rozciągnęły mierząc suwmiarką od zapłonu po kolei wystaje 1 tłok 1mm 2 tlok0.8mm 3tlok 0.8mm 4tłok jest na zero czyli dobrze ten pomiar jest wykonany takim sposobem jakim mogłem zrobić.... bo sam to robię w domu... jak to możliwe tłoki nie maja żadnych luzów ciśnienie oleju tez ok.. tłoki znaki maja nie są powypalane itd.. co mam robić jaka jest tego przyczyna....
Jedynie co mi na myśl przychodzi ze Niemiec coś kombinował i włożył inne tłoki za wysokie...Ale to autko chodziło 2 lata u mojego brata...
Pozdrawiam....

kubar
Forumowicz

przez kubar » 2007-03-06, 18:29

1 opcja był planowany blok i coś ktoś poszalał
ale wtedy wystawały by równo może jest luz na swożniach w tłoku?
2 opcja to że ktoś pozakąłdał tłoki rużnej maści bo w VW można to zrobić bez wiekszych problemów
ciśnienie oleju nima nic do żeczy bo to wał kormowy i pompa trzyma
silniczki 1,3 to małe bzyki i więcej sie dowiesz na www.VWGOLF.pl to jest chyba największe forum tego typu w polsce a może i nawet w europie ponoć :zaskoczony: niema żeczy której by nie wyjaśnili ludzie :)
zawsze szybki i czasem wściekły

beata22staw
Forumowicz

przez beata22staw » 2007-03-06, 22:09

Zostaje raczej przy tej 2 opcji możliwe ze ktoś założył tłoki od innego silnika teraz po zrobieniu głowicy zrobiła się bardzo szczelna itd. ...i uniosło ją do góry i dmuchnęło uszczelkę.... Pytałem wielu mechaników oni mówili jak to w ogóle jezdziło no kulało się 2 lata ....
Stwierdziłem ze kupno 2 silnika to raptem 500zł.
Ale postanowiłem zeszlifować parę setek mm ....tłoka z góry ....
Co będzie to będzie ......
Różne kombinacje już się robiło..
A co do vwclub to czekam za odpowiedzią 2 dzień bo napisałem do jakiegoś eksperta czy coś w tym stylu.....
No nic musze coś kombinować dalej
Dzięki i pozdrówka .....
W221 S550

kubar
Forumowicz

przez kubar » 2007-03-07, 02:18

nei vw club tylko golf.pl jest wiele stron o vw ale ta wyspecjalizowana w golfach jest vwzone , vw passat polosquad poloclub itpitd ja mówie o vwgolf! fakt silnik do vw taki to jusz nie wielkie pieniądze :)
zawsze szybki i czasem wściekły