Problem z płynem po remoncie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rolek
Forumowicz

Problem z płynem po remoncie

przez rolek » 2007-02-19, 10:39

Zakończyłem remont silnika w D16Z5. Wszystko jest niby poprawnie tzn działa bez zarzutów ale niestety popadam w jakieś paranoje. Mianowicie chodzi o płyn chłodniczy. Po pierwszym odpaleniu silnika miałem jeszze cos tam przykrecic od spodu i zobaczyłem że z łaczenia kolektora z katalizatorem zaczęła wysączać się woda. Moze była w puszce kata i troche poleciało... nie wiem.
Drugi objaw to taki że zalałem swierzusieńki płyn do chłodnicy i zaraz po zalaniu był przezroczysty i widać było wnętrze chłodnicy, obecnie po przejechaniu ponad 100km wydaje się że chłodnica troche zaszła czymś od srodka a płyn zrobił się troszeczkę bardziej mętny. Dodatkowo po odkrecenia korka od pokrywy zauważyłem że albo olej jest strasznie rzadki i pryska na lewo i prawo albo pod pokrywą jest płyn, dodam że jak przytykałem ręką to kropelki wydają się tłuste ale na oko nie jestem w stanie stwierdzić czy ta ciecz to sam olej czy z płynem, dodam że olej jaki zastosowałem na pierwsze kilka km to minerał (tak polecali) i podobno jak dostanie temperatury to robi się strasznie rzadki wiec moze to sam olej tak pryska.
No i na koniec zobaczyłem że chłodnica była zalana do pełna, układ odpowietrzony, a zbiorniczek wyrównawczy do 3/4 dozwolonego poziomu, okazało się że dzisiaj w zbiorniczku jest ponizej minimum ale chłodnica jest zalana po brzegi.
No i jeszcze wrażenie że zostaje za mną chmura białego dymu ale to chyba tylko złudzenie :/

Teraz o co chodzi:
-Czy ubywanie płynu ze zbiorniczka mogło byc spowodowane złym odpowietrzeniem układu chłodniczego?
-Dlaczego tak pryskało po odkręceniu korka pokrywy zaworów, czy rzeczywiście może byc przyczyna zastosowanie mineralnego oleju?
-Czym może być spowodowane lekkie zmetnienie płynu chłodniczego?
-Po jakim czasie jezeli miesza się płyn chłodniczy z olejem pojawi się "masło" na korku chłodnicy?
-Jak sprawdzić czy płyn miesza się z olejem?
- CZY TO WSZYSTKO RAZEM WSKAZUJE NA MIESZANIE SIĘ OLEJU I PŁYNU???

Dodam że wszystkie zastosowane części były nowe, głowica i blok były planowane, a uszczelka pod głowicę orginalna.
Za wszelkie wskazówki bede wdzięczny.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

atom1
Moderator

przez atom1 » 2007-02-19, 14:52

rolek napisał(a):Czy ubywanie płynu ze zbiorniczka mogło byc spowodowane złym odpowietrzeniem układu chłodniczego?

to oczywiscie tak, ale do jakiegos tylko stopnia, dolej znowu do zbiorniczka i pojezdzij jak dalej bedzie wciagac a nie bedzie nigdzie wycieku to znaczy ze gdzies ucieka do srodka, pozatym mozesz sprawdzic dokladnie chlodnice czy ni ecieknie bo u mnie cieklo ale zaraz woda ta odparowala i nie bylo sladu a jednak plyn ciagle mi uciekal,wymienilem chlodnice i problem ustapil

a maslo to pojawi sie albo i nie, jak bedziesz robil duze odcinki to raczej sie nie pojawi bo wszystko zdazy odparowac

plyn napewno nie miesza sie z olejem, wystarczy w butelce wlac jedno i drugie i zobaczysz jak to bedzie wygladalo,

jeszcze tak glosno mysle.. i napisze ze ostatnio wlasnie pekl gostkowi przewod od ukl chlodzenia i wywalilo plyn na silnik ktory byl goracy i jak leciala para to miala taki intensywny zapach moze poniuchac trzeba

pozatym jakby byla dupnieta uszczelka pod glowica to na otwartym korku chlodnicy i dodawaniu gazu powinny byc widoczne banieczki powietrza, ew mozna sprawdzic cisnienie w poszczegolnych komorach i tez conieco sie wyjasni
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

marcin_crx
Forumowicz

Samochód: CRX Ballade ZC1

przez marcin_crx » 2007-02-19, 17:09

sprawdz czy przewody od chłodnicy nie są sztywne, a że spod korka sypie, to chyba nroma w górnozaworowych silnikach...
Honda - zawsze czysto, zawsze sucho, zawsze pewnie :D

live to ride - ride to live

www.nrg.gorzow.prv.pl