zmieniony zapłon i przesunięty wałek ssący o 10 stopni
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

M!R@S
Forumowicz

zmieniony zapłon i przesunięty wałek ssący o 10 stopni

przez M!R@S » 2006-11-26, 02:04

Tak dzisiaj zrobiłem jak temat brzmi, przesunąłem pasek o jeden ząbek (prawe kółko) od wydechu ssącego, a prawy wydechowy ustawiłem na serie. Zauważyłem że crx chodzi lekko nie równo ale dostał takiego kopa że mi sie w pale nie mieści, ma ktoś przesunięty z was rozrząd ?? według mnie dostał minimum 20-30koni bo tnie jak wściekły. Teraz sie zastanawiam czy jak przesune także o jeden ząbek od wydechowego czy nie bedzie przepalało nic ? wiadomo że ogień przedostaje sie wtedy, aktualnie mam ten jeden ząbek przesunięty.
Pytania:
- sądze że nie powinien, ale czy bedzie wiecej palił ??
- jak bardzo to szkodzi silnikowi (wiadomo wieksze obciążenie)
No i głównie pytanie kieruje do osób które juz tak mają, o ile ktoś tak ma :) wiem że takie zastosowanie robi sie w samochodach WRC, bez wątpienia juz mój rex fajnie tak chodzi :D. Czekam na wasze opinie i doświadczenia. Pozdro
Ostatnio edytowano 2006-11-29, 15:28 przez M!R@S, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

Re: zmieniony zapłon i przesunięty pasek ?? :D :D mega kop

przez QowaX » 2006-11-26, 02:52

M!R@S napisał(a):Tak dzisiaj zrobiłem jak temat brzmi, przesunąłem pasek o jeden ząbek (prawe kółko) od wydechu ssącego, a prawy wydechowy ustawiłem na serie. Zauważyłem że crx chodzi lekko nie równo ale dostał takiego kopa że mi sie w pale nie mieści, ma ktoś przesunięty z was rozrząd ?? według mnie dostał minimum 20-30koni bo tnie jak wściekły. Teraz sie zastanawiam czy jak przesune także o jeden ząbek od wydechowego czy nie bedzie przepalało nic ? wiadomo że ogień przedostaje sie wtedy, aktualnie mam ten jeden ząbek przesunięty.
Pytania:
- sądze że nie powinien, ale czy bedzie wiecej palił ??
- jak bardzo to szkodzi silnikowi (wiadomo wieksze obciążenie)
No i głównie pytanie kieruje do osób które juz tak mają, o ile ktoś tak ma :) wiem że takie zastosowanie robi sie w samochodach WRC, bez wątpienia juz mój rex fajnie tak chodzi :D. Czekam na wasze opinie i doświadczenia. Pozdro

nie konie decyduja o przyspieszaniu i zebys sie nie rozczarowal jak cos sie pognie , czasami odczucia wyczuwalne sa mylne a moce rzedu 20-30 koni sa nierealne po takiej zmianie
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

BRACIA
Forumowicz

przez BRACIA » 2006-11-26, 02:58

według mnie dostał minimum 20-30koni bo tnie jak wściekły.

O kurde, niezly tuning ;) i tyle tanich koni ;)
... GaRaż Race Team ...
Profesjonalne części do tuningu
Serwis i naprawa pojazdów

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-11-26, 08:16

Ryzykujesz uderzenie tłoka w zawory, zawieszające się przy wysokich obrotach siłą bezwładności? Kto Ci powiedział, że podobne, chałupnicze praktyki stosowane sa w silnikach WRC? Istnieją jak wiadomo koła zębate rozrządu, umożliwiające wyprzedzanie i zwalnianie kąta otwarcia zaworów w granicach dziesiątych części milimetra. Przesunięcie paska o ząbek stanowi zabieg nie rokujący Twojemu silnikowi długiego i szczęśliwego życia, ale niestety przyśpiesza mu rychły zgon

CRX_fan
Forumowicz

przez CRX_fan » 2006-11-26, 10:01

Lepiej przestaw tak jak było wcześniej, bo nawet jak będziesz miał szczęście i tłok Ci nie uderzy w zawory to na wolnych obrotach silnik prawdopodobnie źle chodzi i dostaje wibracji i możesz wytłuc panewki....jeden ząbek to za dużo, jak chcesz się bawić w takie rzeczy to kup zestaw regulowanych kół rozrządu.
pozdro

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-11-26, 11:14

dlaczego wypowiadają sie osoby które sie gó^$o znają ?? sprawdzałem zawory i nie ma tarcia, wiadomo że jak przydusisz to sie coś pojeb$e
Obrazek

BRACIA
Forumowicz

przez BRACIA » 2006-11-26, 11:26

dlaczego wypowiadają sie osoby które sie gó^$o znają ??

Przepraszam , myslalem ze troche znamy sie na tuningu a w szczegolnosci Hond , dobrze ze nas uswiadomiles ;)
... GaRaż Race Team ...
Profesjonalne części do tuningu
Serwis i naprawa pojazdów

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-11-26, 11:31

Co rozumiesz przez mega kop? Nie sądzę żebyś miał lepsze przyspieszenie w całym zakresie obrotów, więc ciekaw jestem w którym zakresie obrotów odczuwasz większe przyspieszenie i czy w innym się nie pogorszyło. Ścignij się na 3/4 dla pewności czy rzeczywiście lepiej chodzi.

Gdyby taka modyfikacja dawała poprawę osiągów bez poważnych strat, to czemu tak w serii nie robili?
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-11-26, 11:33

Mir@s, nie pytaj w przyszłości o rade tych co sie g. znają, a swoja droga ciekawe jak sprawdzałeś odległość między zaworami i denkiem tłoka przy wysokich obrotach? Możebyś rozwinął temat, to może być ciekawe

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2006-11-26, 11:34

Miras to teraz lec na hamownie i uswiadom nas wszystkich czemu jestesmy tacy glupi i wydajemy ostatnie pieniadze zeby dodac naszemu furakowi chociaz kilka konikow. .....
a co do textu : dlaczego wypowiadają sie osoby które sie gó^$o znają ??

Zadaj sobie to pytanie ....
Podpis już chyba dawno nieaktualny :D
ed9 -> ee9 -> what next ??? =]
www.beerhondawawa.pl
www.arsperformance.ksu.pl

w1c10
Forumowicz

przez w1c10 » 2006-11-26, 11:46

Czesc :)
Może po prostu wcześniej miałeś przestawione o jeden ząbek, a teraz ustawiłeś jak trzeba i dlatego jest lepiej :) 30 KM nie realne moim zdaniem.
W moim rexie jak kupiłem z DE też miałem na jednym kółku przestawione o jeden ząbek i ciężko sie ruszało, przy małych obrotach był bardzo słabo i trzeba było dużo gazu żeby ruszyc, ale w wysokich obrotach jechał jak trzeba :) Ustawiłem tak jak powinno byc, żeby sie nic nie stało :)
Temat ciekawy bo po coś są te regulowane kółka rozrządu żeby ustawic to lepiej. Może ktoś z was wie co daje wyprzedzenie/opóźnienie jednego i drugiego wałka ? Tak żeby ustawic to optymalnie.

michal crx krak
Forumowicz

przez michal crx krak » 2006-11-26, 12:13

walimy do mirasa on ma hamownie w oczach :D ,na stronie goduli mozna znalezc artykol na temat regolowanych kolek rozrzadu i zabawy z tym zwiazane ,nawet wykresik gdzies tam byl ,mozna sie bawic w zakresie kilku stopni ,zreszta ci co kupili kolka i byli na hamowni (bo tylko tam idzie to ustawic)cos o tym wiedza ;) pzdr

atom1
Moderator

przez atom1 » 2006-11-26, 13:02

Iron man napisał(a):MIR@S jak czasem (a ostatnio często) dop**rdolisz do pieca to aż mi się humor poprawia na cały dzień . Buhahahah LOL
:ok:

tez bym radzil sprawdzic bo moze dopiero teraz masz dorbze ustawiony rozrzad,

to ile juz bedzie tych koni..ze 170 jak dodam to co pisales wczesniej :poklony:
http://demotywatory.pl/6670/MODERATORZY
moj feedback http://www.honda-crx.info/viewtopic.php?f=30&t=19664&p=203599&hilit=atom1#p203599
Mój warsztat: http://www.atomoto.eu

Malcolm Feth
Administrator

Samochód: Honda Civic Type-R

przez Malcolm Feth » 2006-11-26, 15:05

30 koni
eee chyba nie
ps... w crxie jest akurat tak (d16z5 i a9)
ze zawsze jeden zabek jest w jedna albo w druga..
i generalnie z tego co sprawdzalem, to nie widzialem roznicy miedzy jednym a drugim ustawieniem :)
moze faktycznie, wczesniej miales po prostu zle ustawione a dopiero teraz masz dobrze, jak na crxa przystalo :)

ps. prosze by osoby ktore nie maja nic do powiedzenia, nie udzielaly sie wrzucajac naprawde kretynskie komentarze...
tak ?

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-11-26, 21:21

te 30 koni bylo jakby taką przenośnią ponieważ raczej nie czuć róznicy przy 10-20koniach takiej jak wrywa w siedzenie. To był przykład, niewiem ile dostał ale napewno jest szybszy bo potem sprawdzalem na serii i powróciłem (w końcu to coś świadczy skoro wróciłem do nieoryginalnego ustawienia)
Oto i obraz pracy\\

[ Dodano: Nie Lis 26, 2006 8:23 pm ]
Malcolm Feth napisał(a):ps... w crxie jest akurat tak (d16z5 i a9)
ze zawsze jeden zabek jest w jedna albo w druga..

Właśnie że sie mylisz tutaj na forum w PDF'ach na instrukcji jest pokazany silnik np. DOHC taki jak mam i było ustawione na równo, pozatym jak były wałki równo ustawione to chodził równo ładnie, teraz nieco obroty latają (NIECO) czyli około 100obrotów jak dostanie mo garach
Obrazek

Następna strona