Obroty-Przyspieszenie
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

bialy51rulez
Forumowicz

Obroty-Przyspieszenie

przez bialy51rulez » 2006-10-16, 22:39

czesc mam pytanko.Nie wiem czy moj crx jest jakis dziwny (-moze tak ma byc ).Mam taka sytuacje przyspieszajac na kazdym biegu po kolei tak do 6-7 tys obr.Zauwazylem dziwne zachowanie sie silnika tzn. do powiedzmy 4 tys obr przyspiesza ladnie potem od 4tys do 5 tys samochod przyspiesza juz wolniej tak jaby cos go dusilo a od 5,5 znowu jest ladnie .co moze byc przyczyna??Czy wam przyspiesza stale tak jednym ciagiem czy tak samo jak mi w pewnych zakresach obrotow poprostu wolniej????prosze o odp z Gory dziex
Dodam ze moj silnik to d16z5
Ostatnio edytowano 2006-10-16, 23:22 przez bialy51rulez, łącznie edytowano 1 raz

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-10-16, 22:49

tzw. dziura w obrotach.
Masz jakis stozek, kombinowany dolot, wydech, kolektor? moze zatkany katalizator? zacznij od resetu komputera. pozniej oczywiscie filtry powietrza i paliwa... zapłon?
Miałem tak po zimie jak auto stało 2 miesiace nie jezdzone, ale solidnie je przegoniłem i juz szlo ok...z 2 dni to trwalo.

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-10-17, 09:17

Ja mam takie zachowanie przy pełnej serii - do 3 tys brak przyspieszenia, 3-4 przyspiesza w miarę, od 4 do 5 tak sobie, od 5 zaczyna ładnie iść, od 6 do 7.5 przyspiesza jak diabeł :) To nie jest normalne? Na większości wykresów z hamowni które są na forum widziałem dołek w momencie między 4 a 5 więc po prostu tak musi być - chyba że się odpowiednio przerobi dolot i wylot, ale żeby wtedy nie stracić góry.

Chyba że to świadczy o tym że mam zapchanego kata?
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-22, 00:05

Ja mam prawie taki sam problem. Do jakichs 3-4tys ciągnie ładnie ale powyżej nic sie nie dzieje :szok: Duzo pali a nędznie przyśpiesza. Czy to moze być zatkany kat? Ostatnio z wydechu wystrzelił mi czarny szlam na jakies 2m... Był po prostu zalany wodą z sadzą. Czy to moze byc zatkany wydech? Wszystkie filtry, płyny, oleje wymieniane na przesztrzeni ostatnich 2tys km.

Jeżdże krotkie odcinki na niskich obrotach. Ponoc od tego moze sie zatkac.
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen

Enzo
Forumowicz

przez Enzo » 2007-03-22, 00:17

Ja rowniez ostatnio zauwazylem takie cos, ale powyzej 2 biegu.

Nie umiem tego nazwac, ale czuje jakby byla pustka na gazie. Dociskam gaz do polowy, fajnie przyspiesza, dociskam do fula i nie czuje roznicy w przyspieszeniu z docisnietym do polowy i do konca (Zamotalem :rotfl: ).

Sprawdzcie chlodnice. Ostatnio wlasnie tak mialem.
I sie okazalo ze mi na raz wypil prawie pol zbiorniczka, bo mam chlodnice juz w nie najlepszym stanie. Jezdzilem ok 10km na min. w zbiorniczku i wlasnie tak bylo . Dolalem, wypil troche i juz chodzil lepiej.

Za niedlugo bede wymienial filtr paliwa (na wszelki wypadek), wiec napisze czy lepiej idzie.
[center] :diabelek: Uliczny Zapierd*lacz :diabelek: [/center]

lukas.elk
Forumowicz

przez lukas.elk » 2007-03-22, 00:27

No ja jak napisałem wszystkie płyny mam wymienione i nic mi nie wciaga. Chłodnica odpowietrzona i płyn jest.
PS. A czy zle zresetowany komputer moze jakos zamulac silnik na wyzszych obrotach?
Jeśli ci pomogłem kliknij "pomógł" pod moim postem.
--
Sprzedam:
-przepustnica ED9 (czujnik polozenia nietkniety)
-alternator do D16Z6/Civic 5 gen