szalejace obroty
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Klost
Forumowicz

szalejace obroty

przez Klost » 2006-10-09, 05:32

Wczoraj zabralem sie za czyszczenie przepustnicy w d16a9. Wyczyscilem na polysk, przetkalem rurke ktora leci plyn chlodniczy do silniczka krokowego (byla zalepiona jakims rdzawym syfem) i odpalilem auto. Odlaczylem silniczek krokowy zeby wyregulowac obroty ale auto zgaslo. Za 2-gim razem sie udalo i wyregulowalem ladnie obroty.
Problem pojawil sie przy resecie kompa i ponownym wlaczeniu auta z podlaczonym silniczkiem krokowym. Obroty szaleja w przedziale 1500-700. Po odlaczeniu silniczka krokowego stabilizuja sie na 700 ale po dodaniu gazu i przytrzymaniu na powiedzmy 3000 silnik wydaje dzwiek jakby odcinal paliwo.
Ktos wie gdzie zrobilem blad albo co moglem skopac? bo rece mi juz opadaja :cry:

rolek
Forumowicz

przez rolek » 2006-10-09, 12:28

Co do silniczka krokowego to proponuje: odkręcić od kolektora (uwaga na uszczelkę - taka ósemka) potem włożyc do pojemnika elektryczna częścia do góry, następnie zalać bo benzyna ekstrakcyjną i odczekać kilka godzin (Nie moczyć elementu elektrycznego!!!) Następnie wyjąć silniczek, osuszyć i zamontować.
Kolejno zresetować kompa. Odpalić żeby pochodził do pierwszego włączenia się wentylatora (bez dodatkowego poboru elektrycznego-radio, lampy itp)
Kolejno odłączyć silniczek krokowy (plastikowa złączka) - odpalić silnik (wywali się błąd ale nie podejmować żadnych czynności). Kolejno śrubą od regulacji wolnych obrotów wyregulować obroty na 800obr. Wyłączyc silnik i podłaczyc spowrotem złączke do krokowego. Wyjąć na 10 sek bezpiecznik ECU z puszki bezpieczników pod maską żeby zresetować błędy komputera. I załączyć silnik. Powinno byc OK.

Koniecznie sprawdź szczelność podłączeń przewodów podciśnieniowych do kolektora dolotowego! Ja u siebie miałem nieszczelne połączenie jednego z przewodów (taki który biegnie do różowego plastikowego kolanka po prawej stronie przy połączeniu kolektora do głowicy)i szalały w podobny sposób jak piszesz. Sprawdź to. Może w tym tkwi problem.
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Klost
Forumowicz

przez Klost » 2006-10-09, 13:11

Silniczek moczylem cala noc i cala procedure podlaczenia/reglacji przeprowadzilem dokladnie w sposob jaki opisales. Jedyna zmiana jest utrzymywanie obrotow przy dodaniu gazu. Przewody sprawdzalem kilka razy i nie widze zadnych nieszczelnosci. Niepokoi mnie tylko dziwny syk w okolicach filtra powietrza.
Jeszcze sprobuje zamontowac inny silniczek krokowy bo moj jest juz dosc zniszczony. Mam nadzieje ze to on jest winowajca.