Problem z bezpiecznikiem
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Friboo
Forumowicz

Problem z bezpiecznikiem

przez Friboo » 2006-10-07, 22:33

Witam,

W mojej ceerce (ED9) nie dziala zegarek (tzn wyswietla sie godzina ale sie resetuje jak go ustawie) poza tym nie dziala zapaniczka i lampka oswietlajaca wnetrze pojazdu.
Po wymianie bezpiecznika bez uruchomienia auta dzialalo oswietlenie kabiny jednak gdy przekrecilem kluczyk bezpiecznik znowu poszedl wiec mysle ze spiecie powoduje cos zwiazanego z zapalniczka lub zegarkiem... Czy ktos sie spotkal z podobnym problemem i wie co powoduje zwarcie?
P.S bezpiecznik wlozylem taki jak wskazuje instrukcja - 15A.
(Pozycja 12 - CLOCK, RADIO, INTERIOR LIGHT, CIGARETTE LIGHTER)
Pomocy :(

gros
Forumowicz

przez gros » 2006-10-07, 22:43

nie grzebałes nic przy audio?
mi przepalało ten bezpiecznik bo przewód od radia stykał się z innym i radio grało dopóki nie włączyłem stacyjki

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2006-10-07, 22:47

Sprawa wyglada tak ze autko kupilem 2 tygodnie temu i dopiero teraz sie za to zabralem; radio jest, ale z tego co wiem nie podlaczone.

Nikt nie wie jak rozwiazac problem? Moze isc do specjalisty z tym? Niby to nic waznego, ale radio tez nie dziala, wiec chce to zrobic :(

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-10-08, 11:04

Jesli od razu po wymianie bezpiecznika pali ci go to masz gdzies zwarcie w instalacji, lub w jakimś urządzeniu do którego dopływa napięcie z tego bezpiecznika. Sprawdź jakie rzeczy sa zasilane z tego bezpiecznika, nastepnie wypnij je i pojedynczo wpinaj w momencie przepalenia tego bezpiecznika bedziesz miał "winowajcę"

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2006-10-08, 13:40

nie pali odrazu, wkladam go i swiatelko wewnetrzne swieci (jak z radiem nie wiem bo jest niepodlaczone) ale gdy przekrece stacyjke "pyk" i bezpiecznik sie przepala :cry:
Bezpiecznik jest odpowodzialny za:
Zegarek, Radio, Swiatelko wewnetrzne oraz zapalniczke

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-10-08, 14:15

Wyciągnij radio z wszystkimi bebechami. Radio nie musi być podłączone żeby jakiś kabel powodował spięcie, bo na ogół zasilanie radia dostaje prąd po przekręceniu kluczyka - czyli Twoje podejrzenia są słuszne. Obejrzyj dobrze kabel plus idący do radia. Może mieć przebicie na masę i to byłoby rozwiązanie zagadki
PS sprawdź u kogoś kto ma ten model crx-a, czy zapalniczka działa na stale czy tylko z kluczykiem. Jeśli z kluczykiem - to sprawa ma się jak z radiem, czyli kabel plus (zapalniczki)powoduje zwarcie. (Poza tym nie panikuj, radia nie musisz słuchać, wystarczy głos silnika jako przezycie akustyczne, zegarka uzywaj naręcznego, zamiast luksusu w postaci światełka pod sufitem posługuj się latarką...)

[ Dodano: Nie Paź 08, 2006 2:18 pm ]
PS 2 Jeśli radio jest niepodłączone to być może Twój plus dynda swobodnie bez izolacji albo leży na masie. Poprzedni właściciel mógł sie do niego nie dostać i dlatego nie podłaczył radia

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2006-10-08, 15:24

No wyciagnolem radio, ale niestety dalej to samo... Wkladam nowy bezpiecznik, swiatlo dziala, przekrecam kluczyk i "cyk" chyba nie obejdzie sie bez rozbierania :nieok:

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-10-08, 17:53

Znalazłeś kabel plus (+) przeznaczony dla radia? Może go obcieli złodzieje zabierając poprzednie granie i mało co wystaje z wiązki - ale dość żeby płatać figle. Tak czy owak, nawet jeśli radio jest niepodłączone, kabel plus gdzieś egzystuje, znajdź go. Przebicie na mase może być też w wiązce kabli, chociasz wygląda jak nowa. Miałem to kiedyś z kablem obrotomierza, nie w crx tylko w civicu

mario-68
Forumowicz

przez mario-68 » 2006-10-08, 19:06

Friboo napisał(a):Bezpiecznik jest odpowodzialny za:
Zegarek, Radio, Swiatelko wewnetrzne oraz zapalniczke

Masz zwrcie w instalacji która podaje napiecie postacyjkowe, lub w którymś z urządzeń które wymieniłeś. Moja pierwsza sugestia - wypnij przewody z gniazda od zapalniczki i przekręć stacyjkę, jeśli nie przepali bezpiecznika to musisz sprawdzić instalację. Ja stawim na zjebane gniazdo zapalniczki(w 99% aut jest zapalniczka zasilana z (+) postacyjkowego dla bezpieczeństwa przed spaleniem naszych niuń.