D16Z5 dymi po generalce.
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Posty: 123   •   Strona 6 z 9   •   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
fazer
Forumowicz

przez fazer » 2006-06-01, 07:29

kurde loobo ja juz bym nie wytrzymal psychicznie, trzymam kciuki zebys juz mial z glowy :ok:
Honda Turbo :) na zyczenie

NyGaS gaRaz

GRUBY...
Forumowicz

przez GRUBY... » 2006-06-01, 10:07

Ostatnio sie dowiedzialem ze trzeba odczekac min 500km zeby przestala kopcic.Niektore auta kopcą nawet do 1.5 tys km wiec spokojnie.Ja dzis jade zmienic olej bo przejechalem juz 300km na poł syntetyk chyba Valvolina.I bede czekal dalej :blee:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-06-01, 11:05

gruby goraczka jestes a to nie sprzyja cierpliwosci.
trzebabylo zostawic auto na wolnych obrotach na 5 godzin i mialbys po temacie. na mineralnym oleju.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

GRUBY...
Forumowicz

przez GRUBY... » 2006-06-01, 11:25

Zostawilem ale ....na poł godziny :razz:

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-06-01, 16:53

lepiej pisac nie robiąc remontu tylko radząc w wiekszosci postów wymiane silnika na "nowy". Ja juz jakoś opisałem wszystko w swoim temacie docierałem 1000km podobnie jak majlo i co crxy...jezdza ? jezdza...oleju nie biora. Wiec o czym ze mna rozmawiasz

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-06-01, 17:03

jesli ktos wywala bebechy i po 3 razy chodzi do mechanika i dalej to nie przynosi efektu to konkluzja jest taka, ze lepiej kupic sprawdzony silnik a nie tracic nerwy pieniadze i czas.
co z tego ze zrobisz remont, te czesci ktorych uzyles nie beda nigdy tak dobre jak oryginalne.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-06-01, 17:05

porada od Judge Dreda, calosc skopiowana z PW

Prawidlowe docieranie silnika jest monotonne, czasochlonne i wymaga odrobiny rozumu...

No wiec tak:

1. podstawowe pytanie jak zostal zrobiony remont ? Jezeli blok a raczej tuleje nie zostaly schonowane to dalszy ciag mozna sobie odpuscic i pierwsze 500 KM jezdzic do 3-4 tys a potem do 1000 KM lekko dociagac do konca obrotomierza co pewien czas ale nie trzymac auta na wysokich obrotach dluzej niz 2-5 sekund... po przejechaniu okolo 1500KM mozna zaczac powoli jezdzic coraz szybciej.

2. Jezeli remont silnika zostal zrobiony poprawnie zgodnie ze sztuka to trzeba go poprawnie dotrzec, wymiana panek, honowanie bloku, przewaznie szlif walu, planowanie glowicy itd....

Zacznijmy.

1. Auto odpalone musi na oleju mineralnym chodzic przez 1h czasu na wolnych obrotach. Potem olej nalezy zlac i wymienic filtr oleju (bardzo wazne rozciac filtr oleju na polowe i sprawdzic ilosc opilkow metalu).
2. Zalac silnik mineralnym i mozemy zaczac jezdzic pierwsze 500KM oczywiscie auta nie wolno meczyc generalnie jezdzimy do 2500-3000 obrotow bez obciazania silnika (zadnego hamowania silnikiem itp)
3. Po 500KM zlewamy caly olej i wymieniamy filtr oleju (procedura jak wyzej rozpilowywujemy go na pol sprawdzamy ilosc opilkow metalu musi byc ich bardzo malo badz wogole nic to oznaczac bedzie ze silnik jest na coraz lepszej drodze do dotarcia).
4. Zalewamy ponownie mineralem i jezdzimy kolejne 500 KM w miare spokojnie lecz nalezy podniesc obroty okolo 4000-4500 jezdzac pulsacyjnie tzn. dociagajac coraz czesciej auto do takich obrotow lecz nie trzymac stale na takim poziomie obrotow (takie przygazowki lecz na 4-5 biegu, dociagamy i odpuszczamy nie dluzej niz 4-5 sekund jest to bardzo istotne by nie zamulic auta, potem jest bardzo ciezko je odmulic).
5. Zlewamy olej wymieniamy filtr (opilkow nie powinno byc wogole, jezeli sa zloz reklamacje w warsztacie cos [brutalnie sie kochać])
6. Zalewamy mineralem filterek i tak jak wyzej jezdzimy kolejne 500-600KM tylko obroty podnosimy do 5000-5500 oczywiscie procedura jak wyzej...
7. Zlewamy olej wywalamy filtr.
8. Zalewamy minerala jezdzimy 500KM no to teraz dociagamy sobie autko do okolo 6000-6500 ale delikatnie na zasadzie napedzania sie a nie palowania auta na kazdym biegu po przejechaniu w sumie dystansu okolo 2000 KM nalezy.
9 Wymienic filtr i olej (jak dla mnie zalac MOTULA 15W50 Competition drogi olej ale wart swojej ceny)... I chulaj dusza lecz przez najblizsze 1000KM trzeba pamietac by nie trzymac auta caly czas na wysokich obrotach tylko dalej bawimy sie w dociaganie (bedziecie czuc ze auto coraz lepiej chodzi i szybciej sie wkrecac na obroty) po okolo 3000KM auto powinno byc w 100% dotarte wiec chulaj dusza....

Ten dystans mozna skrocic do 2000KM albo do 1000KM zalezy od podejscia do wlasnego auta... Niektorzy wogole nie docieraja silnika bo po co mysla iz po 1000KM mozna zaczac szalec, lecz jest to niestety nieprawda...

Majlo
Forumowicz

przez Majlo » 2006-06-01, 17:11

6 razy mineral i syntetyk :zaskoczony: drogie docieranie. nie zrobilem nic z tego co on napisal i jest ok

[ Dodano: Czw Cze 01, 2006 4:11 pm ]
naprawde szkoda ze rudolf nie udziela sie na tym forum bo normalnie by sprowadzil duzlo ludzi do parteru

[ Dodano: Czw Cze 01, 2006 4:16 pm ]
mi nic nie kopcila jak odpalilismy.
loobo a powiedz mi jak to u ciebie jest ze srubami do glowicy??
caly czas na tych samych skrecaja??
TAJPAR in da haus

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-06-01, 17:29

merfi vtec napisał(a):jesli ktos wywala bebechy i po 3 razy chodzi do mechanika i dalej to nie przynosi efektu to konkluzja jest taka, ze lepiej kupic sprawdzony silnik a nie tracic nerwy pieniadze i czas.
co z tego ze zrobisz remont, te czesci ktorych uzyles nie beda nigdy tak dobre jak oryginalne.

najwyrazniej honda wymaga wiekszej precyzji niz inne silniki i remont to nie jest rzecz taka hop siup. Nie wiem. Ale napewno nie jest to rzecz ktorej sie nie da zrobić, bo to nie jest zadna kosmiczna technologia itp zeby sie silnika nie dało naprawić, skoro dymi po wymianie coś zostało przeoczone albo niedokładnie zrobione. Juz widzialem nie raz jak pan mieciu wyruchana suwmiarką mierzy rzeczy i ma odchyły wieksze niz blad statystyczny ale to szczegół.

Kiedy kupiłem crxa i mialem problemy z silnikiem to zadalem pytanie na forum i jakie odpowiedzi dostawałem ? silnika hondy nie da sie remontować, remont nieopłacalny...itd. tylko oryginalne czesci tylko aso. Kup "nowy" sprawdzony silnik... z rady nie skorzystałem i wyremontowałem silnik zakładajac oryginalne uszczelniacze, nieoryginalne pierscienie i uszczelniacze wałków. Zrobiłem remont udal sie...to sie co poniektorym jadaczki zamknęły i te osoby teraz nagle tezy wygłaszają o tym jak nalezy remont przeprowadzic, jak docierać itp. a jeszcze kilka miesiecy temu mieli zupełnie inny pogląd na tą sprawę - taki ze silnika hondy nie remontujemy. Skoro nie remontujemy to tak dalej piszcie. A jak zrobicie i remont sie uda to zacznijcie pisać z sensem, a nie tu uslyszy tam przeczyta skleci jakis belkot i zadowolony.
pozdrawiam

GRUBY...
Forumowicz

przez GRUBY... » 2006-06-01, 18:27

Majlo drogie docieranie ale cos za cos.Ja zalałem najpierw minerala za 100 zl teraz poł syntetyka za 130 to juz ponad 200 zl na sam olej.a za 1,5 tys kolejna zmiana i kolejne 150 zl bo Motula chce :cry:

krysik
Forumowicz

przez krysik » 2006-06-01, 19:37

co do docierania to ja juz nic niewiem rozmawialem z kims kto wydaje mi sie ze sie zna i powiedzial ze na mineralnym nic sie nie dociera mi poradzil jezdzic 1500km do 3000rpm bez obciazania wymienic olej powoli stoniowo krecic autko i wszystko na polsyntetyku ale sam to juz niewiem jak najlepiej niemal kazdy pisze cos innego :razz:
CZESCI ED9 60 zdjęć i wiele innych tanio
http://krysik2.fotosik.pl/zdjecia

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-06-01, 20:04

słuchaj tych którzy już to mają za sobą i zrobili to dobrze!

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-06-02, 11:38

Majlo napisał(a):loobo a powiedz mi jak to u ciebie jest ze srubami do glowicy??
caly czas na tych samych skrecaja??

Skrecaja caly czas na tych samych.
Dzisiaj odebralem od "mechanikow". Dalej dymi. Troche pojezdze bo teraz potrzebuje auta i znowu im oddam, zeby sprobowali dobrac inne uszczelniacze (tak jak jest napisane w rownoleglym temacie na forum).

rafi1430
Forumowicz

przez rafi1430 » 2006-06-02, 15:38

Z szacunkiem dla wszystkich "znających" się i tych, którzy słuchają ich. Czytając komentarze, w jaki sposób należy docierać itd. przyprawiają mnie o ból lewej nogi :rotfl:
Nieskromnie powiem tak, sam zrobiłem w swoim żywocie pare remontów i nigdy, ale to nigdy nie robiłem takich hec z docieraniem. Nie wiem z czego wynikają takie rozbiezności w przeprowadzaniu remontu jak i docierania auta.

Remont w głównej mierze zależy od przebiegu, zużycia silnika i usterki, pamiętajmy, że silnik nie musi sie zużyć tak samo po 100tys. i po 250 tys. to zależy od kierowcy i tak,

1. Prawdą jest, że należy w trakcie remontu sprawdzić, w jakim stanie są tuleje cylindrów i jeśli występują duże nierówności i progi to bezwzglednie należy zrobić honowanie!
2. Szlif wału korbowego jest praktycznie nieodzowny zawsze inaczej nie ma sensu remont!
3. Jak już jest rozbabrany silnik to od razu głowica, zabielenie oraz wymiana uszczelniaczy i dotarcie gniazd zaworowych,
4. Uszczelka pod głowicę hmmm niestety żadnych oszczędności w tej materii nie ma co robić, tylko oryginał !!!
5. No i na koniec jak wsio jest dobrze zrobione zaczynamy jeździć i nie tam jakieś 0,5 czy 1 godz. silnik grzać to jest absurdalne, należy wsiąść i jeździć pod warunkiem, nie przeciążania silnika tzn. lekkie traktowanie bez przeciążeń 3-4 tys. obr. i zmiana biegu, bez przekręcania obrotów, Jak ktoś ma pieniążki to można wymienić oliwe po 500km, ale równie dobrze po 1000km i wszystko to pod warunkiem, że zostało dobrze złożone.

I to tyle, co mam do powiedzenia, wynika to z moich doświadczeń, choć nie na silnikach Hondy, ale to nie ma zbyt dużego znaczenia mechanika jest identyczna. Nie musicie mnie krytykować jeśli ktos sie nie zgadza z tym, skoro kazdy wygłasza, co wie to i ja mogę ;)

@Loobo nie pamiętam od początku topicu, nie chce jeszcze raz tego czytać, ale jeśli się spotkamy na grillu to pogadamy i posłuchamy, co tam stuka u Ciebie :cry:

pzdr
-=HONDA=-(Civic EG5 Turbo 506KM,432Nm )
www.beerhondawawa.pl

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2006-06-02, 16:30

zeby to bylo takie proste to by nie padal co 2 projekt remontu silnika. Skoro uwazasz ze mozna to zrobic dobrze bez nerwow to wstawiam swojego Rexia do Ciebie i lecimy z remontem...

Poprzednia strona   Następna strona
Posty: 123   •   Strona 6 z 9   •   1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9