planowanie kola zamachowego za czy przeciw?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rudzinski
Moderator

przez rudzinski » 2006-03-01, 18:41

Nie no może bez przesady. Fidanza(nie tylko oczywiście) jest lżejsza, ale wytrzymalsza od stoczonego seryjnego koła, bo wykonana z innego stopu. Kupne lekkie koło zamachowe ZAWSZE będzie lepszym i bezpieczniejszym wyborem aniżeli stoczona seria. Przecież np Fidanzy nie zrobili poprzez stoczenie seryjnego koła

brawa dla tego pana

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-03-01, 18:44

Tak z inzynierskiego punktu widzenie:
fabryczne koła sie wyważa bo sa odlewane w piachu, mają nierówne powierzchnie i tylko częśc powierzchni jest toczona, a pozniej na wcisk zakłada sie pierścien z zębatką do rozrusznika,
jak by sie ktoś chciał bawic w przetaczanie to nie radze robić cienszej ścianki niz 5mm bo to jest żeliwo i może pęknąć od jakis własnych naprężeń, siły od tych 130 koni sa śmiesznie małe na takich obwodach
fabryczne lekkie koła sa robione z duralu i stali więc ścianki sa ciensze bo nie strach ze coś pęknie- bo to nie odlew.
Jak by mieć dobrego tokarza to mozna z połowe masy stoczyć, alternatywnie na ebay są teraz fajne zestawy sprzęgła spiekowe ( czerwony docisk) stage 3 300HP i lekkiego koła za 220$. Mam sprzęgło tej firmy stage 1 i wytrzymuje około 230Nm
a ztym wyważaniem to bez przesady, pomyslcie jaka jest siła od niewyważenia koła zamachowego działająca na panewki a jaka od ropędzonego wybuchem tłoka jak dochodzi do dolnego położenie a panewki, wał i korba każą mu wracac na górę. Zwróćcie uwagę że koło pasowe od alternatora tez jest wyważane a często sie zmiania go na lekkie (underdrive pulley) i nic zlego się nie dzieje. A poza tym myslicie że sprzęgło jest hiperwyważone? Po to między innymi sie stosuje łożyskowanie panewkowe bo panewki moga przenosić wielokrotnie wiekrze od łożysk kulkowych siły promieniowe (przy tej samej szerokości łożysk)
1.1 bara

wonski
Forumowicz

przez wonski » 2006-03-01, 20:36

chłopcy mi chodziło dokłądnie tylko o to że toczone koł trzeba wyważać z układem korbowym a już fidanza nie(tak wywnioskowałem z niektórych komentarzy)a przecież to jest bzdura :szok:
co do tego że jest lżejsze i pewnie bezpieczniejsze tego na 1000% nie kwestionuję bo tak jest
myśle że na tym powinniśmy zakończyć temat ponieważ już jest wyjaśnione coi jak ;)
POWRÓT DO KORZENI CHCĘ 1 GEN!!! :)
SPRZEDAM CZĘŚCI DO CIVIC V GEN
blok i głowica d16z5
SZYMANY
et 15.527s
było mokro :/

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-03-01, 21:13

no wlasnie mi tez chodzi tylko o to ze wywaznie jest wywazaniem,wiec wywazone widanza to to samo co wywazona seria,a to ze fidanza jest mocniejsza i pewniejsza to normalne[nie trzeba komentowac],tylko kogo stac zeby dac za komplet 1000zl.jak mozna za polowe kasy[a nawet mniej]zrobic to z seryjnym,i beda takie same wyniki[no porownywalne bo seri az tak odchudzic sie nieda],choc jak bym mial kase na ta fidanza to kupil bym orginal bo pewny a nie eksperymentowal.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-03-01, 21:28

Odelżał ktos seryjne ??
Ile można zdjąć masy z seri ??

Iron man
Moderator

przez Iron man » 2006-03-01, 21:33

mariusz123 napisał(a):no wlasnie mi tez chodzi tylko o to ze wywaznie jest wywazaniem,wiec wywazone widanza to to samo co wywazona seria,a to ze fidanza jest mocniejsza i pewniejsza to normalne[nie trzeba komentowac],tylko kogo stac zeby dac za komplet 1000zl.jak mozna za polowe kasy[a nawet mniej]zrobic to z seryjnym,i beda takie same wyniki[no porownywalne bo seri az tak odchudzic sie nieda],choc jak bym mial kase na ta fidanza to kupil bym orginal bo pewny a nie eksperymentowal.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale z Twojej wypowiedzi wywnioskowałem, że wyważone kupne koło niczym nie będzie się różnić od wyważonej serii... Jeśli chodzi o bicie, to jeśli stoczone koło jest dobrze wyważone (a mało gdzie tak prawdę mówiąć zrobią to porządnie razem z toczeniem), to owszem nie będzie różniło się od fabrycznie odelżonego koła. Ale tylko w tym aspekcie. W pozostałych kwestiach wszystko jest na korzyść fidanzy. I to bezdyskusyjnie. Spróbuj zdjąc 4,5 kg materiału z seryjnego koła... jeśli to w ogóle możliwe...
:O

mariusz123
Forumowicz

przez mariusz123 » 2006-03-01, 21:59

racja ze tyle to sie niada,a ile sie da to niewiem,kiedys sie dowiem???a co do wywazenia?to dobra tokarka, wywazarka,i dla dobrego majstra to zaden problem,pewnie w jakims zakladzie co planuja czy szlifuja waly to zrobia na 5+.ktos juz odelzal te seryjne i na tym smiga i bez problemow,ale juz niepamietam kto.bo juz kiilka tych tematow bylo na forum,poszukac i poczytac cos sie znajdzie???

Poprzednia strona