kąt pochylenia spoilera
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 12:35

Zakładałam topic o treści..jaki kąt nie czy w ogóle zakładać.W książce nie ma dokładnie tego kąta, więc stąd moje pytanie.Dziekuję wszyskim za wypowiedzi. Oficjalnie temat uważam za zamknięty. :razz: :razz: :razz:
:)wrauu..

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-09-26, 12:44

Podziwiam Inessę, nie ma racji ale pięknie się kłóci przywodząc na myśl te oto strofy:
"Biedaczka ze śmiercią w walce
Czując zgonu paraliże
Wyjęła z wody dwa palce
I palcami
Jak nożycami strzyże"
( nie pamietam czy cytat z Golono strzyżono jest dokładny, ale tutaj jak ulał)

INESSA
Forumowicz

przez INESSA » 2006-09-26, 13:41

Młpiszon :diabeleknie:
:)wrauu..

konio
Forumowicz

przez konio » 2006-09-26, 13:54

z tym kątem jest tak że im wiekszy to wzrasta docisk ale też wzrasta opór czyli v max spada.Ostatnio Kubica to tłumaczył jak robią auto na zakręty to dają dużo ospojlerowania żeby był dobry docisk, jak tor ma dużo prostych to sie daje mniej spojlerów i mniejsze kąty żeby w max był większy
więszość profili lotniczych pracuje dobrze do około 15 stopni, powyżej tego odrywa sie struga i wzrasta tylko opór czołowy
1.1 bara

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 15:41

czas na cwiartke po zdjeciu tego wszystkiego byl 3 setne lepszy

O [latwa kobieta], następnym razem przed ćwiartką chowam antenę! Poza tym widziałem na stronach JDM chowane elektrycznie lusterka do 2nd gen, chyba je sobie kupię zamiast kolektora wydechowego! Przecież to da mi co najmniej pół długości przewagi :ok:

Myślę że Inessa chce spojler dla ładnego wyglądu a kąt taki żeby nie zwiększało zużycia paliwa - w takim razie jest to taki kąt przy którym ani nie zmniejsza docisku ani nie zwiększa.

Zwiększanie docisku na tylną oś w CRX mogłoby mieć sens ze względu na to że mamy lekki tył i czasami CRX zachowuje się nadsterownie - chociaż osobiście na nadsterowność mam lepszy sposób - kontrę kierownicą 8)

A jeśli ktoś chce zmniejszyć podsterowność, to może ustawić spojler odwrotnie, żeby zmniejszał nacisk na tylną oś? Wtedy nie będzie obawy wyjechania przodem z zakrętu, tylko piękne drifty bez użycia ręcznego przy prędkości 150km/h i większych :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: Tylko małe pytanko - czy ktoś na tym forum potrafi kontrolować drift w CRX przy takiej prędkości? ;)
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-09-26, 16:02

jeszcze nie próbowałem ;)

Mibars
Forumowicz

Samochód: 90 Suburban + Golf R

przez Mibars » 2006-09-26, 16:28

Dobra, soro nie jesteśmy w stanie Ci udowodnić czemu spoiler (a domyślam się, że raczej chodzi o skrzydło) jest zbędny, to spróbuje odpowiedzieć na Twoje pytanie. Otóz gdybym nie miał wyboru i musial zainstalować skrzydło ustawiłbym kąt 0*, a nawet zaryzykowałbym ustawienie odrobinę minusowego kąta. A czemu? CRX 1/2gen ma opadającą linię dachu, która to zresztą poprawia aerodynamikę samochodu, gdyż za samochodem powstaje mniejsza strefa podciśnienia, a powietrze opływając górną część klapy opada ku dołowi, tak więc, by spoiler ciął "neutralnie" tą strugę powietrza musi być nawet na minusowym kącie (patrz starsze 911, gdzie spoilery były zupełnie poziomo, a dawały tak dużo). Oczywiście przesada z kątem spowoduje bardzo nieprzyjemny efekt - spoiler będzie ciągnięty ku górze i może go przy b. dużej prędkości po prostu oberwać... No, ale nikt ci nie kaze go ustawiać pod kątem -30* :)

A jak już wspomniałaś o znaczeniu przeróżnych dupereli na karoserii - Owszem, mają spore znaczenie, ale bez przesady! CZy widziałaś kogoś jeżdżącego z "pełnymi" kołpakami (bez jakichkolwiek przetłoczeń)? Ja nie, mimo, że podobno to o kilka % zmniejsza zużycie paliwa i zwiększa prędkość maksymalną. Tak samo nie widziałem, by ktoś miał w samochodzie tylny dyfuzor z prawdziwego zdarzenia (zderzak zadarty ku górze), czy też kamerki zamiast lusterek. Owszem, są rzeczy, które można bez problemu zrobić, by całkiem sensownie zmniejszyć zużycie paliwa, ale człowiek ma w sobie równiez naturę estety - takie zmiany wyglądają po prostu nieładnie!

Ah i dodam, że zdjęcie spoilera dało by pewnie podobny efekt, co np założenie tych nieszczęsnych kolpaków.

Ah! jeszcze jedna rzecz mi sie przypomniała! - Jeśli sam poziomy element ma w spoilerze kształt odwróconego skrzydła samolotu, to nawet ustawienie go na płask nie usunie ci siły docisku - po prostu będzie ona pochodziła nie ze zmiany kierunku strugi powietrza, a z podciśnienia wytwarzanego przez skrzydło... Pozdrawiam!

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-09-26, 16:37

Zeby nie zwiekszal zuzycia paliwa.....
Trzeba by przeprowadzic badania w tunelu aerodynamicznym bo to ze poziomo, wcale nie musi sie rownac - aerodynamicznie (zwroccie uwage ze byda w 2 gen idzie pod skosem w dol i wystepuje zawirowania powietrza...) pozatym jak mowielm ja bym ustawil tak jak by mi sie wydawalo ze jest ladnie.
A jak chcecie auto o malym wspolczynniku oporow powietrza to czas na przesiadke do Calibry....niestety.

[ Dodano: Wto Wrz 26, 2006 4:39 pm ]
z funkcjonalnego punktu widzenia spoiler w 2 gen nic nie daje, pogarsza tylko osiagi ( o te setne sekundy) i przedewszystkim WAŻY.
Kilka setnych sekundy na ćwiartke mozna ustyskac jedzac mniejsze sniadanie i scigac sie przed obiadem po wizycie w toalecie :ok: :D (zart - zebyscie nie mysleli ze ja to stosuje :rotfl2: )

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 20:58

scigac sie przed obiadem po wizycie w toalecie

:rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: dobre, dobre :rotfl2: :rotfl2: To dlatego nie należy jeździć po kilku piwach - to przecież całe kilogramy :rotfl: :rotfl:

Ja zawsze ścigam się na pustym baku - ale może spróbuję jeszcze wodę z chłodnicy spuścić ;)
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

Poprzednia strona