Filtry simota to wielka pomyłka??
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-15, 00:13

wg mnie umiesciles uklad za blisko przepustnicy.
chyba nie powiesz mi, ze ten stozek ma przepuszczalnosc mniejsza niz seria.
przy tego typu montazach trzeba ustawiac puche w roznych miejscach i robic pomiary. a jak nie chcesz znic zepsuc to daj puche w miescu seryjnej puchy ale nie blizej przepustnicy. na twoim miejscu patrzylbym na moment a nie na moc.
zwroc uwage czy na dolnej partii obrotow cos nie dodalo a z gory nie odjelo.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-07-15, 00:27

Mozna rzucic okiem:

http://www.mkiv.com/techarticles/filters_test/2/

http://www.tprmag.com/issue/1/1_intakes.shtml

U mnie dolot z kwasowki o srednicy 70 mm + duzy stozek simota bez zadnej izolacji i nadmuchu powietrza dal +5HP i +9nm w duuuuzym zakresie.
Mialem gdzies wykres jak znajde to wrzuce.

Elaith
Forumowicz

przez Elaith » 2006-07-15, 01:31

merfi vtec napisał(a):wg mnie umiesciles uklad za blisko przepustnicy.
chyba nie powiesz mi, ze ten stozek ma przepuszczalnosc mniejsza niz seria.
przy tego typu montazach trzeba ustawiac puche w roznych miejscach i robic pomiary. a jak nie chcesz znic zepsuc to daj puche w miescu seryjnej puchy ale nie blizej przepustnicy. na twoim miejscu patrzylbym na moment a nie na moc.
zwroc uwage czy na dolnej partii obrotow cos nie dodalo a z gory nie odjelo.

Pucha ze stożkiem była jak najbardziej w miejscu seryjnej.
Co do przepuszczalności, po zdjęciu i dokładnym wyczyszczeniu sprawdzałem przy pomocy kompresora. Strumień powietrza ustawiłem na część bawełnianą i ku mojemu zdziwieniu nie poczułem zupełnie nic na dłoni, którą trzymałem przy wylocie...

Moment też spadł... ze 145 zrobiło się 139. Poza tym charakterystyka momentu stała się zdecydowanie bardziej "nierówna"

Maciek Grabowski sam się zdziwił jak zobaczył ten wykres.

Kolejną sprawą są wyścigi. Od tego samego człowieka na stożku dostałem 3 dł w 3 kolejnych wyścigach, a na seryjnej puszcze, tylko z dolotem ze zderzaka 3 razy było pół dł. dla mnie. Według mnie o czymś to świadczy... Chyba, że się mylę...

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-16, 23:51

twoj test z kompresorem to kicha co innego jak silnik zasysa a co innego jak dmuchasz powietrzem na filtr.

wyscigi moge zrozumiec.

moze sprawdz na samym filtrze na odkrytym dolocie moze ta pucha wprowadza zawirowania.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

Elaith
Forumowicz

przez Elaith » 2006-07-17, 00:05

Moze i masz racje, ze kicha z tym kompresorem. Jednak standardowy filtr przepuszcza tego typu strumien powietrza.

Co do zasysania... tak zgadza sie, wiem o tym... tylko ze w tym przypadku powietrze bylo zasysane jedynie przez ta siateczke w przedniej czesci filtra. Podejrzewam, ze ta cala bawelna, czy czego oni tam uzyli, mogla sie skleic... cokolwiek i stad takie akcje.
Moze i pucha wprowadza wibracje, ale z tego co wiem air boxy z zalozenia powinny byc bardziej efektywne w zasilaniu silnika powietrzem.

Pozdrawiam

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-18, 00:23

taka sytuacja moglaby miec miejsce jak zamiast olejkiem nasaczyliby smarem do lancuchow rowerowych, ktory niezle klei :)

umyj filtr i sprawdz, a lepszym testem bedzie jesli przystawisz go do ust i dmuchniesz powietrze - nie powinno robic cisnienia.
---------------

Elaith
Forumowicz

przez Elaith » 2006-07-18, 00:33

Tak tez robilem :) Powietrze nie przechodzi przez filtr. Sprawdzane po umyciu.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-07-18, 00:36

reklamuj go. ja dmuchalem w swoj, ktory mam na odmie i bezproblemowo idzie, a tez simota.
---------------

Poprzednia strona