crx ed9 d16z5 nie chce złapać temperatury
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2005-10-22, 20:55

dzieki za pomoc silnik lapie temperature w 5min :zaskoczony:

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-02-11, 02:34

odświeżam temat.

u mnie od 2 dni nie podnosi się wskazówka od temp. wody :( silnik jednak się normalnie nagrzewa i w środku grzeje. obstawiam że to czujnik temperatury ale który to element na schemacie? 18 czy 20?

schematy.php?schematy=images_II/schematy/ed9/silnik/engine_sub_cord

ps. a może to jednak termostat mimo że w środku robi się ciepło po kilku minutach? dodam jeszcze że po nocy jak odpalam to przez 2-3 minuty ma strasznie niskie obroty 0-500rpm i dopiero po tych kilku minutach wchodzi na 1500-2000rpm i normalnie zaczyna pracować.

ps2. 18 i 20 to dwa czujniki temp?

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-11, 03:17

jesli termostat sie nie otwiera to ci zagotuje wode w nagrzewnicy, wiec sprawdz czy sie fura nie przegrzewa, przejedz sie z 3-4 km i sprawdz czy chlodnica jest ciepla i wentylator nie kreci ciagle

jeden z czujnikow mierzy temp i przesyla dane do komputera a drugi czujnik jest do wskaznika na desce, jeden z czujnikow po prostu mogl pasc.
Ostatnio edytowano 2006-02-12, 01:08 przez merfi vtec, łącznie edytowano 1 raz
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

dominik216
Forumowicz

Samochód: ATS Tourer & ATR

przez dominik216 » 2006-02-11, 10:57

Ja takze mam taki problem...kilka razy pisalem na temat termostatu, najpierw mi wysiadł, to go wymienilem niby bylo ok, ale...przy mrozie 20 stp właczał sie wentylator i schładzał tak mocno silnik że nie nienagrzewał sie do temperatury w której mógłby otworzyć układ..myslalem ze to znów termostat kupiłem nowy i znów to samo...mysle sobie co jest(płatna kobieta) grane???
No ale nagle mnie oswieciło i odłączyem wentylator..układ otwarł sie od razu -dosłownie po kilku sekundach...
Nawet jak stoje w korku kilka minut jadac z pracy temperatura ani drgnie-nie rośnie,jednak teraz jest zimnmo i jest ok ale do wiosny tuż,tuż.... chciałbym wiedzieć który z czujników jest za to odpowiedzialny za załączanie wentylatora :) ..
Było AAS, ED9, EE8,BB9,EJ9, EP1
Obecnie ATS & ATR

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-02-11, 11:20

dominik216 napisał(a):Ja takze mam taki problem...kilka razy pisalem na temat termostatu, najpierw mi wysiadł, to go wymienilem niby bylo ok, ale...przy mrozie 20 stp właczał sie wentylator i schładzał tak mocno silnik że nie nienagrzewał sie do temperatury w której mógłby otworzyć układ..myslalem ze to znów termostat kupiłem nowy i znów to samo...mysle sobie co jest(płatna kobieta) grane???
No ale nagle mnie oswieciło i odłączyem wentylator..układ otwarł sie od razu -dosłownie po kilku sekundach...
Nawet jak stoje w korku kilka minut jadac z pracy temperatura ani drgnie-nie rośnie,jednak teraz jest zimnmo i jest ok ale do wiosny tuż,tuż.... chciałbym wiedzieć który z czujników jest za to odpowiedzialny za załączanie wentylatora :) ..

nazywa sie to "czujnik wlaczania wentylatora" dostepny w wiekszosci sklepow z czesciami za jakies 30 - 40zl

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-02-11, 15:49

Ja zalałem octem układ chłodzenie i pojeżdziłem tak 3 dni to potem tyle syfu leciało

dolałeś octu do już wlanego płynu chłodzącego czy zalałeś cały układ octem. a może była to woda z octem? ile buteleczek octu dolałeś? :)

ps. co do temp u mnie, to sprawdziłem i w trakcie jazdy temp spada na minimum na wskaźniku, ale jak tylko troszkę postoi z włączonym silnikiem to od razu łapie temp. jednak woda się nie gotuje.
wnioskuję że jest zepsuty termostat w ten sposób, że jest cały czas otwarty nawet jak jest zimno i w ten sposób woda płynie przez duży obieg i nie daje silnikowi się zagrzać. wtedy to miało by sens, bo od momentu odpalenia jeśli jest otwarty to może być to przyczyną tego, że mam za małe obroty tj. 0-500rpm, a dopiero po chwili wchodzi na 1000-2000rpm.

macie jeszcze jakieś ciekawe uwagi?

ps2. gdzie najszybciej kupić termostat i uszczelkę pod niego?

poll
Forumowicz

re

przez poll » 2006-02-11, 18:13

Kamilos mi się wydaje ze to termostat a jeśli chcesz kupić to jedź do olimpu jak do niego wchodzisz wejściem prawym to na piętrze jest sklep z częściami do japońców i tam maja na bank a na dole pod schodami jec JC więc tam też powinni mieć koszt ok. 45zł

Poprzednia strona