dolot
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2005-06-26, 18:53

Zapomniałem o dolotach do puszki :oops:
Ale i tak się mylisz. Długość rezonansowa jest od puszki filtra a dokładniej od powierzchni filtra do przepustnicy. Kanały przed filtrem to osobna dłygość rezonansowa. Razem nie możesz ich liczyć bo to tak nie działa.

Tak czy inazej. Masz linka do testa wojtrek-a i jasno widać że taki dolocik z filterkiem jednak coś daje

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-26, 19:15

hehe dla Twojedo spokoju sumienia niech będzie ze masz racje. Nie w tym sek zeby sie dochodzić. Choć wolałbym aby czytający to mieli jako taki pogląd na sprawe.
A sprawa ma sie tak ze w całym dolocie jaki stanowi sam początek, gdzie powietrze jest pobierane, poprzez puszke z filtrem, która jednocześnie jest objętością rezonansową, az do samego kolektora dolotowego zachodzą zjawiska falowe kolego :)
A w zjawiskach falowych mamy doczynienia z tzw. strzałkami i węzłami. :)
I taki filtr dla fali nie stanowi żadnej przeszeszkody. Dla jednostannie płynącego powietrza tak, ale dla fal duzo mniejsze.
I w tym sęk aby filtr stanowił na tyle małą przeszkode alby całą energia tej fali odkładała sie na wzrost cisnienia w miejscach nazwanych strzałkami, zamiast zamieniać sie w ciepło na filtrze. ;)
To jest moja teoria, ale jak udowodnisz mi, ze rura doprowadzająca powietrze do puszki nie stanowi integralnej częsci, w której zachodzą rezonansy to ukłonie sie nisko.
Odrazu zaznaczam, ze chodzi mi o uzasadnienie z natury fizycznej ;)
Moja pasja to Akustyka a wiec i fale wiec stawiam ze sie nie myle ;)

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-27, 10:29

Dolot seryjny to szereg kompromisów. Zwłaszcza natury dźwiękowej i utrzymania momentu na niskich i średnich obrotach. Rzeczywiście wówczas taki "pokręcony" dolot, z puszkami rezonansowymi i innymi ustrojstwami jest dobry, zapewnia odpowiednie zawirowania, minimalizuje hałas ALE
Na wysokich obrotach zawirowania już tylko przeszkadzają, tam najbardziej liczy się po prostu przepływ powietrza (jak najchłodniejszego)...a nie da się ukryć że właśnie prosta (no minimalnie poskręcana) rura i filtr wysokiego przepływu najlepiej to zapewniają.
Sprawa jest oczywista: prosta rura ze stożkiem tnie moment na dole praktycznie zawsze, często również jest gorsza w średnim zakresie ale rekompensuje to sporo lepszą górą.
Dlatego nie jest to rozwiązanie dla kogoś kto raczej nieczęsto zapuszcza się w wyższe rejestry obrotomierza, nie jest dla kogoś kto jeździ spokojnie i się nie ściga, nie jest też na pewno dla kogoś lubującego się w jeździe ekonomicznej. Jest dla ludzi którzy wykorzystają polepszoną górę, uwielbiających dźwięk wysokoobrotowego silnika i nie stroniących od ścigania. Zresztą dolot jest tylko wstępem do poważnych modów - bez niego wiele nie zdziałasz...
Koniec...

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-06-27, 12:44

tak jak kras mowi, srednia i krotka rura psuje osiagi na niskich obrotach bo na 5 biegu (tak jak Syncro zapodal stronke) ma sie okolo 2500 przy 80km/h i jakies 3500 przy 120km/h.
dlatego jesli decydujemy sie na wsadzenie stozka to powinien on byc na dlugim dolocie (rurze) nawet moze wchodzic w nadkole (miejsce po zbiorniku powietrza).
wtedy ekonomia i moment na nizszych obrotach sa zachowane a na wyzszych mniejszy opor powietrza pozwala na lepsze doladowanie silnika.
.
nastepna korzysc to stozek jest odizolowany od komory silnika gdyz ciagnie powietrze z dolu.
wada jest szybkie zabrudzenie stozka, jednak korzysci sa znaczne.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 15:11

tak, zgadza sie wszystko. Dobrze rozumiemy wszyscy zalezność miedzy średnicą, długością a obrotami przy, których rezonansy w dolocie pomogą w lepszym napełnianiu cylindrów.
Ale chciałbym zauwazyć jaką role pełni puszka rezonansowa.
otóz jeśli ktoś wykona dolot długi jak ten z podanego wątku, schowa go za błotnik, ALE wykona go z rury o średnicy 100mm, to efekt zauwazalny na obrotach będzie taki sam jak z krótką rurką i filtrem w odległości powiedzmy 30cm od kolektora. Róznica polegać będzie na tym wyłącznie, ze dłuższa I PROPORCJONAKNIE GRUBSZA RURA da lepszy przyrost mocy. Mówie cały czas pod warunkiem strojenia jej na te same (wysokie ) obroty.
To są zjawiska akustyczne wykorzystywane w głosnikach Basreflex. Tam takze chodzi o rezonans. Mozna dać tunel o średnicy 3cm i długości 4 cm(on da podbicie efektywności pod względem róznicy ciśnień ale małe) bądz mozna dać lunel o srednicy 10cm długi na 70cm. (on da podbicie efektywności przy takiej samej częstotliwości - tu częstotliwość ma związek z obrotami- ale podbicie da efekt porównywalny z włączeniem drugiego głosnika! )
Mam nadzieje ze przyrównanie tych zjawisck akustycznych zachodzących w samochodzie do tych zachodzących w kolumnach nieco przyblizy tematyke.

aaa i najwazniejsze :)
Puszka:
Przy takiej rurze 10cm aby przeniesc max rezonans na nizsze czestot/bądz obroty nalezy dodać odpowiednią puszke w ukdład. Zpowoduje ona wzrost mocy w nizszych obrotach przy zachowaniu nadal duzego podbicia, które jest proporcjonalne do średnicy rury doprowadzającej owe powietrze do kolektora.
Fiu... mam nadzieje ze to sie da zjeść.

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-27, 16:01

Puszka rezonansowa znajdująca się w zderzaku CRX to jedynie sztuczne zwiększenie pojemności układu i wygłuszenie szumów...nie ma raczej wpływu na osiągi.
Koniec...

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 16:06

To teraz mi dałęś klina bo ja rzadnej puszki w zderzaku nie widziałem. A kazda puszka czy za czy przed filtrem ma znaczenie. Jeszcze raz powtórze ze dla rezonansów filtr stanowi znikomą przeszkode.
A objętość jakakolwiek ma wpływ na rezonansy w ukłądzie dolotowym. Jego długość tez ma znaczenie.
Wierz mi ze szumy nawet bez całego dolotu wcale nie istnieją. Skąd ma sie tam niby dzwiek wziąć??
To nie odkurzacz. Za wolno powietrze wchodzi zeby az tak szumiało...
turbo to tez nie jest. :?

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-06-27, 16:59

Mistrzu odglosy silnika powracajacej fali dzwiekowej odbijaja sie w rurce metalowej stad odglos wycia silnika. spalanie w silniku to nie nadmuchiwanie balona cieplym powietrzem, tylko wybuchy non stop.
.
po co tlumik na wydech sie wklada?? tak samo puszka dolotowa tlumi rezonans oraz wycisza prace dolotu, puszka to tlumik dolotu oraz jednoczesnie zasobnik powietrza przy naglym depnieciu na gaz.
.
oczywiscie nikt rozsadny nie wlozy rury 10 cm gdyz nastapi gwaltowny wzrost zuzycia paliwa i zmniejszone pod-cisnienie powietrza wtlaczanego.
generalnie srednica rury powinna byc zblizona do fabrycznej badz nieco wieksza z tym ze srednica wlotu do przepustnicyy powinna byc taka sama jak w przepustnicy na wlocie.
przy filtrze moze byc wieksza srednica dlatego, ze taki lejek poprawia predkosc i podcisnienie.
.
zauwazcie jakie srednice rur sa stosowane z intercoolera w silniku turbodoladowanym
nie przekraczaja 5-7cm. powietrza sie zmiesci bardzo duzo w takim przekroju.
srednica dolotu nie powinna byc duzo wieksza niz srednica ukladu wydechowego
max 50%
.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 17:32

Chyba nie do konca znasz budowe silnika.
Po wybuchu spaliny wydostają sie kolektorem wydechowym. Nie mają kontaktu z puszką od filtra powietrza. Dzwiek wydobywany przez układ dolotowy moze być jedynie następstwem wpadania powietrza z dolotu w rezonans z silnikiem.
Logiczne ze potrzebny jest tłumik na wydechu bo zadaniem jest stłumienie fali akustycznej towarzyszącej wzrostowi ilości gazów w cylindrze.

Zasobnik powietrza? Wiesz co mówisz? :|

Czemu przy rurze 10cm ma nastąpić nagły wzrost spalania? Mozesz mi to fizycznie wyjaśnić? Przeciez rura 10cm ma zerowe opory dla powietrza wiec auto zachowa sie jakby miało wprost idealne doprowadzenie powietrza. Napełnianie powinno wzrosnąc o pare procent.
Podcisnienie powietrza wtłaczanego?? :|
przeciez im mniejsze podcisnienie tym lepiej. Wierz mi ze turbina nie tworzy podcisnienia tylko powoduje jego wzrost stąd mamy wzrost mocy. Podcisnienie w dolocie (czyli cisnienie mniejsze niz atmosferyczne) spowoduje ze do silnika nie zdązy napłynąć normalna dawka powietrza. To zarejestruje przepływomierz i dawke paliwa zmniejszy. Czyli tracimy moc.
zresztą nie będe tego dalej komentował
w 70%nie masz racji. :?:

Kras
Forumowicz

przez Kras » 2005-06-27, 19:45

Passat_EQ napisał(a):To teraz mi dałęś klina bo ja rzadnej puszki w zderzaku nie widziałem.

Może u Ciebie w aucie ktoś już ją wyjął??? :mrgreen:

Passat_EQ napisał(a):A kazda puszka czy za czy przed filtrem ma znaczenie. Jeszcze raz powtórze ze dla rezonansów filtr stanowi znikomą przeszkode.

Tak, dla rezonansu dźwiękowego owszem. Ale dla różnych fal powietrza papierowy filtr fabryczny jest sporą przeszkodą...spróbuj kiedyś oddychać przez taki to sam zobaczysz.

Passat_EQ napisał(a):Wierz mi ze szumy nawet bez całego dolotu wcale nie istnieją.

Nie istnieją??? To zdejmij całe orurowanie i zostaw samą przepustnicę. Niech ktoś usłużny wsiądzie do auta, zapali silnik i depnie gaz w podłogę. Wtedy USŁYSZYSZ 8)

Passat_EQ napisał(a):Skąd ma sie tam niby dzwiek wziąć??
To nie odkurzacz. Za wolno powietrze wchodzi zeby az tak szumiało...
turbo to tez nie jest. :?

Bo szumy ssania to nazwa kolokwialna. Oczywiste jest że sam szum powietrza to dźwięk daleko cichszy od echa wybuchów w cylindrach i prawie wcale go nie słychać - tu chodzi o całość hałasu wydobywającego się z silnika i właściwie motylek przepustnicy i zawory są jedynymi jego tłumikami. A że zawory rytmicznie się otwierają a przepustnica jest prawie zawsze otwarta to używa się skomplikowanej budowy rur i puszek dolotowych...
Koniec...

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 20:10

Tak, dla rezonansu dźwiękowego owszem. Ale dla różnych fal powietrza papierowy filtr fabryczny jest sporą przeszkodą...spróbuj kiedyś oddychać przez taki to sam zobaczysz.

Czyli przyznałeś mi racje wiec oznacza to ze objętość rezonansowa znajduje sie takze przed filtrem. O to mi chodziło. Nie neguje ze powietrze ma problem z przejściem przez filtr. Chodziło mi jedynie o to ze długość rury która jest liczona do rezonansu to cały dolot od samiuśkiego począteczku wlotu do samiutkiego konca saworka :)
Wtedy USŁYSZYSZ

No dobrze coś tam usłysze, ale zgodzisz sie ze mną ze te odgłosy są niemal niesłyszalne w porównaniu do wydechu nawet seryjnego CRXa. ;)
Bo szumy ssania to nazwa kolokwialna. Oczywiste jest że sam szum powietrza to dźwięk daleko cichszy od echa wybuchów w cylindrach i prawie wcale go nie słychać - tu chodzi o całość hałasu wydobywającego się z silnika i właściwie motylek przepustnicy i zawory są jedynymi jego tłumikami. A że zawory rytmicznie się otwierają a przepustnica jest prawie zawsze otwarta to używa się skomplikowanej budowy rur i puszek dolotowych...

Ależ naprawde jest masa innych sposobów aby zniwelować te drobniutkie szumy. W sumie wystarcza juz kawałek rury która musi być przy kolektorze aby wogóle jakoś coś tam wpiąć. A puszki poza tym ze posiada filtr ma duzo bardziej rozbudowane zadanie.
Ty widzisz to jako tłumiki,
ja widze w tym komory rezonansowe.
Jednak, zebyś mógł na to tak spoglądać, musiałbyś zainteresować sie głębiej akustyką. Niestety jednak nijak nie jest ona spokrewniona z motoryzacją.

ooo przypomniało mi sie. Nie wiem czy ktoś mógłby znaleźć startującą na 1/4mili starą Corse Gekon. Na turbo. Jak ktoś mógłby pokazać zdjęcie spod maski. Tam znajduje sie taki jakby balonik na kolektorze dolotowym. Wykonany on jest z mosiądzu chyba. Ciekawe czy to tez dla Ciebie będzie tłumik ;) bo jeśli tak to słabo coś działa bo z 300metrów słychać silnik tego auta. ;)

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2005-06-27, 20:14

ooo przypomniało mi sie. Nie wiem czy ktoś mógłby znaleźć startującą na 1/4mili starą Corse Gekon. Na turbo. Jak ktoś mógłby pokazać zdjęcie spod maski. Tam znajduje sie taki jakby balonik na kolektorze dolotowym. Wykonany on jest z mosiądzu chyba. Ciekawe czy to tez dla Ciebie będzie tłumik ;) bo jeśli tak to słabo coś działa bo z 300metrów słychać silnik tego auta. ;)

http://www.gekocars.pl/wyscigi/2004/corsa2004_13_.JPG
http://www.gekocars.pl/wyscigi/2004/corsa2004_12_.JPG
http://www.gekocars.pl/wyscigi/2004/corsa2004_14_.JPG

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 20:18

Jak sie nie myle to jest ta aluminiowa(jednak :oops: )puszka która znajduje sie na dolocie.
Załoze sie ze ta puszka to nie tłumik :)

lechu
Forumowicz

przez lechu » 2005-06-27, 20:31

a moze o to chodzi:
http://www.gekocars.pl/wyscigi/2003/ImCorsa1_.jpg
ale imo daleko temu czemus do dolotu :)

Passat_EQ
Forumowicz

przez Passat_EQ » 2005-06-27, 20:34

hehe, nie to jest zapewne osłona termiczna z jakiejś blachy mosięznej bo tam jest kolektor...ale spalinowy :P
Ale na tej focie ładnie widać "gasnice" o której mówie ;)

Poprzednia strona   Następna strona