Drift'owanie CRX'em!
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2006-09-26, 02:08

No tak tak otworzyc dzial technika jazdy ... i zaraz beda nowe topiki na forum w dziale kupie ...
1.kupie felge
2.kupie wahacz
3. kupie drazki stabilizacyjne
... itp itd ... moze lepiej nie piszmy jak robic drifty bo sie coniektorzy podnieca i zaczna cwiczyc hopki na krawezniki ... 8)
Podpis już chyba dawno nieaktualny :D
ed9 -> ee9 -> what next ??? =]
www.beerhondawawa.pl
www.arsperformance.ksu.pl

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-09-26, 08:44

to może lepiej nie dodawać koni tylko je odejmować aby coniektórzy nie rozwalili samochodu od zbyt szybkiej jazdy? ;)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 09:42

No tak tak otworzyc dzial technika jazdy ... i zaraz beda nowe topiki na forum w dziale kupie ...
1.kupie felge
2.kupie wahacz
3. kupie drazki stabilizacyjne
... itp itd ... moze lepiej nie piszmy jak robic drifty bo sie coniektorzy podnieca i zaczna cwiczyc hopki na krawezniki

Tak chyba rozumowały pieski które wlepiły mandat naszemu koledze. A jest to błąd - odsyłam do wcześniej wspomnianej "Szybkości bezpiecznej" S.Zasady. Twierdzi on w swojej książce, że najlepszym sposobem, abyśmy jeździli bezpieczniej, jest abyśmy znacznie lepiej poznali nasz samochód i technikę jazdy, z rajdowymi technikami włącznie, a wtedy będziemy przygotowani na właściwą reakcję w niebezpiecznej sytuacji.

Być może niektórzy z nas urwą wahacz albo pokrzywią felgę - za to unikną w przyszłości dachowania po kilku niezaplanowanych bączkach lub pójścia na czołówkę i kasacji auta.

Ćwiczenie driftu jest o wiele bezpieczniejsze niż to co wielu z nas i tak robi w codziennej jeździe - jeździmy bardzo szybko, i szybko bierzemy zakręty, bo CRX ma niezłe możliwości i to nas korci. Dlatego co jakiś czas ktoś się rozbija - a szkoda. Poprawienie techniki jazdy jest jak najbardziej wskazane. A skoro dział miałby się nazywać "Technika jazdy", a nie "Drifty", porozmawiamy w nim również o tym jak bezpieczniej śmigać w codziennej jeździe, zwłaszcza w zimie!
Stock music for videos - http://tj.krakow.pl/muzyka/

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2006-09-26, 10:12

TJ masz 30 alt i piszesz takie glupoty .... przeciez na tym parkingu chodza ludzie ... jakby mu jakies dziecko ktoremu pilka wypadla wyskoczylo pod maske to wtedy co by bylo ???? Nie pomyslales o tym ???
I nie mow ze My jezdzimy szybko, ze bierzemy szybko zakrety ... bo nie masz zielonego pojecia kto jak jezdzi i co kogo kreci.
www.beerhondawawa.pl

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 11:18

Nie widziałem parkingu więc nie wiem czy po nim chodzili ludzie. My robimy spoty nocą na pustym parkingu pod supermarketem i widać na 50m że nikt nie wskoczy pod koła, i z takimi warunkami mi się skojarzyło. To co innego niż zatłoczony parking pełen chodzących wszędzie ludzi, ale nie sądzę żeby ktoś w takich warunkach ćwiczył drift :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:

I nie twierdzę jak wszyscy z nas jeżdżą, twierdzę że niektórzy lubią trochę poświrować. Nie chciałem obrazić tych, którzy chlubią się bardzo cywilną jazdą! Może jest ich większość. Ale pozostaje kilka osób ze mną włącznie które lubią czasem poszaleć i je miałem na myśli. :poklony: :poklony:

Michael-CRX
Forumowicz

przez Michael-CRX » 2006-09-26, 11:30

xi0nc napisał(a):TJ masz 30 alt i piszesz takie glupoty .... przeciez na tym parkingu chodza ludzie ... jakby mu jakies dziecko ktoremu pilka wypadla wyskoczylo pod maske to wtedy co by bylo ???? Nie pomyslales o tym ???
I nie mow ze My jezdzimy szybko, ze bierzemy szybko zakrety ... bo nie masz zielonego pojecia kto jak jezdzi i co kogo kreci.

Spokój ludzie, nie najeżdżać na siebie :( Kulturka dyskusji to podstawa, więc dajcie spokój.

Dyskusja - tak, agresja wobec siebie - nie. :nieok:
The storm seemed to lose its frenzy. The ragged clouds gave way to the stars above... a bit closer to heaven.

kamilos
Moderator

przez kamilos » 2006-09-26, 11:47

czekamy na decyzje MF :) jednak nie wiem czy jest sens zakładania nowego działu bo tematów pewnie będzie tylko kilka które można wrzucić w Techniczne :)

TJ
Forumowicz

przez TJ » 2006-09-26, 15:34

Dawno bym więcej pisał o technice ale a) nie chciałem śmiecić w niewłaściwym dziale, b) póki nie ma śniegu nie ćwiczę za dużo bo szkoda mi zawieszenia i opon - zima to najlepsza pora na naukę - oczywiście na dużym pustym placu, gdzie nie stwarza się niebezpieczeństwa!

Mam nadzieję że jest więcej osób które mają coś więcej do powiedzenia na temat techniki jazdy, a wszystkim trochę rad się przyda!

sssnnn
Forumowicz

przez sssnnn » 2006-09-26, 15:59

xi0nc napisał(a):TJ masz 30 alt i piszesz takie glupoty .... przeciez na tym parkingu chodza ludzie ... jakby mu jakies dziecko ktoremu pilka wypadla wyskoczylo pod maske to wtedy co by bylo ???? Nie pomyslales o tym ???

Nie bój sie, jakby chodzili ludzie i jakby dzieci wybiegały tam za piłkami to bym tam rękawów nie zaciągał. A jak ty lubisz tylko spokojną jazde to nie wiem czego szukasz w tym temacie...

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2006-09-26, 17:01

Czy ja napisalem ze tam ktos byl ??? Napisalem "Jakby" to po 1.
Po 2 ... lubie szybka jazde ale pod warunkiem ze jak bedzie cos nie tak to zabije samego siebie a nie 5 osob postronnych na jakims przystanku czy tym podobnym ...
Ja bym jeszcze do takiego dzialu dolozyl minimum wiekowe :rotfl: bo widze chlopaki maja rok prawko i za mistrzow kierownicy sie uwazaja ...
www.beerhondawawa.pl

sssnnn
Forumowicz

przez sssnnn » 2006-09-26, 17:18

A kto mówi że za mistrzów? Zresztą prawko można mieć rok ale to nie znaczy ze tylko rok siada się za kółkiem. Prawko to było tylko pozwolenie na wyjazd na miasto...
A jak robisz sobie przedziały wiekowe że w jednym roku uczysz sie szybko jechac prosto, drugiego szybko wchodzic w zakręt, trzeciego ewentualnie zaciągnąć rękawa itd. to powodzenia, napewno szybko bedziesz niezły

Friboo
Forumowicz

przez Friboo » 2006-09-26, 19:03

dokladnie prawko to tylko swistek niektorzy nie maja prawka i jezdza bardzo dobrze a znam takich co maja prawko dobre kilkanascie lat i jezdza beznadziejnie... Btw Robert Kubica zrobil prawko calkiem niedawno bodajze :razz:
I jeszcze instruktor podobno mu mowil ze z niego nie bedzie dobry kierowca :rotfl:

pitstoop
Forumowicz

przez pitstoop » 2006-09-26, 19:09

ja jestem za stworzeniem takiego działu , mam prawko 8 lat jeżdze jakieś 10 lat i nadal się ucze , a ostatnio nauczyłem sie przy drifcie krzywić felgi i przestawiać tylna belke tak że kolo z lewej strony wystawało jakieś 5 cm
PAMIĘTAJCIE aby sprawdzić najpierw jaką przyczepność mają wasze opony na danym podłożu!!!
Auto Alarmy,centralne zamki, immobilisery - MONTAŻ serwis tel .667559655

xi0nc
Forumowicz

przez xi0nc » 2006-09-26, 19:26

Moze mi powiecie ze majac 19 lat i rpawko przez rok umiecie jezdzic ??? :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: wolne zarty ....
Tacy wlasnie zawodowcy najczesciej gina na drogach ...
www.beerhondawawa.pl

lelo
Forumowicz

przez lelo » 2006-09-26, 20:05

xi0nc napisał(a):Moze mi powiecie ze majac 19 lat i rpawko przez rok umiecie jezdzic ??? :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2: wolne zarty ....
Tacy wlasnie zawodowcy najczesciej gina na drogach ...

Witam

xiOnc a możesz mi powiedzieć co ma wiek i to jak długo posiada się PJ, do rozwagi kierowcy ??! Wystarczy jeździć z głową, bo według Twojego toku myślenia to dziadek który jest ślepy i ma prawko od 60 lat jeździ lepiej od 19 latka. :rotfl2:

Koniec OT.

Powiem tyle że taki dział przydał by się nie jednemu, żeby wiedzieć jak zachować się np: zimą i nie doprowadzić do tragicznego wypadku.

Pozdrawiam.

Poprzednia strona   Następna strona