wymiana paska rozrządu - KILKA PYTAŃ
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Sebastian_O
Forumowicz

wymiana paska rozrządu - KILKA PYTAŃ

przez Sebastian_O » 2006-01-28, 16:03

Witam !

Mam zamiar wymienić pasek rozrządu z całą resztą tego majdanu :) i mam w związku z tym pytania:

1. Odkręcanie koła pasowego... Ciężko idzie ??? Bo widzę że ma być dokręcone na 115Nm czyli dość mocno...
2. Jak jest z dostępem do tego koła (odkręcać od komory silnika, czy na przedłużkach od strony koła) ?
3. czy trzeba (pewnie trzeba) zablokować jakoś wał, żeby się nie kręcił przy próbie odkręcania i jak to zrobić ??
4. czy po zdjęciu łapy silnika silnik nie odpanie w dół ? (trzeba go czyms podsteplować czy nie ?)
5. NAPINACZ ! Poprostu odkręcam tę śrubę mocującą, wymieniam wszystko i dociskam/dokręcam, czy jest tu gdzieś jakiś hohlik na który trzeba uważać ?
6. Jak mocno naciągać pasek ?
7. Od razu wymienię pompę wody. Będzie do niej bezpośredni dostęp, czy trzeba jeszcze coś dodatkowo rozbierać ??

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-01-28, 17:03

1. Ciężko i to przez kilka obrotów.
2. Ja odkręcałem stojąc w kanale. Jedna ręka na przyżądzie do uchwycenia koła druga na kluczu. Ale koło trzeba zdjąć i jest dostęp do kilku żeczy, mn żeby znaki było widać.
3. Są różne patenty ja stworzyłem przyżąd do tego. Tylko nie wiem dokładnie jak to wygląda w D-seri.
4. Opadnie i dobrze jest coś podstawić. Jednak żeby przełożyć pasek musiałem opuścić silnik i zdemontować jedną połówke łapy.
5. Dociskasz, dokręcasz.
6. Hm trudne pyt. Ja to na oko robiłem ;) Nie wolno przesadzić z naciąganiem. Dużo słabiej niż np napędu alternatora. Na długim odcinku pasek ma się uginać pod małą siłą. Treudno to jakoś sensownie opisać :P
7. Tego nie robiłem.
Ostatnio edytowano 2006-01-28, 20:12 przez Walter, łącznie edytowano 1 raz

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-03-02, 16:24

piszcie piszcie Panowie i na koniec moze jakis know how do porad dla Mr Malcolma
bo sa inni ktorzy sie do tego malymi kroczkami zblizaja

eeeeeeeeeeeeeee no pochwalilby sie ktos co i jak! leza dwa komplety do wymiany i chcialem sie w eekend albo w tygodniu za to zabrac ale rpzydaloby sie troche cennych uwag!

PISAC prosze!! ;)
"Był CRX - jest Subaru, lecz jednak sentyment w sercu zostaje..." - Ptasior

ceer
Forumowicz

przez ceer » 2006-03-02, 19:01

w wiekszosci zgadzam sie z walterem z tym ze u mnie kolo pasowe sie dosyc latwo odkrecilo sciagnolem kolo i zablokowalem na szpilkach(np. podpierasz czyms jakims klockiem itp) wrzucilem bieg i odkrecilem ale najwazniejsze jest zebys zalozyl nowy pasek tak samo jak byl stary zalozony wedlug cech a naciagniecie paska sprawdza sie po przeciwnej stronie gdzie jest pompa wody w miejscu gdzie pasek ma najwieksza dlugosc bez zadnych kolek po drodze
CRX CREW

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-03-02, 19:53

no w manualu jest ze na tym dlugim odcinku ma pod malym naciskiem sie uginac... takie profesjonalne naciaganie :) ok zabki akos pooznaczam kreseczki celowniczki..... zobaczymy. silnik podpierac bo w manualu nic o tym nie ma a ktos na forum pisal ze w jego Vti tzreba bylo... no i dobra. piszcie co jeszcze jakies pomysly a w przyszlym tyg dam znac czy udalo sie czy szukam glowicy 8)

Walter
Forumowicz

przez Walter » 2006-03-02, 20:34

Mam jeszcze do wymiany rolne napinacza to może jakieś fotosy porobie. Ale to nie szybko bo czekam na jedną rzecz. Sprawa dosyć prosta jest najpierw się rozbiera potem składa tylko na kilka żeczy trzeba uwage zwrócić.

tomek
Forumowicz

przez tomek » 2006-03-02, 20:45

przed odkręceniem pompy nie zapomnij spuścić płyn chłodzący 8) .

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-03-02, 21:38

pompy nie kupilem :) wiec sam rozrzad. no mam zamiar jak zwykle robic fotki dla malcolma ale pewnie po peirwszej wkrece sie w dlubainie i zapomne o reszcie fotek :) zazwyczaj tak jest :) pozaznaczam pokombinuje i moze ebdzie dobrze. tzrymajcie kciuki a jak jakies uwagi jeszcze to pisac! moze ktos tor obil to napisal by w punktach najwazniejsze uwagi

Mariusz19b
Moderator

przez Mariusz19b » 2006-03-02, 22:26

uwaga: lepiej zakupic pompe teraz a przynajmniej sprawdz stan uszczelki i ja wymien bo sparcieje predzej czy pozniej, uszczelka 200tys km nie wytrzyma w zyciu

gesiu
Forumowicz

przez gesiu » 2006-03-02, 23:54

Ja jak wymienielm pasek za h... nie moglem ruszyc sruby na kole pasowym, zlozylismy wsystko do kupy i pojechalismy na wulkanizacje :D, tam mieli taki pistolecik do kol, podjechalem skrecilem kola na maksa, gosciu pyk i sruba odkrecona, lekko przykrecil. wrocilem na miejsce i bez klopotu wymiana poszla. Odrazu wymien pompe, nowy pasek moze pompe wodna zalatwic (inna sila naciagniecia)nie jest to wielki koszt, a bawic sie znou w wymiane i nie zadne JC. przypominam ze pasek mishubosi 100000 wytrzymuje!!!rolka wiadomo tez nowa.cala operacja trwala kolo 2h, aha i kolo pasowe pozniej dociagasz ile wlezie (w czaie jazdy sama sie dokonca dokreci). wszystko robione w ed9.Pozdrawiam

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-03-03, 00:17

Co do tego z jaka sila ma byc pasek naciagniety to nic nie kombinujcie ! On sie sam naciagnie jak sruba od napinacza bedzie poluzowana i wal obrocicie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazowek zegara. Potem wystarczy dokrecic srube od napinacza i Wsio gotowe :) W manualu jest pieknie opisane i narysowane wszystko co potrzeba.

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-03-03, 14:25

napinacz ma niby sprezynke ale to nie jest do konca tak. zeby miec pewnosc to
na najdluzszym odcinku bierzemy pasek w dwa palce i obracamy go jakbysmy chcieli go przewrocic na druga strone.
nie powinien sie obrocic pasek wiecej jak 90 st od pierwotnego polozenia- metoda sprawdzona. jezeli jest luzniej dociagnac napinaczem.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

kukus
Forumowicz

przez kukus » 2006-03-03, 18:06

o prosze jaki sposob :) ale pasek mam tak sprawdzac po zalozeniu czy juz po skreceniu srubek i mchnieciu kolem by sie naciagnal? podejzewam ze po naciagnieciu ale zapytac nie zaszkodzi.

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-03-03, 19:24

merfi vtec napisał(a):napinacz ma niby sprezynke ale to nie jest do konca tak..

Ta niby sprezynka nie ma naciagac paska :) Pasek naciaga sie kiedy wal obracamy, bo walki rozrzadu daja opor co napreza. A sprezynka ciagnie wtedy napinacz i luzny pasek po prawej stronie zostaje przez nia pociagniety. Genialnie proste i skuteczne. Zakladalem tak dziesiatki razy pasek i tez na poczatku sprawdzalem naciag dla pewnosci, ale nigdy nie bylo potrzeby korekty.

[ Dodano: Pią Mar 03, 2006 5:50 pm ]
Tak jak manual mowi : manual_II_pliki/5-23.pdf

mahos
Forumowicz

przez mahos » 2006-03-03, 20:02

1)podpieramy silnik,odkrecamy lape,odkrecamy kolo i plastiki
2)sciagamy kolo pasowe(honda zaleca dokrecanie na 250 niutkow nie na 150...moze byc dokrecone mocno i powinno byc-jest na kleju do gwintow wiec jesli uslyszymy trzask to bez paniki
3)sciagamy kolo uwaga zeby nie zgubic klina ustalajacego,aha przed operacjami 2,3 ustawiamy rozrzad na koleczkach w punktach up pionowo...
4)odkrecamy napinacz i zdejmujemy pasek
5)sciagamy dolna zebatke wraz z podkladakami bo za nia sa punkty
6)wymieniamy pompe wody (honda zaleca co 200 tys ale juz w 30 hondach robilem po 150 tys wiec po co te robote robic 2 razy,a pompa GLB lubGLO kosztuja po 120 zl a to dobre firmy...oczyszczamy powierzcnie uszczelka pompy pod silikon i skrecamy wszystko tak jak odkrecalismy(jedna sruba w pompie krotsza-UWAGA)
putkty up na pasku nie beda sie idalnie zgrywac wiec sa pomocnicze pozine punkty na kolkach (- -)

wszystko zgrywamy z dolem zakladamy napinacz uwaga zeby dobrze zalozyc sprezyne i nic nie kombinujemy dokrecamy go na maxa-sam sie ustala bo to mimosrod)

i wsio gra :)

wal blokujemy starym dobrym sposobem:5 bieg i hebel na maxa(jesli sprzeglo jest zuzyte to nic to nie da bo wal bedzie sie obracac w skutek posligu i skrzynią nie zblokujemy)ale jak sprzeglo ok to git!
Ostatnio edytowano 2006-03-03, 21:18 przez mahos, łącznie edytowano 1 raz
EJ8 D16Y8 black bitch...
I was born to die not to drive slow....

Następna strona