Pocąca się uszczelka pod głowicą
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Matthias
Forumowicz

Pocąca się uszczelka pod głowicą

przez Matthias » 2005-11-19, 14:33

Mam pytanie , kupiłem crxa 91 d16a9. Zauważyłem że poci się uszczelka pod głowicą , jest tam malutki wyciek oleju. Czy jest to na tyle poważne zeby brać się od razu za wymnianę czy mogę tak jeździć i nie martwić się narazie ??
I druga sprawa , D16a9 a ma założoną sonde lambde tak jak d16z5 czy w takim przypadku komputer był zmieniony na inny właśnie z z5 czy to nie ma znaczenia ?

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-19, 15:23

Tak powinienes natychmiast wymienic uszczelke pod glowica...

ps 2 nic sie nie powinno dziac jezeli instalacja tez jest od z5, mi to wyglada na swap silnika poprostu

Dycha
Forumowicz

przez Dycha » 2005-11-21, 18:32

Matthias- mi sie tez poci juz 2 miesiac ale nie znacznie bardzo malo i jezdze :D
Pozdrowienia dla Hondziarzy !!!

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-11-21, 18:56

Mi sie poci 1.5 roku i zyje : :rotfl: daj sobie looz wymien jak rzygnie

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-21, 20:00

A potem jak rzygnie to wymienisz caly motor... powodzenia ja sie nie znam... niech sie wam poci...

Tylko jak sie woda z olejem wymiesza to bedziecie plakac...

Pozdrawiam

Bo zamiast wydac 500zl wydacie duzo wiecej...

Matthias
Forumowicz

przez Matthias » 2005-11-22, 00:40

Czy w przypadku jak by już wywaliło uszczelke na dobre koszt naprawy jest większy niż gdybym naprawił to teraz?
co jeszcze może sie stac?
Matthias

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-11-22, 00:49

Zmiesza sie olej z woda... moze sie zagotowac silnik co moze spowodowac usmazenie uszczelek... zatarcie silnika... woda kiepsko raczej smaruje... do tego dochodzi porzadne umycie bloku... miski olejowej.... glowicy...

w tej chwili przy wymianie uszczelki musisz kupic:

A. olej okolo od 60 - ??
B. filtr oleju 20zl
C. plyn do chlodnicy ok. 70z.
D. uszczelke pod glowice Hipol 120 Intercars okolo 200 Honda 380
E uszczelki na walki Honda okolo 120
F. Mozesz ale da sie to ominac, uszczelke pod pokrywe zaworow Honda jakies grosze nie pamietam lub silicon
G. zabielic glowice 50 zl

H. Sugerowana przez Honde wymiana szpilek w glowicy to juz koztowna robota bo tylko Honda cena detaliczna okolo 380 zl

Po wywaleniu uszczelki i wymieszaniu sie plynow dochodzi
Uszczelka pod miska olejowa
i bog wie co jeszcze sie rozsypie...

Pozdrawiam

PS. punkty A do G obowiazkowo... H wedle uznania mechanika...

To oczywiscie na gorze to pesymistyczny wariant... ale ja wychodze z zalozenia ze optymistyczne warianty zawsze kiepsko sie koncza...

Potem ustwienie zaworow dwukrotne na zimnym silniku pierwsze a drugie tez na zimnym silniku po przebiegu ok. 1000KM azeby miec pewnosc...

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2005-11-26, 14:50

mi też sie dalikatnie poci i sie tym nie martwie...
A tak na chłopski rozum to WODA DO OLEJU SIĘ NIE DOSTANIE !!! Bo olej jest podawany pod znacznie wyższym ciśnieniem, i jeśli by nastąpiła przerwa w uszczelce na miejscu KANAŁ OLEJOWY - KANAŁ CHŁODZENIA to olej pod wyższym ciśnieniem będzie sie wlewał do płynu pod niższym ciśnieniem...inaczej być nie może...
Poza tym, drobna nieszczelność powodująca minimalny wyciek zkanału olejowego na zewnątrz wcale nie świadczy o tym że zaraz uszczelka rozpadnie się... Najlepszym dowodem jest to że uszczelnki nie wydmuchuje zpod tulei cylindrów - gdzie są największe ciśnienia, temperatury i uszczelka najbardziej dostaje w tyłek...

Kontrolować poziom i czystość oleju, płyn w chłodnicy, jeździć i się nie martwić...
Nie ma żadnej gwarancji że po wymianie uszczelki na nową, pocenie zaniknie w 100%. Może być tak, że po np. paru miesiącach dalej się będzie pociło, a kupa kasy pójdzie w błoto...
Widać to pocenie to jest standardowa przypadłość hondy...

[ Dodano: Sob Lis 26, 2005 1:53 pm ]
kurcze z tą cenzurą...
Najlepszym dowodem jest to że uszczelnki nie [męski narząd rozrodczy] zpod tulei cylindrów
Miało być że USZCZELNI NIE W Y D M U H U J E spod tulei cylindrów...

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-11-26, 16:22

Sebastian_O napisał(a):
Kontrolować poziom i czystość oleju, płyn w chłodnicy, jeździć i się nie martwić...
Nie ma żadnej gwarancji że po wymianie uszczelki na nową, pocenie zaniknie w 100%. Może być tak, że po np. paru miesiącach dalej się będzie pociło, a kupa kasy pójdzie w błoto...

kurcze z tą cenzurą...
Najlepszym dowodem jest to że uszczelnki nie [męski narząd rozrodczy] zpod tulei cylindrów

wlasnie o to mi chodzilo :) to samo powiedzial mi mechanik w ASO! Elo

Matthias
Forumowicz

przez Matthias » 2005-12-03, 15:05

Dzięki chłopaki za słowa otuchy , miałem już trzy hondy tyle ze Civic , najmocniejszą to 1,6 na jednym wałku , tamte były słabsze , autko dostawało w palnik aż miło , ale oczywiście wszystkie serwisowe sprawy jak wymiana oleju itp były przeprowadzane na czas a silnik był suchutki jak pieprz , dlatego teraz troszke sie wystraszyłem ze poprzednik za mocno karcił crx-a i ten zaczął pomału już puszczać.
Inna sprawa ze autko jest zalane mobilem 5w50 przy przebiegu 176 tys km , co prawda jak mu sie wciśnie to ani dymka nie puści ale może to już czas pomysleć o półsyntetyku?
Matthias

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2005-12-03, 15:10

mi sie udało kupic cr-ke od pierwszego właściciela (a właściwie właścicielki) - facet teraz ok. 50 rok życia :-) kupił żone autko do jazdy na zakupy :-) (kasy ma w pieron i chyba z 5 aut w domu), samochód miał orginalny przebieg 113 tyś km, a zapocenie pod uszczelką było... Jest to minimalne zapocenie, ale jest :)
Oczywiście nic nie bymi, oleju nie ubywa, jestem baaaardzo zadowolony :P

Judge_Dread
Forumowicz

przez Judge_Dread » 2005-12-03, 23:08

Sebastian_O napisał(a):mi też sie dalikatnie poci i sie tym nie martwie...
A tak na chłopski rozum to WODA DO OLEJU SIĘ NIE DOSTANIE !!! Bo olej jest podawany pod znacznie wyższym ciśnieniem, i jeśli by nastąpiła przerwa w uszczelce na miejscu KANAŁ OLEJOWY - KANAŁ CHŁODZENIA to olej pod wyższym ciśnieniem będzie sie wlewał do płynu pod niższym ciśnieniem...inaczej być nie może...
Poza tym, drobna nieszczelność powodująca minimalny wyciek zkanału olejowego na zewnątrz wcale nie świadczy o tym że zaraz uszczelka rozpadnie się... Najlepszym dowodem jest to że uszczelnki nie [męski narząd rozrodczy] zpod tulei cylindrów - gdzie są największe ciśnienia, temperatury i uszczelka najbardziej dostaje w tyłek...

kurcze z tą cenzurą...

I tu sie mylisz... ze uszczelki nie wydm uch uje przy cylindrach.... nawet nie wiesz jak bardzo potrafi...

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2005-12-04, 01:09

hehe... potrafi wydmuchać... nie to miałem na myśli... chodziło mi o to, że wyciek, oleju a przerwa na uszczelce przy tulei cylindra nie ma nic ze sobą wspólnego...

Jeśli na cylindrach jest ciśnienie jak należy to jest OK, a to że się poci olejem, to niech się poci... nie ma to żadnego szkodliwego wpływu... a jak uszczelke wydmucha to już nie ma rady. wymiana i tylko wymiana...

QowaX
Forumowicz

Samochód: DC2

przez QowaX » 2005-12-04, 01:11

ja tak miałem w ciffie d15b2 poci sie ale co tam i skonczyo sie na nowej głowicy :D
a moglem tylko wymienic uszczelke pod glowica (z ktorej poozniej zostały resztki)
powiem jedno wszystkim jak sie nie wywrocisz to sie nie nauczysz !!
słuchac sie innych co sie przejechali !!
Silniki z Angli B16a2 B18c4 B18c6 K20 H22
692 313 587

Elementy z laminatu 692 313 587

https://www.facebook.com/EmpireRacing/

SERWIS MECHANICZNY
SWAPY
ELEKTRYKA
Oleje MOTUL

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2005-12-04, 01:16

dlaczego zaraz nowa głowica ???? Nie rozumiem tego. Przecież dorbny wyciek oleju nie jest w stanie czego kolwiek uszkodzić.... zresztą nie raz zdaża się że uszczelka NAGLE padnie i pozostaje TYLKO wymiana uszczelki i jest OK... a nie zaraz cała głowica nowa... Co się w tej głowicy może AŻ TAK zepsuć, że tylko nowa musi być ??? Chyba torchę przesadzasz....

Następna strona