naciaganie autka czy ktos to juz robil?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-04-16, 00:51

hmm troszke śmieszne rzeczy gadacie jeśli dobrze przeczytałem bo troszke wypiłem :P. Ja z ojcem naciągamy samochody i wcale nie mamy profesionalnego sprzetu ale profesionalnie to robimy. Chodzi poprostu aby go naciągnąć a potem młotkiem poklepać i sam sie powoli nastawia. Koszt zależy od skrzywienia :P teraz z tatą robie Passata który jest hmm (BARDZO) skrzywiony :P i kosztować to bedzie około 600zł z blacharką itd. najlepiej jak byś dał fotke od przodu i boku twojego samochodziku i wtedy można stwierdzić coś wiecej. Ale to nie jest takie strasznie drogie jak gadacie :)
Obrazek

banciu_87
Forumowicz

przez banciu_87 » 2006-04-16, 10:17

Bez profesjonalnego sprzetu nie mozna takich rzeczy robic "profesionalnie" od takiego naciagania czesto zalezy czy auto bedzie sciagalo czy tez nie. Wiec nie polecam takich samozwanczych profesionalistow bez sprzetu bo ja sie na takim przejechalem ( twierdzil ze to zrobi bez sprzetu) a teraz mam dodatkowe koszta i stracony czas. Wiec polecam tylko wyspecjalizowane zaklady do takich napraw , bo u mietka za flaszke to nie za bardzo dobrze to bedzie zrobione :)

_TrotyL_
Forumowicz

przez _TrotyL_ » 2006-04-16, 10:54

tere frere.....u nas naciagamy na kilka sposobow, rozpieraki, 12 hakow w scianach garau, liny i jazda naciagarkami. jak jusz taka mielonke ustawimy jako tako zeby dalo rade to gdzies przetoczyc to wtedy jedzie sie na geometrie, punkty kontrolne itd. Dodam ze prawie w kazdym aucie ktore wyszlo z tego monster garage trzeba po kilikuset km jeszcze dociagnac niektore elementy bo rama lubi sie "cofnac" szczegolnie przy duzych predkosciach :razz: Sposoby przezemnie tu opisywane to tzw. "po kosztach" kazdy kto przyjezdza i chfe zrobic auto widzi jak to wyglada i jak brechami ziomy z tym walcza ale na koniec efekty sa ekstra - niejedno auto bylo co auta nie przypominalo i jeszcze napewno gdzies jezdzi, nie ukrywam ze czesc z tych pojazdow idzie odrazu do żyda.....ale oczywiscie jak wiadomo przeglad powypadkowy przechodza, reszta nas nie interesuje, life is brutal....i tak jest wszedzie. a 1,5 cm to smiech a nie naciagniecie, jakbys mial 1,5 metra to jusz ciekawiej a i tak bysmy Ci naciagli. hehe
pozdrawiam, _TrotyL_

M!R@S
Forumowicz

przez M!R@S » 2006-04-16, 11:50

tak jest u mnie też są haki i jakoś nikt jeszcze nie wyszedł z fochem że źle zrobione... Jak sie to potrafi robić (nie mówie o mnie tylko o ojcu) to napewno dobrze sie to zrobi a mój starszy lubi dokładną robote dlatego dużo klijętów ma, a co ważniejsze tylko ja mu pomagam. A po każdym naciąganiu jeszcze sprawdza sie pzecież zbierzność kół. Ale wiadomo że jak jest profesionalny sprzęt to łatwiej itd. ale czasami trafią sie takie ćwoki że nawet na takim sprzęcie nie bedą potrafiły nic zrobić tylko coś bardziej zbąbają, a czasami ktoś kto potrafi to robić to nie stać go na taki sprzęt wiec dobrze se radzi na zwykłym ,,rupcuku" :P zależy gdzi, kto i jak to robi. Więc nigdzie nie masz pewności że dobrze to zrobią ;]
Obrazek

tracid_25
Forumowicz

przez tracid_25 » 2006-04-16, 12:27

u mnie wystaja kolaz jedniej storny 1,5 cm barzdiej niz z drugiej i naciaganie nie bedzie o 1,5 cm tylko raczej wiecej:)rozgladamsie za takimwarsztatem ktory mi to zrobi w okolicach legnicy

/\/\|/\/(-_-)$
Forumowicz

przez /\/\|/\/(-_-)$ » 2006-04-16, 13:01

tracid_25, a skąd jesteś?? Bo może kogoś się znajdzie, ja jestem z Jawora i znam pare osób.

tracid_25
Forumowicz

przez tracid_25 » 2006-04-16, 13:07

legnica

henoh
Forumowicz

przez henoh » 2006-04-16, 17:43

kamilos napisał(a):naciągnąć to Ci naciągną nawet trapez ale rama nie będzie już tak samo sztywna jak wcześniej i napewno mniej wytrzymała.

dokladnie kamilos ma racje, rama nie jest juz tak samo sztywna. Za tak zwany "karosaz" bo tak sie to nazywa fachowo mechanicy potrafia zgarnac od 1000 do 1500 zl (srednio 1500) jak mocniej walony samochod potrafia zgarnac nawet i 2000 zl. To sie nie oplaca po pierwsze ze wzgledu na pozniejsze bezpieczne prowadzenie samochodu, wiadomo ze duzo sporotwych samochodow bylo bitych i wielu z nas jezdzi wlasnie takimi samochodami :(, nie jestesmy ich pierwszymi wlascicielami :(, ale wiadomo tez ze wszystko zalezy od tego czy bylo mocno czy nie mocno bite i jak zostaly naprawione (doprowadzone do stanu uzywalnosci).
Jesli moglbym wybierac karosaz lub buda za 1000 czy nawet 1500 zl kupil bym bez wachania bude...

Szczerze mowiac mam jeszcze jedna HONDE tylko civic, (rozbilem ja w pazdzierniku 350 km od domu, nie mocno, ale do tej pory zastanawiam sie nad jej naprawa bo bardzo mi sie civic podoba, tak samo jak crx.
Jesli ma ktos do sprzedania taka bude KUPUJE OD REKI (civic 94r)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-04-23, 02:40

i dlatego ja wole kupic od niemca auto niz od polaka:)
polak to naciagacz ;) wszystko naciagnie
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Poprzednia strona