Naprawa czy swap? D15B2>D16A9
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Randal
Forumowicz

Naprawa czy swap? D15B2>D16A9

przez Randal » 2006-03-01, 23:59

Witam szanownych forumowiczów.
Jestem posiadaczem civica 4 generacji z silniczkiem 1.5 16V 92hp. Jego przebieg to coś około 260kkm i bierze sporo oleju, mniej więcej 1 litr na 300km i kopci na taki niebieskawy kolorek:(
Wcześniejsza diagnoza jak jeszcze tak dużo nie palił- uszczelniacze, więc zostały wymienione uszczelniacze zaworów. Niby cos lepiej było ale dalej kopci. Wybrałem się więc do mechanika który poradził mały remont i ceną wyjściową było minimum 1000 złociszy ale wszystko byłoby wiadomo dopiero po otwarciu silnika. Fundusze mniej więcej zebrane na remoncik ale ostatnio wpadło mi w oko coś takiego: HONDA CIVIC / CRX, kompletny silnik . Kontaktowałem się ze sprzedającym i: silnik jest jeszcze w autku można odpalić, posłuchać z wyjęciem też nie będzie problemu. W skład wchodzi silnik, skrzynia, komp, wiązka, półosie.

Jak uważacie, czy opłaca się kupić ten silnik i na co miałbym zwrócić uwagę przed ewentualnym zakupem. Czy lepiej wyremontować swój i śmigać dalej albo zaczekać na podobną "okazję". Mam kawał drogi do miejsca sprzedaży, i nie bardzo chciałbym na darmo jeździć. Myślę że problemów z przekładką by nie było wielkich ale w tej kwestii też prosiłbym o wypowiedź.

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2006-03-02, 02:14

Jesli bylbym pewien ze ten D16 jest w dobrym stanie to bym od razu robil swapa.
Bedziesz mial mocniejszy silnik a spalanie na niewiele wiekszym poziomie.

Na przyszlosc: nie zakladaj takich samych tematow na kilku forach na raz.

Randal
Forumowicz

przez Randal » 2006-03-02, 02:27

Loobo napisał(a):Jesli bylbym pewien ze ten D16 jest w dobrym stanie to bym od razu robil swapa.
Bedziesz mial mocniejszy silnik a spalanie na niewiele wiekszym poziomie.

ehhh właśnie to upewnianie jest zawsze najgorsze :/

Loobo napisał(a):Na przyszlosc: nie zakladaj takich samych tematow na kilku forach na raz.

spoko, chciałem dosyć szybko dostać odpowiedź

Jeszcze jedno pytanie: Czy oprócz sprawdzenia kompresji i obejrzenia silnika pod względem wycieków moge jeszcze w jakiś sposób sprawdzić jego stan?

ZiG HRC
Forumowicz

przez ZiG HRC » 2006-03-02, 02:32

Mozesz sciagnac miske i odkrecic podpory panewek to bedzie widac ile ma przebiegu w zaleznosci od ich koloru i stanu. Przy okazji bedzie widac jak prezentuja sie gladzie cylindrow i jak czysto jest w srodku. Tylko nie wiem czy Ci pozwola miske sciagnac :)