drgania karoserii podczas jazdy w luku
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

jimmy
Forumowicz

drgania karoserii podczas jazdy w luku

przez jimmy » 2006-02-21, 23:12

od jakiegoś czasu zauważyłem że mam luz na prawej półosi (przy skrzyni biegów - góra - dół ) :zaskoczony: a efekt jest taki że podczas jechania po łuku tylko w lewo np na rondzie, silnik i skrzynia wpada wraz z całą karoseria w drgania. Przy skręcie w prawo tego niema wszysto jest OK . Zaczeło sie to po założeniu sprezyn -40.
czy może to robic mechanizm róznicowy ten luz ?? da sie to wyregulowac bez wyciagania skrzyni ??
może juz ktoś miał taki problem ??
dzieki

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-22, 00:13

poduszki skrzyni i silnika do wymiany prawdopodobnie, podnies auto uruchom silnik wlacz bieg i zobacz co sie dzieje przy skrecaniu na podnosniku.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

jimmy
Forumowicz

przez jimmy » 2006-02-22, 00:31

poduszki skrzyni i silnika to raczej nie są gdyz pojawiło sie to po wymianie spręzyn na -40
z dnia na dzien . objaw sie nasila gdy np jade z pasażerem gdy auto jest jeszcze nizej :nieok: jak patrzyłem z kanału to widac jak ta półos jest pod kątem do skrzyni
no i ten luz na tej półosi to jakies tak +/- 1 cm góra - dół i wydaje mi sie że to może robic mechanizm róznicowy (np łozyska w nim ) ??

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-22, 00:43

w takim ukladzie skrzynia dotykac musi polosi na zakretach w lewo bo zostaje dociazona prawa poloska, ktora idzie wyzej a skrzynia sila ciazenia jeszcze siada bardziej na poduszkach.
od mechanizmu roznicowego nie widze zwiazku zadnego.

chyba ze polos dotyka czegos innego niz skrzynia np elementu zawieszenia (stabilizator itp)
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------

jimmy
Forumowicz

przez jimmy » 2006-02-22, 00:53

hmm obadam jeszcze te poduszki na skrzyni żeby pokoleji coś wyeliminowywac .
dodam jeszcze ze przy ruszaniu z 1-nki bez dodania gazu tez powstaja podobne drgania :zaskoczony: na wstecznym czy na 2-ce tego już niema :szok:
ale te na łuku w lewo są duzo większe
a z tym mechanizmem to skojazyłem że ten luz na tej półosi jest i myslałem ze łożysko albo luz na mechaniźmie jest zbyt duzy , z tego co ogladałem w cenniku na tej stronie to mozna kupić podkładki do regulacji luzu na mechanizmie :)

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2006-02-22, 22:58

u mnie sie podobnie dzieje ale przycyzna jest najprawdopodobniej tarcza sprzeglowa, ktora ma za duzy luz na tlumikach drgan badz czesciowo zwichrowana jest

i to glownie jak pada deszcz i tez tylko przy ruszaniu
---------------