Czy ma sens wymiana semisyntetyka na fullsyntetyka?
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

rolek
Forumowicz

Czy ma sens wymiana semisyntetyka na fullsyntetyka?

przez rolek » 2005-11-09, 10:50

Problemik dotyczy oleju Mobil, któremu jestem wierny (mam powody) więc nie pytam się o to "Jaki Olej Polecacie?" Tylko pytanie jest czy zmiana oleju Mobil1 10W40 semisynthetic na Mobil1 5W50 fullsynthetic ma sens.
Wiem że u niektórych ta zmiana nie powoduje nic, ale sa przypadki że niestety silnik sie "rozszczelnia". Czy ktos może mi powiedzieć czy to jest prawda? Czy ma to sens przy przebiegu 220tyś?

Jeżeli ma to sens, to który Mobil był by lepszy: 5W50 czy 0W40 ?
PZDR!!!
Z kazdym dniem nieuchronnie zwiększa się liczba tych, którzy mogą pocałować mnie w dupę!!!

Loobo
Forumowicz

przez Loobo » 2005-11-09, 17:08

Moja Erka w Niemczech jezdzila na polsyntetyku Mobil. Przy 255tys km zalalem Castrol TWS Motorsport (ful syntetyk) i jak na razie jest spoko. Bierze go tyle samo co brala polsyntetyku (litra na tysiac przy czestym palowaniu lub prawie nic przy normalnej jezdzie), a zrobilem na razie jakies 3000 km.
Moze to tylko zludzenie ale na syntetyku troszke silnik ciszej pracuje i mniejszy jest chyba odglos "diesla" jak jest zimny. Ale to moze byc tylko zludzenie.
Pozdro
Loobo