bład numer 6
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

Przemek
Forumowicz

Samochód: Ballada

bład numer 6

przez Przemek » 2005-04-30, 16:08

ostatnio dolalem do chlodnicy troche plynu, ale zaraz po tym gdy zapalilem auto wyswietlil mi sie blad nr. 6 na ECU czyli "Czujnik temperatury płynu chłodzącego lub jego obwód ". wiec odlaczylem akumulator na ponad 20 min. bledy sie zresetowaly i znowu sie pojawil ten sam blad po przejechaniu paru kilometrow.
Przed dolaniem plynu nie bylo tego bledu.
Plynu tez nie jest raczej za duzo, na zimnym silniku nic nie ma w zbiorniczku wyrownawczym
Dlaczego tak sie dzieje?? :?:

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-05-02, 21:14

Albo padl ci czujnik albo sie odlaczyl kabelek.
czujnik jest w bloku silnika.

Wiadomo powszechnie ze plyn sie kurczy i rozpreza w miare nagrzewania.
na zimnym silniku wlej plynu tyle zeby bylo miedzy min a maks oraz odpowietrz obieg plynu chlodzacego.

Zeby zresetowac licznik bledow wystarczy wyciagnac bezp nr 1 w komorze silnika na 10 sek
a jesli chcesz zresetowac ECU to bezp 4 na 10-12 min.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Przemek
Forumowicz

przez Przemek » 2005-05-03, 07:40

dziekuje.
a jak odpowietrzyc uklad chlodzenia? :mrgreen:
http://bracia.com.pl

merfi vtec
Forumowicz

przez merfi vtec » 2005-05-03, 11:42

poszukaj odpowietrznika - cos podobnego jak przy zaciskach - tam gdzie sa przylaczone weze do glowicy. troche inteligencji i znajdziesz.
części tuningowe z USA D,B-series!! zawieszenia ES/sprzęgła/oświetlenie/felgi/rozporki/pierścienie/tłoki/panewki/uszczelki/doloty i wiele innych!!
Pomiary AFR, Gtech obd2/obd1/obd0 Modyfkacja i strojenie komputerów (ulica+hamownia) Crome Pro, Turboedit, Bre, Hondata
---------------
gg:175578, tel:500410476, www.merfiebay.com

Przemek
Forumowicz

przez Przemek » 2005-07-30, 14:36

odswierzam troche moj temat bo dalej mi ten blad wyskakuje.
Ale jest z tym tak silnik normalnie pracuje, wkreca sie jak trzeba, nie ma klopotow z grzaniem sie , wentylator sie normalnie zalacza.
wymienilem wlasnie plyn w chlodnicy zresetowalem sobie znowu komputerek i wlaczylem autko , chwile pochodzil na ssaniu i po chwili spadl na niskie odroty i wlaczyl sie znow ten blad.

kurcze ja juz nie wiem co to, ma ktos jakies pomysly???

bo autko jezdzi jak trzeba tylko te kontrolki mnie denerwuja :)
http://bracia.com.pl

M@cias
Forumowicz

przez M@cias » 2005-07-30, 16:56

raczej coś z czujnikiem temp jest coś nie tak, nic innego mi do głowy nie przychodzi :/
a jeśli chodzi od odpowietrzenie to ja odpowietrzałem ręcznie układ chłodzenia, poprostu "ściskając " węże dochodzące do chłodnicy, i bombelki wypływały, dolewałem płynu i było git (nja wszelki wypadek wspomnę że silnik musi być wyłączony :) , odpowietrznik jest nad termostatem, zaraz za głowicą, za lewym tylnym naroznikiem głowicy, masz tam taką śrubkę z dziurką ;)
Green Frog :]

Przemek
Forumowicz

przez Przemek » 2005-07-30, 19:48

znalazlem w ksiazeczce ,ktora byla dolaczana przy kupnie auta (byla po niemiecku) jak powinno sie po kolei postepowac przy wymianie plynu chlodzacego.
wiec zrobilem to jeszcze tak jak oni pisali, czyli: po zalaniu nowego plynu trzeba wlaczyc silnik , korek do wlewania lynu do chlodnicy na byc otwarty , poczekac az sie silnik rozgrzeje, co najmniej 2 razy ma wlaczyc sie wentylator i wtedy powinno byc ok, wg, tego co jest w instrukcji.

po tej czynnosci dolalem jeszcze okolo 0,3-0,4 litra plynu bo tyle "wybabelkowalo" :)
i jeszcze doleje jak juz bedzie wszystko zimne

zresetowalem kompa i zobaczymy co sie bedzie dzialo przy uruchomieniu auta.
jak z tym nie wyszlo to naprawde moze cos z czujnikiem

Snyka
Moderator

przez Snyka » 2005-07-30, 20:24

Przemek ustaw ogrzewanie na gorace i wlacz wentylator plyn wypelni nagrzewnice i znow bedziesz musial dolac