Mój silniczek w CRXie D16Z5 na powoli dość, chce zrobic go tak żeby był lepszy jak nowy
Dużo ludzi odradza remont silnika i też sie go troche obawiam, ale jak chce żeby był w super stanie to nie widze innego wyjścia. Inny problem dla mnie to dotarcie silnika po remoncie, troche ciężko będzie to zrobic, jeżdze tym autem w kjsach gdzie jeździ sie ostro, a jeżdząc na codzien mało robie km. Od lutego CRXem zrobiłem około 2000 km, w tym 8 kjsów, pare treningów itp.
Przez to wszystko mam niezłą zagwostke :>
Szukam jakiegoś dobrego mechanika w woj. Lubuskim lub okolicy który mi zrobi porządnie silniczek góre i dół za rozsądne pieniądze ale pewnie, tak żeby to sie wszystko nie rozleciało i żebym nie jeździł z tym silnikiem do niego pare razy, bo coś jest nie tak. Znacie kogoś takiego ?
Dodam, że silnik pracuje równo jakiś czas temu miał sprężanie na poziomie 13.4-13.8 atm, dymi po odpuszczeniu gazu i po jednym KJSie oleju z miarki z MAX maleje do połowy między MAX a MIN. Zaczyna mu troszke brakować mocy, jeżdząc normalnie pewnie pojeździł by jeszcze długo
Możliwe, że wystarczy zrobić głowice, ale to sie okaże.
Może oddać go do serwisu Hondy na remont ? Jeżeli zrobili by to super dobrze to może bym sie na nich zdecydował. Tylko czy znacie jakiś serwis Hondy godny polecenia nie daleko mnie ?
Inna opcja to jakaś firma tuningowa np. Świątek z Bydgoszczy, remont silnika z planowaniem głowicy + wałki sportowe i takie tam. Wiem, że wyjdzie drogo, tylko nie wiem czy dobrze :>

Spytałem o cene silnika i skrzyni do crx gen.3 którego nie ma ale pewnie będzie miał, cena to 4500 zł, troszke dużo za używany silnik D-seri. Do tego trzeba by kompa, wiązki itp. tak że nie opłaca sie za 1.6 sohc 125 KM :>