Jak odkręcić kolektor dolotowy
Wszystkie sprawy techniczne dotyczące naszych kochanych ceerek.

sajder
Forumowicz

Jak odkręcić kolektor dolotowy

przez sajder » 2006-08-12, 22:33

Prosze o pomoc. Jeśli ktoś mógłby mi wypisać krok po kroku jak to zrobić będe wdzięczny. Nie chce niczego popsuć.

Muszę go dokładnie wyczyścić, gdy czyściłem przepustnice zauważyłem pełno czarnej mazi w środku.

Jak odkręcić śruby znajdujące się po drugiej stronie(od strony ziemi)

koniu
Forumowicz

przez koniu » 2006-08-12, 23:07

Dwoma śrubami przykręcony jest kolektor ssący do takiej podpory trzeba je odkrecić na kanale albo na podniesionym samochodzie - potrzebny klucz z jakąś porządną przedłużką. Ale jak odkręcic reszte nakrętek na kolektorze ssacym to nie wiem. O ile te łatwo odkręcisz nakrętki z góry kolektora to te od spodu są według mnie niedostępne :)

sajder
Forumowicz

przez sajder » 2006-08-13, 10:12

koniu napisał(a):to te od spodu są według mnie niedostępne

No to jużstraciłem wszelką nadzieje że wyczyszcze ten syf w środku:/

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-08-13, 11:00

Witam. zamiast mocować sie z przepustnicą i kolektorem można przemyć układ z nagromadzonych brudów uzywając b. silnych dodatków do benzyny produkcji wuja Sama, w rodzaju Motor Up Xtreme,X44 albo specjalny dodatek opracowany przez LM (nie mylić z tanimi preparatami, sprzedawanymi na stacjach benzynowych i w Supermarketach)

wielki
Forumowicz

przez wielki » 2006-08-13, 11:05

dostepne sa... ;) ale docelowo najlepiej sciagnac glowice ;) a tak na serio to meczylem sie z caly dzien i najgorzej odkecic jest 2-3 sruby od spodu kolektora . jedyny dla mnie sposob to z 4 rozne klucze 12-stki(najlepiej jakies magnesowe) i naprawde mala raczka ktora tam 'wejdzie'...Mi przykladowo dokrecala ostatnie 2 nakretki moja kochana kobieta ;) powodzenia (ale moim zdaniem gra nie warta swieczki dla jakiegos tam syfu :rotfl: )
ee9 - stare , brzydkie za to szybkie ...

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-08-13, 11:55

Suplement:preparaty które wspomniałem- nie wiem czy dostępne w Polsce (piszę zza granicy)- maja też inne dobre cechy poza myciem układu dolotowego z nagromadzonego tamże syfa: wg producenta utrzymuja w czystości gniazda zaworowe i usuwają nagar nagromadzony w komorze spalania. Żeby sprawdzić jak to działa trzebaby zdjąć głowicę, do czego sie nie palę, ale w każdym razie elektrody świec wyglądają jak nowe, chociaż maja za sobą 15 tysięcy km

Sebastian_O
Forumowicz

przez Sebastian_O » 2006-08-13, 12:47

ciekawe jak wyczyścisz kolektor ssący preparatem dolanym do benzyny, skoro kolektor ssący benzyny nigdy na oczy nie widzi....

benzyna idzie na wtryskiwacze i pojawia się na samiuteńkim końcu kolektora.

Dlatego kolektor PRZED wtryskiwaczami, czyli prawie cały kolektor - jest tak zasyfiony.
Gdyby to był silnik gaźnikowy, to kolektor był by idealnie czysty bo by był cały czas myty benzyną...

Edward Etler
Forumowicz

przez Edward Etler » 2006-08-13, 16:22

Czytałem gdzieś, że przy zdjęciu nogi z gazu w kolektorze mają miejsce zawirowania, tak w każdym razie reklamuja sie ww. preparaty o których pisałem. Jak na to nie liczysz - to możesz wtryskiwać te czarodziejskie płyny przy silniku pracującym na wolnych obrotach do rury łączącej filtr z kolektorem ( po zdjęciu filtra ), tak jak sie robiło w wielogaźnikowych alfach. Dymi wtedy na biało z wydechu, ale syf wydmuchuje do czysta. Popraw mnie, jeśli błądzę czyniąc to od lat...